kasvikset ovat niin kovasti ekologisia, kuten kuvasta näkyy... Luultavasti tomaatilla ei ole kova pakkanen kiusanaan, ainakin valoa riittää
Minäkin käväisin Närpiössä jokin aika sitten ja tosiaan, siellä on noita kasvihuoneita aivan hirvittävä määrä. Taitaa olla oikein tomaattipaikkakunta…
Viimevuosina sähkön kalleuden takia osa kasvihuoneista on ollut tyhjinä. Myös turpeen käytön alasajo vaikuttaa. Mutta käytössä olevilla kasvihuoneilla tomaateilla taitaa asiat olla hyvin.
Suomalaisia tomaatteja, juu. Vietnamilaisten kasvattamia Persianlahden öljyllä lämmitetyissä kasvihuoneissa. Ei kun avainlippua pakkauksen kulmaan, sano. - Närpiössä taitaa olla vietnaminkielisiä enemmän kuin suomenkielisiä nykyään. Värväystoiminnasta taitaa olla jotain ihmiskauppasyytteitä vetämässä.
Millähän öljyllä ne espnjalaiset tomaatit tuodaan Suomeen. Tuskin purjelaivoilla. Kotimaista elintarviketuotantoa osataan arvostaa, kun kunnon rähinä alkaa Vladimirin rosvosakin kanssa.
Tämäkin tietosi alkaa olemaan päiväysvanhaa. "Vuonna 2019 Suomessa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin tomaatinviljelyn hiilijalanjälkeä vuosien 2004 ja 2017 välillä. Tuolla aikavälillä kasvihuoneiden lämmittämiseen käytetyn öljyn määrä romahti 85 prosenttia, ja hiilijalanjälki pieneni 56 prosenttia." Totuus on mielikuvaa ihmeellisempää. Tomaatin mausta voidaan toki olla eri mieltä, mutta siitä ei kuulu kiistellä. Kasvihuonetomaatit ovat jo selvästi tuontitavaraa ekologisempia | Apu
Epäilyyn lienee aihetta, siellä on kyllä tuohon teknologiaan investoitu. Ehkä turpeen polttamisen lopettaminen on toisaalta voinut vaikuttaa. Kasvihuonetuotannossa sähkön käyttö kasvaa ja öljyn käyttö vähenee
Olisi kyllä hienoa nähdä tilasto tai oikeastaan vertailu, kumpi kuluttaa enemmän, rekalla tuonti vaikkapa Espanjasta, verrattuna Närpiön talviajan tomaattien tuotantoon (puolet vuodesta).. Näppituntumalla voisi kuvitella rekkalasillisen tomaattia kulkevan paljonkin vähemmällä energialla kuin tuotettavan Suomessa.. Ja voihan talviaikana syödä säilykkeitä ja sellaista jonka ekologinen jälki on vähäisempi.
Tuo taitaa olla niitä semmoisia juttuja, joista on erittäin vaikea saada yksiselitteistä tietoa. "Tutkimuksia" kyllä julkistetaan, mutta niissä saattaa olla aina tilaajan/maksajan näkökanta paremmin esillä. Tulokset riippuvat paljon siitä, mitkä osat tuotantoketjua otetaan mukaan. Esim. kasvihuoneiden osalta, tarkastellaanko vain viljelyn energiankäyttöä, vai huomioidaanko investoinnit - kasvihuoneen rakentaminen, infra, ylläpito jne. Espanjassa tomaatteja kasvatetaan pellossa, Suomessa jostain hevon kuusesta kuskatussa turpeessa, joka on nostettu suosta, kuivatettu, jauhettu ja kuljetettu niillä rekoilla jne. On se kasvihuoneiden lämmityksen raaka-aine mikä hyvänsä, niin rekoilla sekin paikalle kuskataan. Yms. Yms.
No, jos noin tiukoilla kriteereillä asiaa arvioitaisiin, niin eipä kotimaista ruokaa taitaisi paljonkaan olla. On kyllä hieman vaikea ymmärtää, miten suomalaisuus katoaa siitä, jos Suomen maaperällä olevassa suomalaisessa omistuksessa olevassa kasvihuoneessa työskentelee henkilöitä, jotka eivät kenties ole Suomen kansalaisia ja eivät ehkä osaa suomen- tai ruotsinkieltä. Mitenkähän se varsinainen tuote olisi erilainen, jos sen kanssa työskentelisi vain syntyperäisiä suomalaisia?
Vaikea uskoa, että Kiina jäisi kakkoseksi. Niin paljon siellä kasvihuoneita on, vaikka tomaatti ei taida ihan päätuotteita ollakaan. Ed. Espanja on kokonaistuotannoltaan 7. suurin. Kiina, Intia, Turkki, USA, Egypti ja Italia ovat edellä. Kiinan tuotanto on melko tasan 10-kertainen Espanjaan verrattuna.