Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Masiinat ja romppeet

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana näppälijä23, 2 Kesäkuu 2023.

  1. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Helsingin suurpommitusten aikaan olisi käynyt huonosti ilman tutkia. Kuulohavaintojen perusteella ei olisi pystytty kohdistamaan sulkutulta riittävän ajoissa ja oikeaan kohtaan. Tutkan havaintoetäisyys oli noin 10-kertainen kuulohavaintoihin nähden. Ilmatorjuntahan jakautui kahteen osaan, sulkutulta ampuviin pattereihin ja seurantatulta ampuviin. Jälkimmäisillä oli jo tutkaohjaus laskimineen, ja ne olivat aika tehokkaita. - Ilman tutkia olisi pitänyt kuulohavaintojen perusteella ohjata valonheitinpatteireita, ja sitten kun kone saatiin valonheittimen keilaan, aloittaa ammunta. Tutkaohjaus oli nopea ja tarkka.

    Niinpä Helsingin pommitukset onnistuttiin melkein kokonaan estämään.
     
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Ei sitä tarvitse pohtia, koskapa Kotimaisten kielten keskus on selvittänyt asian aika perusteellisesti.


    "Kysymys: Mistä tulee sana tutka?

    Vastaus: Tutka-sanan synty on tarkkaan tiedossa. Virittäjä-lehden vuoden 1946 numerossa kerrotaan asiasta näin (s. 504): ”Ns. radar-laitteesta oli syksyllä 1945 käytännössä 5–6 nimitystä (esim. kaikuradio, radiosilmä), ja laitteen teknilliset tuntijat olivat niihin kaikkiin tyytymättömiä. Yhdenmukaisuuteen pääsemiseksi pidettiin kokous, jossa oli läsnä insinöörejä, sotilasasiantuntijoita ja kielitoimiston edustajia. Todettiin, että käytännössä olevat nimitykset joko eivät ole asiallisesti tyydyttäviä tai ne tarvitaan muuhun käyttöön. Oli sen vuoksi turvauduttava kokonaan uuteen sanaan. Toht. L. Hakulisen ehdottama, nykyisin vain johdannaisistaan (tutkain, tutkia) tunnettu sanan tutka tuntui täyttävän vaatimukset, ja se pantiin ehdolle. Vähän myöhemmin se sai virallisen hyväksymisen ja tuli harvinaisen sattuman ansiosta nopeasti yleiseen tietoisuuteen: juuri samoina päivinä, jolloin tutka-sana päästettiin julkisuuteen, saatiin radar-laitteilla yhteys kuuhun, ja sanomalehdistön välityksellä sana levisi kuin kulovalkea.”
     
  3. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Joo, mutta ei selvittänyt sitä mistä oli kyse, eli onko ”luotain” sama kuin ”tutka”? :)
     
  4. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Luit huonosti, noitten "luotainten" nimityksiä oli käytössä useita, ja sitten toimikunta kehitti niille uuden nimen. (No, sikäli ei sama, koska nimi keksittiin vasta 1945, ja luotaimet tulivat Suomeen jo 1943.)
     
  5. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Edelleenkin on luotaimia käytössä, ehkäpä sinunkin veneessä.

    Lisäksi, taivaalle lähetetään tuon tuostakin säähavaintopalloja, joissa on kyydissä luotaimia.

    Minusta ”luotain” ja "tutka" ovat hieman eri asioita…
     
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Aihepiiri on sikäli tuttu, että vuonna 1994 järjesti Ilmatorjuntakilta tms. it-upseerien yhdistys näyttelyn Helsingissä, taisi olla Balderin salissa tuon ilmatorjuntavoiton 50-vuotispäivien kunniaksi. Näyttelyyn liittyi kirjanen ko. pommitusten ja ilmatorjunnan historiasta, ja kun tein niihin aikoihin taittoja sivutoimisesti, satuin taittamaan sen. Onhan siitä jo kohta 30 vuotta, mutta siinä taittoa suunnitellessa tulin tietysti lukeneeksi opuksen aika perusteellisesti.
    Oletettavasti se on tuo - en kyllä muista edes kansikuvaa, mutta kun ajankohta ainakin täsmää:

    Screen Shot 2023-07-13 at 10.20.49 AM.png
     
  7. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 433
    187
    63
    Tälle oli apuna huippuluokan huijaus (yhtään tutkatoimintaa väheksymättä). Helsingin viereen tehtiin suurilla tulilla ja valaisuilla Vuosaareen "Helsinki", joka ottikin vastaan ison osan Helsinkiin aiotuista pommisatseista. Suunnistaminen öisin ei olut tarkkaa ja tuo siirto oli suuri pelastus, Vuosaari kun on myös niemi ja pimeässä tulkinta ilmasta on vaikeaa, varsinkin kun Vuosaarta puolustettiin kovalla sulkutulella, auttoi sekin pommittajia harhaan.
     
    Viimeksi muokattu: 13 Heinäkuu 2023
  8. Est

    Est Well-Known Member

    17 338
    1 856
    113
    Totta. Tuosta ole joskus kirjoitellut, haastateltuani mm. joitakin sukulaisiani jotka asuivat viime sotien aikana itäisen Helsingin alueella. Kova oli pauke...
    Noista tarinoista suunnitteilla pieni kirjakin.
     
  9. Seppo R

    Seppo R Well-Known Member

    2 991
    1 904
    113
  10. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    767
    1 477
    93
    Eikös se luotain ollut alunperin " luoti" joka narunperässä heitettiin veteen syvyyttä luodattaessa.Siinä saattoi olla vahaa tms niin sai pohjan laadun selville. Nykyään avaruuteen lähetetty härpäke.
     
    Viimeksi muokattu: 15 Heinäkuu 2023
  11. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Juu, onhan se narun päässä oleva luoti vieläkin käytössä esim. rakennustöissä, ehkä, jos ei lasersysteemit ole vienyt senkin tehtäviä(??).

    Sitten on kaikuluotaimia, radioluotaimia, sääluotaimia, avaruusluotaimia jne. eikä niillä ole tutkan kanssa juurikaan tekemistä.
     
  12. riekkosak

    riekkosak Well-Known Member

    1 476
    328
    83
    On olemassa myös käsite luotisuoraan, joka tarkoittaa pystysuoraan alaspäin. Onkoha sana luoti lainattu ruotsin kielestä, luotisuora on muistaakseni lodrätt, vastinparina sille vågrätt eli vaakasuora.
     
  13. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    No tottakai!

    Rakennustöissähän on perinteisesti käytetty pystysuoruuden määrittämiseen painovoiman avulla, narun päässä olevaa luotimaiseen muotoon sorvattua teräväkärkistä painoa. Eli luotia tai luotilankaa nimeltään.

    (Niin tyypillistä tälle foorumille, että alkuperäinen juttu lähtee aivan sivuraiteille yleensä tiettyjen samojen henkilöiden toimesta… ;) ).
     
  14. näppälijä23

    näppälijä23 Active Member

    211
    49
    28
    Tällä metsämaata käännettiin.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • aura.jpg
      aura.jpg
      Tiedostokoko:
      82,3 KB
      Katsottu:
      59
  15. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Tässäpä kuva-arvoitus. Mikä tämä kone on?

    Vastausta en tiedä itsekään. Mieleen tulee jokin separaattori, kun laitteen merkkikin taitaa olla ”Lacta”.

    Toisaalta, löysin laitteen hylätystä hiilivoimalaitoksesta, joten enpä heti keksi, mitä siellä olisi separaattorilla tehty. Tuskinpa siellä ainakaan kermaa on maidosta erotettu(??).

    Ehkäpä sitä on käytetty johonkin tekniseen tarkoitukseen, esim. joidenkin näytteiden tuottamiseen laboratoriota varten tai jotain(??).

    Separaattori.jpg
     
    näppälijä23 tykkää tästä.
  16. Gee-mies

    Gee-mies Member

    31
    4
    8
  17. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    Hyvä arvaus. Totta, sitä muuntajaöljyä pitää ajoittain puhdistaa. Tosin, tuollaisen voimalaitoksen muuntajat ovat sen verran isoja, että luulisi sen puhdistuslaitteiston olevan hieman järeämpi. Edelleen luulisi, että jos laitetta olisi käytetty öljyn puhdistamiseen, se olisi ulkopinnoiltaan enemmän tai vähemmän öljytahrainen, mutta tuossa ei sellaisia jälkiä näkynyt.

    Tässä vielä hieman epäterävä kuva tuollaisen ison muuntajan tyyppikilvestä, mistä näkyy ko. muuntajayksilön öljymäärä, mikä ei ole ihan vähäinen…
    Kilpi.jpg
     
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 900
    3 369
    113
    Noin 6 sekunnin googletus:

    Screenshot 2023-07-18 at 10.45.45.png
     
    Jari_S tykkää tästä.
  19. riekkosak

    riekkosak Well-Known Member

    1 476
    328
    83
    Tuo separaattori taitaa olla vähän isompi kuin se, joka oli lapsuudenkodissani. Sitä väännettiin veivillä. Kuvaa minulla ei ole enkä tiedä missä ko masiina nykyisin on.
     
  20. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 329
    686
    113
    No jopas!! Hieno löytö ja vieläpä noin kuudessa sekunnissa.

    Se on siis separaattori, mitä kyllä vähän epäilinkin, mutta en edelleenkään keksi, miksi se on voimalaitoksessa.

    Toisaalta, tuo voimalaitos on aikanaan tuottanut sähköä sokeritehtaaseen, joten tiedä sitten, jos separaattorilla on tutkittu ko. lopputuotteen välivaiheita tai jotain, mutta miksi voimalassa…

    Hauska juttu on sekin, että tuon ohjevihkon mukaan laitteen on valmistanut Wärtsilä-yhtymä.

    Tuo kuvan laite kun sijaitsee noin kivenheiton päässä Wärtsilän aivan uusista toimitiloista. Varmaa kyllä on, että enää ko. tiloissa ei noin pieniä ”separaattoreita” valmisteta, vaan hiukan isompaa tavaraa…