Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

28 kuvan kokonaisuus kritisoitavaksi

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana c, 31 Heinäkuu 2023.

  1. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Sikäli hieman liian yksinkertainen määrittely, että isohko osa ammattikuvaajiksi luokitelluista ei ihan elätä itseään sillä työllään. Aika yleisesti puoliso, pappa tai Kela osallistuu olennaisin osin siihen elätykseen. (Sivutoimisuuskin on aika yleistä.)
     
  2. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Totta, mutta jos ilmoittaa verottajalle ainoaksi ammatikseen valokuvaaja, niin sitten henkilö on ammattivalokuvaaja ihan riippumatta siitä, minkälainen tulotaso hänellä on.
     
  3. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 396
    1 346
    113
    Molemmat toteamuksesi ovat totta.

    Yleensä kuitenkin molempien nimikkeiden käyttäminen edellyttää jonkinasteista hyväksyntää muulta kuvaajayhteisöltä tai asiakkailta.

    Ammattivalokuvaajan oikeastaan ainoan kriteerin tuossa totesitkin. Tällöin hyväksyntä tulee asiakkailta, jotka arvostavat valokuvaajan työt eli kuvat niin korkealle, että suostuvat maksamaan niistä niin paljon, että rahat riittävät kulujen jälkeen elantoonkin. Se on kova kriteeri.

    Taiteilijaksikin voi valokuvaaja periaatteessa itse julistautua. Tällä ei tosin useimmiten ole minkäänlaista merkitystä.
    Vasta kun ulkopuolinen taho tai auktoriteetti hyväksyy valokuvaajan ammattitaiteilijaksi, voi kuvaaja perustellusti sanoa olevansa taiteilija.
    Suomessa tyypillisesti valokuvaa työvälineenään käyttävät taiteilijat ovat Valokuvataiteilijaliiton jäseniä. Liitolla on hakumenettely ja toimikunta arvioimassa hakemuksia. Kriteerit ovat harkinnanvaraiset, mutta tiukat. Taiteellinen aktiivisuus pitää olla huomattavaa; esim. osallistuminen kuratoituihin koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin, taideoppilaitoksen päättötodistus, menestyminen taidekilpailuissa ym.
     
  4. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Onkohan siellä sama systeemi kuin vaikka Suomen Kirjailijaliitossa, eli että kaikki eivät pääse jäseniksi, vaikka haluaisivat, mutta silti, jotkut ko. liiton jäsenten roskakirjailijoiksi luokittelemat henkilöt saattavat myydä sitä kansan syviin riveihin uppoavaa ”roskaa” ihan eri tahtiin kuin liiton jäsenenä oleva ”oikea” kirjailija sitä omaa "taiteellista" tuotantoaan..

    Niitä valokuvien tarpeitakin on monia. Jos kuvaa vaikka joitakin pieniä tuotteita jonkun verkkokaupan sivuille, niin siinä homman saa varmaan se, joka tekee sen edullisimmin. Taiteellisuudesta viis… (??).
     
    Viimeksi muokattu: 12 Elokuu 2023
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 436
    1 389
    113
    Taiteilijoita varmaan piisaa. Mutta miksikähän nimike artisti on nykyään varattu kevyen musiikin laulajille? Kuulostaako laulaja liian arkipäiväiseltä?
     
  6. Est

    Est Well-Known Member

    17 337
    1 856
    113
    ..."-dintaa, kertakaikkiaan"...
     
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Miksi ammatti pitäisi ilmoittaa verottajalle? Yleensä se taho on kiinnostunut vain tuloista.
     
  8. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Sorry, mutta tällä kertaa jätän sinut yksiksesi pohdiskelemaan tuota äärimmäisen tärkeää asiaa, sillä alkaa juttu mennä jo turhan kauaksi otsikon aiheesta, mikä ei välttämättä ole jäsen ”c”:n mieleen (??).
     
  9. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Tyylikkäästi ilmaistu, ettei tiedä vastausta... ;)
     
  10. Est

    Est Well-Known Member

    17 337
    1 856
    113
    Kiitos, nimimerkin "c" , vaivannäöstä kuvapostauksiinsa ja kirjoituksiinsa. Itse olen jo lopettanut kuvien latailun.
    Häviävää yritystä yleisen -epäkunnioittavankin tyylisen - niitänäitä -jaarittelun lomassa.
    Antenniosasto jatkakoon... ;)
     
  11. c

    c Well-Known Member

    5 363
    104
    63
    Tai auktoriteettia, taisit leikkiä sitäkin.
    Minkälainen sun koulutus on muuten valokuvan suhteen, kun kovasti puhuit miten pitää käydä kouluja ja opiskella suuria mestareita ja sellaista?
     
  12. c

    c Well-Known Member

    5 363
    104
    63
    Ollakseen oikea taiteilija, sulla tulee olla joko huivi tai viikset. Kovimmilla on tietenkin molemmat.
    upload_2023-8-13_18-27-56.png
    Itselläni on aivan aidot taiteilija viikset, joten olen validi taiteilija.
    Vaikka jotain väitteitä olen kuullut mun taiteilija viiksien aitoudesta. Mutta nämä väitteet ovat täysin falskeja.

    Yleensä silti käytän termiä "award winning photographer" itsestäni, sillä olen myös -92 Vantaan suunnistus mestari ja mulla on siitä pokaali.
     
  13. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Ahaa, minä olen aina kuvitellut, että oikean taiteilijan tunnistaa siitä, että hän käy lähes päivittäin jossain taiteilijoiden suosimassa ravintolassa, (esim. ravintola Kosmos helsinkiläisille) ja keskustelevat siellä taiteesta samanhenkisten ihmisten kanssa, sekä samalla sammuttavat loputonta janoaan saamansa taiteilija-apurahan turvin...
     
  14. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 396
    1 346
    113
    Hyvä väläys.

    Koulutus tai useimmiten sen puute on tosiaankin osoittautunut kovin hankalaksi jopa araksi asiaksi muillekin kuin sinulle, yllättävän monellekin kuvaajalle, jotka ovat huomattavasti meritoituneempia kuin tällä foorumilla esiintyvät kuvaajat; toki täällä nykyään on enää lähinnä huumorimielellä joitakin meitä vanhoja ukkoja. Oma koulutukseni on hyvä, liiankin hyvä sekä valokuvan saralla että muullakin alueella. Puhun nyt siis vain yliopistotasoisesta koulutuksesta.

    Mutta sun kannattais lukea MJK:n ”Haave erilaisesta koulutuksesta” kun olet kiinnostunut koulutuksesta, siinä on pohdittavaa.
     
  15. c

    c Well-Known Member

    5 363
    104
    63
    Eli siis mikä "liiankin hyvä" yliopistotasoinen valokuvakoulutus?
     
    Viimeksi muokattu: 13 Elokuu 2023
  16. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 396
    1 346
    113
    Sun pitää vaan nyt yrittää ottaa itse selvää ja lopettaa kyseleminen sekä koskien 28 kuvan kokonaisuutta että muiden taustoja.
    Mielestäni ”28 kuvan kokonaisuus kritisoitavaksi” on nyt saanut riittävästi kommentteja. Ne kannattaa käydä huolella lävitse, ottaa opikseen, jos siltä tuntuu, ja jos ei, jatkaa valitsemallasi tiellä.
    Lue nyt toi MJK:n kirja ihan aluksi.
     
  17. c

    c Well-Known Member

    5 363
    104
    63
    Miksi, kun voin kysyä suoraan sulta. Mikä tämä "liiankin hyvä" valokuvakoulutus on?

    Ja selvennetään tätä sillä, että kukaan ei tarvitse valokuvakoulutusta ollakseen valokuvan kanssa tekemisissä millään tasolla.

    Mutta jos sitä alkaa nostamalla itseään jalustalle ja suosittelemaan koulutusta yms. muille. Sillon oletan että sitä koulutusta myös löytyy itseltä, että on joku realistinen kyky ymmärtää mitä se edes on. Ja kenellä on sille tarvetta, tai kenelle siitä on hyötyä.
     
    Viimeksi muokattu: 13 Elokuu 2023
  18. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 396
    1 346
    113
    Sä jäsen c oot täysin hakoteillä.

    ”28 kuvan kokonaisuus kritisoitavaksi” on saanut hyvin monipuolisesti kritiikkiä. Oma palautteeni on ollut mielestäni ymmärtävä ja osin kannustava ottaen huomioon että 28 kuvan kokonaisuus on monella tavalla raakile, minkä yritin myös kommenteissani tuoda rakentavasti esille. Tämän vuoksi otin esille myös opintojen hyödyllisyyden kuvausnäkemyksen ja miksei toteuttamisenkin kehittämisessä.

    Kovin pitkälle ei valokuvausilmaisunkaan kehittämisessä, pääse, jos ei kykene ottamaan lainkaan palautetta vastaan, vaikka on nimenomaan sitä jopa ”kritiikin” muodossa pyytänyt. Eikä palautteen antajien näkemysten kritisointi ja heidän kompetenssinsa kyseenalaistaminen ainakaan edistä omaa kehittymistä.

    Lopetan kommentointini tähän ja totean, että kompetenssini arvioida ja antaa palautetta 28 kuvan kokonaisuudesta on riittävä. Vataavasti omia kuvatuotoksiani on täällä nähtävillä ja alttiina koska tahansa kritisoitaviksi.

    Toivotan lopuksi jäsen c::lle sekä kaikkea hyvää valitsemallaan uralla että kaikkea mahdollista menestystä.

    Toki se voi vaatia 5-10 vuoden uutteraa opiskelua ja työtä;)
     
    keegan tykkää tästä.
  19. Sanomapitsi

    Sanomapitsi Member

    61
    25
    18
    Keskiviikkona en ollut vielä täysin samaa mieltä. Tänään alan olla hissukseen samaa mieltä. Tilanne elää.
     
  20. c

    c Well-Known Member

    5 363
    104
    63
    Sä unohdit mainita sen "liiankin hyvän" valokuva koulutuksen joka sulla on? Se taisi olla ihan vahinko, eikä aktiivinen yritys välttää sitä.

    upload_2023-8-13_22-53-8.png
    The best school! Tremendously good school!
     
    Viimeksi muokattu: 13 Elokuu 2023