Minulla on näitä kk.saksanseisojia ollut kaverina melkein 45 vuotta. Nykyinen on ensimmäinen, jolle olen ottanut vakuutuksen. Täytyy käväistä Oma IF:ssä.
Vene laskettu vesille, huomenna mökille saaristoon. Tästä se taas alkaa, vihdoinkin pitkä talvi on ohi!
Kuva on kaukaa, mutta jossain päin maailmaa tehdään noinkin. Sähköpylväitä uusittaessa työporukka siirsi tikan pesän uuteen tolppaan. (Ucach, Argentina)
Sakke on ehkä jo menettänyt kiinnostuksensa Olkiluotoon, joten laitanpa minäkin sieltä yhden uutisen:
Kuinkas sattuikaan, OL 3 käynnistyy samana päivänä kun Saksassa laitetaan 3 ydinvoimalaa kiinni. No…..ompahan niillä sitä kivihiiltä, ja maailma pelastuu.
Vaikea kysymys - tai siitä on tehty vaikea. Ydinvoimalat ovat ongelma - ja paha ongelma. Saksassa se on ehkä hiukan paremmin ymmärretty kuin muualla, esim. meillä. Kun ydinvoimaloita on paljon, joskus jossakin tapahtuu vahinko. Sitten pitäisi tietää, mitä tehdään, kun se tapahtuu. (Ei siis JOS se tapahtuu...) Harrisburg, Tsernobyl, Fukushima.... Jossain taas joskus sitten seuraavaksi. Käytännössä noille ei ole osattu tehdä mitään. Pudotetaan helikopterista betonia päälle ja suljetaan alue. Ongelmitta toimiessaankin ydinreaktori tuottaa käytettyä polttoainetta, joka on äärimmäisen myrkyllistä ja säteilyvaarallista. Äärimmäinen tarkoittaa tosiaan äärimmäistä. Sillekään ei osata tehdä mitään. Kaivetaan kuoppa maahan ja tungetaan sinne. Just joo.... Kunhan väki tulevaisuudessa on varjellut niitä kuoppia tulvilta, jääkausilta ja Putineilta semmoiset 30000 - 40000 vuotta (noin 10 kertaa tunnetun historiamme ajan), voi niitä ehkä taas siirrellä.... ) Juu, vankka usko on, että joku joskus keksii jotain. Silläkin uskolla kai tulee autuaaksi. No, Suomessa on sentään lainsäädännöllä varmistettu, että vahingon sattuessa vastuu siirtyy valtiolle. Hallitus ottaa muutaman miljardin lainaa ja peittää rauniot betonilla ja rakentaa aidan ympärille.
Euroopassa oli aikoinaan semmoinen tapa, että kylän ruutivarastot säilytettiin kirkon kellarissa. Nehän piti säilyttää jotenkin turvallisessa paikassa, ja mikäs sen turvallisempi on kuin kirkko - onhan se nyt oletettavasti ns. Herran huomassa, jos mikä. Sekään uskomus ei oikein toiminut, vaan päinvastoin. Kirkoissa on tornit, ja ukonilmalla ne olivat erityisen vaarallisia paikkoja - kellonsoittaja ei olisi saanut henkivakuutusta, jos semmoisia olisi siihen aikaan kaupattu. Salama iski nimenomaan siihen kirkkoon, ja sitten kerättiin paanuja aika laajalta alueelta, jos kellarissa oli muutama tonni ruutia... - Ai mistä tuli mieleen? Niistä uskomuksista, joiden mukaan ydinvoima on puhdasta ja saasteetonta energiaa....
Edellisestä sitten mieleenjohtumana... Meillä kun on näitä rokotevastaisia ja maskivastaisia ja josvaikkaminkävastaisia sekoilijoita aika paljon edelleen. Aikoinaan kun ukkosenjohdatin keksittiin ja niitä alettiin rakennella justiinsa esmes kirkkoihin, oli Euroopassa myös ukkosenjohdatinvastainen liike - kuinkas muuten. Sen perustelut olivat ihan järkeenkäypiä - talon ylle vedetty ukkosenjohdatin nimenomaan houkuttelee salamaa iskemään. Ilman ukkosenjohdatinta se voi iskeä jonnekin muualle. Porukkaa ei oikein saatu ymmärtämään, että vaikka se ukkosenjohdatin ohjaakin salamaa iskemään, se myös johtaa sitten virran pienemmillä vahingoilla maahan. - Osasyy oli tietysti siinäkin, että sähkö ei ollut mikään arkinen tuttavuus siihen aikaan, ei taidettu ihan ymmärtää sitäkään, että kyse on sähkövirrasta.
Jotkut sitten ymmärsivät oikein hyvin. Eräässä sähkötekniikan historiaa käsittelevässä kirjassa oli kuva sateenvarjosta, jonka piikistä lähti maadoitusjohto ja joka sitten laahasi maata kävelijän kävellessä. Kätevää!
Juu, tuossa fissio-jutussa on kyllä omat vaaransa. Toisaalta, melko vähän niitä onnettomuuksia on tapahtunut verrattuna ydinvoimaloiden määrään. Tuo Tsernobyl oli kyllä seurausta käyttöhenkilökunnan hölmöilystä heidän tekemänsä sinänsä täysin turhan testin vuoksi, jolloin kytkivät tarkoituksella pois erilaisia turvajärjestelmiä tunnetuin seurauksin. Eli laitos ei poksahtanut normaalin käytön yhteydessä. Toivottavasti fuusio-tekniikka saadaan joskus toimivaksi. Siinä saattaisi olla ratkaisu kaikkiin ihmiskunnan energiatarpeisiin – ehkä.
Ehkä tuo Wikipediassakin esiintyvä kuva. Saattaisi se jonniinverran sormille täräyttää, jos semmoinen 15 000 Ampeeria sujahtaisi piuhan kautta... Useampikin nuori kokeilija ja keksijä pääsi aikoinaan hengestään, kun yritti kokeilla leijan lennättämistä ukkospilven alla. Franklin kun oli suositellut sellaista koetta ukkosilmiöiden sähköisen luonteen toteamiseksi. (Franklin itse ei vastoin yleistä uskomusta sentään moiseen typeryyteen sortunut, ehdotteli vain muille.) Usko Franklinin juttuihin on ollut niin vahva, että US rahapaja löi joskus juhlarahankin ko. myytin merkeissä.
Juu, sama kuva. Tosiaan, kyllä tuossa voisi melko huonosti käydä, jos salama iskisi tuohon piikkiin. Toisaalta, tutkimattomat ovat sähkön tiet – ainakin joskus. Tietyistä syistä meikäläinen joutuu säännöllisin väliajoin osallistumaan sähköturvallisuuskoulutuksiin ja niissä usein käsitellään myös tapahtuneita sähkötapaturmia. Niissä on kyllä joskus aivan uskomattomia selviytymistarinoita. Ihmisen kengät saattavat olla aivan riekaleina, kun on tökännyt sormensa 20 kV muuntajan ensiöpuolelle, mutta silti säilynyt hengissä. Onhan ainakin yksi ihminen selvinnyt hengissä amerikkalaisten sähkötuolista ja pääsi sitten vapaaksi, kun oli tuomionsa kärsinyt. Surkuhupaisaa sitten on, että tyyppi kuoli myöhemmin amerikkalaiseen 120 VAC verkkojännitteeseen saatuaan jostain viallisesta laitteesta sähköiskun.