Keväällä korjattu tencha-sato on sopivasti kypsynyt jauhettavaksi muun muassa täksi Japanin Uji-alueen Kiri no Mori -matchaksi.
Tyttäreni vuosia sitten kyllä maistatutti tuota minulla, mutta voisi kyllä yrittää uudelleen. Jollakin sivustolla mainittiin, että makuun pitää totutella, toki se oli mielenkiintoinen tuttavuus. Uusi harrastus pimeisiin talvipäiviin?
Laatu, ikääntyminen eli sitä myötä hapettuminen, veden liian korkea lämpötila — moni asia voi mennä pieleen matcha-teen kanssa. Vasta vaahto kruunaa usuchan eli ohuen matchan. Matcha on myös varsinainen terveysjuoma. Siinä tee pääsee oikeuksiinsa, koska lehti nautitaan kokonaan. Hyvä kuitenkin tietää, että maku ja paras mahdollinen terveellisyys ei kättele matcha-teessä sellaisenaan. Ne asiat, jotka tekevät matchasta mahdollisimman terveen, kampittavat teen makua. Niinpä kaikkein terveellisin matcha on parempi nauttia ruoan joukossa tai esimerkiksi matchalattena. Se taas ei välttämättä ole se teen harrastajan juttu.
Kerran olen Matcha-teetä maistanut, Hokokujin bambumetsässä, ympäristö teki kyllä suuremman vaikutuksen.