Ehkäpä en pakkaisi reppuretkelle FF-kennoista ja isoa zoomia.... Motris on tietysti ihan oikeassa, että kilokin lisää rinkassa siinä 25 kg kulmilla alkaa olla merkityksellinen. Itse asiassa minullakin on pari Olympusta ihan vaikka koirankusetuslenkeillä taskuun meneviksi... Silloin ei kuitenkaan lähdetä varsinaisesti kuvaamaan, vaan kamera on mukana siltä varalta, että vastaan tulee jokin erikoinen tilanne tms., josta on kiva napata kuva. Jos harrastaisin rinkkaretkeilyä, hommaisin ilman muuta kevyen kameran, ja oikein muuta kuin OM ei ole järkevästi tarjolla.
Tapahtuuko Siuntiossa usein sellaista? Meikäläisellä on kakkosjärjestelmänä parikin Canon M-sarjan runkoa ja niihin muutama M-sarjan objektiivi. Sovitteella niihin saa kiinni niin vanhojen filmikameroiden kuin nykyisten täysikennoisille tarkoitetut Canon-objektiivit ja myös monet muun merkkiset. Tällöin tietysti ilman valotus- ja tarkennusautomatiikkaa. Esim. M 5 runko painaa noin 427 g ja siinä on 24,2 megapikselin APS-C-kokoinen (22,3 × 14,9 mm) kuvakenno, mikä taitaa olla hiukan isompi kuin Olympuksessa. Ulkonäössä Olympus kyllä voittaa Canon-tuotteet (mielestäni), jos sillä sitten on merkitystä…
Mulla on valokuvakameroina Canonin Ärriä ittelle riittävillä oheistarpeilla. YT-videokamerana myös Sony ZV-E10. Pieni peilitön etsimetön näppärä järkkäri-kamera. Se on sillointällöin myös mukana varmuurenvuoksimukanakamerana. Oon siihen tosi tyytyväinen, objektiiveina on 16-50 kittizoomi ja Sony 10-18/4 laajis. Videolla useinmiten laajis kiinni. Oon joskus havahtunut että siihenhän sais muitakin objektiiveja…..hetken kun tuumii niin huomaa että mitäpä niillä siinä tekisin. Varsinkin R6 Canonia käytän välillä videoiden kuvaamiseen, ja 3 GoProta on myös.
Niin, jos ei tarvitse, niin sitten ei tarvitse. Meikäläisellä kun on jonkin verran niitä 1980-luvulla ostettuja filmikameran objektiiveja, niin on varsin kätevää, että nekin saa digirunkoon kiinni. Niiden käyttökin on helppoa. Kun tarkennusrenkaasta kääntää, niin rungon sähköiseen etsimeen tulee merkki, kun tarkennus on kohdallaan. Valotus toimii puoliautomaattisesti. Eli sovitteesta laitetaan objektiivin himmennin päälle ja sitten himmenninrenkaasta haluttu aukko. Kamera sitten säätää oikean valotusajan itse, ellei sitten halua itse säätää sitäkin.
Ittellä oli 80-luvulla Yaschikaa ja Nikonia, ei mitään hääppösiä objektiiveja ollut. Nyt on pari filimi-Nikonia jäljellä ihan perusoptiikoilla. Ei oo ollut mitään innostusta niiden sovittamiseen. Ja sitten kun tuolla Sonylla kuvataan pääasiassa videota missä ei aina oo kuvaajaa kameran takana niin arvostan suuresti toimivaa AF-tarkennusta kasvontunnistuksineen. Ja oon aika laiska tarkentamaan valokuviakin käsin. Mutta kukin tyylillään, siihen antaa järjestelmät mahdollisuuksia.
Mulla oli monta vuotta panasonicin lx100 pokkari. Se oli erinomainen, mahtui takin taskuun. Siinä on kinovastaava 24-75/1.8-2 8 optiikka ja kuvanvakain. Nyt siitä on patteriluukku irti. 3:4 sivusuhde on kyllä etu. Olympus tai pana olisi mun valinta, jos en niin paljon ihmisiä kuvaisi. Nyt tarvitsen ulkokuvauksissa iso 100 herkkyttä, kun yhdistän vallitsevaa valoa ja salamavaloa.
Minä vaihdoin peilittömään vuonna 2013 eli 10 vuotta sitten. Mft on pysynyt mukana siitä asti, välillä oli mft:n seurana Fujia mutta viimeiset vuodet Canonin täyskennoista. Vaikka tuo Canon onkin toki parempi monessa, on mft pysynyt koko ajan rinnalla. Se on loistava järjestelmä. Nytkin reissukäytössä Olympuksen OM-1 on lyömätön, osittain pienen koon ja säänkeston suhteen, mutta myös pienten lasien. Lisäksi kamerassa on hauskoja ja aidosti käytännöllisiä temppuja: Live ND eli sisäänrakennettu ND filtteri aina ND64 saakka (pitkät valotukset onnistuvat jopa käsivaralta), hand held hi-res 50mpix kuvat staattisiin kohteisiin, live time ja -composite, sekä tietysti starry AF astrokuvaukseen. Myös macroiluun mft on ykkösvalinta johtuen 2x cropista ja tuosta uskomattomasta 90mm pro macro-linssistä. Toki järjestelmälle löytyy paljon halvempi mutta lähes yhtä kyvykäs 60mm macro. Focus stacking -pinoaminen kamerassa onnistuu käsivaralta, 4:1 suhteella.
Olympus on hyvä ja innovatiivinen järjestelmä kyllä. Oikeastaan ainoat ja isot miinukset omasta mielestäni ovat liiallinen ”tikitaalisuus” kuvissa ja kovin sähköisen oloinen toiminnallisuus. Minun makuuni kuvat ovat liian kliinisiä, terävöityjä, ylisaturoituja, voi johtua pienestä kennosta. Kuvista puuttuu kokonaan eräänlainen roso, luonne, valokuvamaisuus. Olympus on kovin digitaalinen tuote kaikin tavoin. Ehkäpä jopa paras sellainen.
Paras on niin suhteellista, parhaasta puuttuu nuo mainitsemasi kommentit "digitalisuus" jne.. parhaalla vaan kuvataan ja ei synny fiilistä, että olisi joku valittamisen aihe. Tähän keskusteluun oli kiinnostavaa palata, kun nyt olen kuvannut kamera/objektiivi yhdistelmällä vuoden.. Hetkeäkään en kadu ja lopputulos kuvanlaadussa on edelleen melkein mykistävä, edes keskarilla ei päässyt samaan aikanaan, erottelukyky, ISO herkkyyden aito toimivuus ja kameran helppous/keveys on aika ylivertainen (vaikka on kai sitä muitakin vastaavia FF-kennoisia vastaavin ominaisuuksin). Edellä ihmeteltiin, ettei pakkaisi reppuretkelle järkkäriä ja isoa zoomia.. no eipä tuo nyt niin kovin iso ole, kooltaan, eikä painoltaan.. sen kyllä jaksaa kuskata mihin vaan, mahtuu jopa naisten käsilaukkuun, jos ei ihan pienintä muotia tarvitse seurata. Ja koska en ole nainen, on käsilaukkukin isompi, kulkee mukana mihin vaan. (kamera mahtuu 18 x 13 cm laatikkoon ja painaa 1,2 kg tuon objektiivin kanssa, eli menee kyllä hyvin kevyesti mukana)
5 tonnilla saat ainakin Om- 1 rungon, 60 millisen makron, 12-100 millisen pro zoomin ja 100-400 millisen telezoomin.
niin ja tonnilla+risat saa aikamoisen ilmeisesti peilittömän Nikon Coolpix P1000 24-3000mm ja jotenkin sen saa jopa 6000mm painoakin vain 1415g takuutakin jotkut antaa 3 vuotta, ehkä tämä tarvitsi joskus jalustan, kehujakin ostaneet antaneet yleisesti neljä (4) tähteä viidestä, tällä voisi mennä vaikka skuttaan ampumaan pikkulintuja, tai katsomaan kuuta jos siellä näkyisi Nipponin poikia.
Edellisestä ilmoituksesta missä viisastelin, en Nikon Coolpix P1000 24-3000mm, vaan vähän snadimpaa ja kevyempää super zoomia, ja löysinkin Ebaystä Liettuasta Canon Power Shot SX 60 HS 16 MP 65 kertaa optinen Zoom digikamera 21-1365mm jonka millit saa tuplattua, erittäin siisti Canon,hintakin oli 200e jossa sai tarjota alin hintatarjous oli 153e jonka tarjosin ja hyväksyttiin kuljetuskin oli vain 11e, olen kuvannut tällä 20 ruutua ja yllätyin hyvästä kuvanlaadusta,nyt voi lähteä skuttaan tarpomaan kevyellä varustuksella. katso liitettä 297651 kuva otettu 1365mm n. 5metristä, 1/30s F6.5