Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

"Luontokuvaajan luottoputki" hakusessa

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Deelia, 12 Helmikuu 2023.

  1. Deelia

    Deelia

    11
    2
    3
    Auttakkee aloittelevaa luontokuvaajaa kalustoon liittyvässä asiassa!

    Runkona minulla on Panasonic Lumix DMC-G80 ja siihen löytyy 12-60mm, 45-150mm ja 30mm. Mieli halanut jo kauan luontokuvauksen pariin ja nyt mietinkin, että millaista putkea tässä pitäisi alkaa hankkimaan?

    EDIT: Olen myös miettinyt täyskennoon siirtymistä, joten saa ehdottaa myös päteviä runkoja. Mieluummin sieltä alle 2k hintapäästä.


    Hakusessa siis sellainen "luontokuvaajan luottoputki" minkä kanssa pärjäisi suurimman osan kuvausretkillä metsässä. ️ Tarkoituksena olisi kuvata eläimiä, ehkä niitä vähän arempia ja isompia enemmän kuin muurahaisia, eli olisiko se sitten tele-zoomin paikka? Ainakin valovoimaisuutta ja näkemistä matkan päähän tarvitaan!

    Budjettia on enemmän satasia kuin tonneja, mutta otan kaikki suositukset vastaan. (Eikös kaikki kuvausharrastajat joudu jossain kohtaa sen lainan ottamaan )

    Kiitos jo etukäteen ja hyviä kuvausretkiä!
     
    Viimeksi muokattu: 15 Helmikuu 2023
  2. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    708
    1 361
    93
    Käytettyjä telejatkeita vois löytyä mutta toi 45-150 mm voi mennä liian pimeäksi
     
  3. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Itte en luontokuvausta harrasta enkä kovin hyviä objektiivisuosituksia osaa antaa.
    Panasonic taitaa olla hyvä videokuvaamisessa, mutta Olympuksen paremmat rungot taitaa olla luontokuvaukseen hyviä. Samat objektiivit niihin taitaa mennä, niin optiikkahankinnat ei mee hukkaan jos myöhemmin vaihtaa rungon merkkiä.
     
  4. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 394
    177
    63
    Niin pitkää putkea ei ole, että aroista eläimistä saisi kuvia kulkiessa, tarvitaan piilokoju. Mutta jos kuvailee vaelluksen yhteydessä, niin silloin pituutta olisi hyvä olla, yleisesti jokin noin 300 tai 400 mm voisi olla sopiva, varsinkin jos tuo on kroppirunko. Milleistä on iloa usein siellä kojussakin, mutta millä hinnalla on aina miettimisen paikka.

    Valovoima maksaa pituuden neliössä (tai jopa kuutiossa), jos varaa on vain satasia, niin on mahdotonta ostaa valovoimaista pitkää putkea. Lisäksi pitkä valovoimainen objektiivi painaa järkyttävän paljon ja sellaisen kuskaaminen on aika tuskaa.

    Hyvät luontokuvat saadaan osaamisella ja eläinten tavat tuntemalla, sekä jumalattomalla maltilla odottaa tilaisuutta hiljaa piilossa, tuulen suunta huomioiden. Muu on enemmän onnea ja onnen kuviin 150 mm riittää ihan siinä kuin pidempikin. Piilosta kuvatessa valovoimasta on iloa, varsinkin jos eläin on lähellä, saa pehmennettyä taustoja, eikä pitkiä putkia aina tarvitse.

    Käykö tämä sun kameraan?
    Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3 Asph. Power O.I.S. -objektiivi
    (tässä on millejä, mutta ei valovoimaa ja silti hinta menee jo melkein kahteen tonniin)
     
    Viimeksi muokattu: 12 Helmikuu 2023
    Ile ja SakkeM tykkäävät tästä.
  5. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Itte oon ajatellut että hyvän luontokuvaajan täytyy olla tosi kiinnistunut luonnosta, mieluummin jo ennen kameran hankintaa. Tietoa ja aikaa pitää olla paljon, mitä enemmän sen parempi.

    Saattaa olla kysyjällä niitä jo ennestään, kenties.
     
  6. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 756
    113
  7. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 756
    113
  8. canonmk4

    canonmk4 Well-Known Member

    1 588
    554
    113
    Jep, Opticallimits testaa objektiiveja siellä on jo mainittu Leica DG Vario-Elmar 100-400 4-6.3 jos tämä on MFT niin silloinhan polttoväli olisi 200-800? itsellä on Panasonicin MFT 20mm niin muuttuu 40mm:seksi ja valovoimahan ei muutu.
     
  9. Deelia

    Deelia

    11
    2
    3
    Juu toki, olen sellaista tässä myös katsellut ja hankkimassa. Metsästysliikkeessä oli sellainen pop up-telttapiilo, mikä soveltuu varmasti hyvin tarpeisiini. :)

    Joo olen ollut kyllä kiinnostunut luonnosta pienestä pitäen ja retkeillyt ynnä muuta. Kamera on kulkenut mukana tähänkin asti, mutta olen huomannut, että tartteisi apuja nähdä myös kauemmas. Täällä Kainuun erämaassa kun nuo otukset tuppaa välttelemään ihmistä cityotuksia enemmän.

    Hyvännäköinen nallekuva. Tuota putkea olen katsonut myös.. Mietin vain, että mitenköhän f/4 sitten pärjää vähän hämärämmissä olosuhteissa?
    Toki se f/2.8 olisi kiva, mutta sen verran lisää valovoimaa kurittaa kyllä sitten lompakkoakin aika paljon lisää.

    Kiitoksia jo tähän asti vastanneille!
     
  10. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Hyvä objektiivivinkkejä onkin jo annettu. Totean vain sen verran, että lähtökohtaisesti Panaan kannattaa ensisijaisesti katsella Panan linssejä ja M.Zuikot sitten Olympukseen: valmistajien omien objektiivien vakaajat toimivat rungon kanssa paremmin yhteen.

    Pop-up -piilokojuista sen verran, että niiden vetskarit ovat sitten mallia huonoimmat mahdolliset.
     
  11. Deelia

    Deelia

    11
    2
    3
    Arvatenkin. :( Budjetti ei vain taivu tällä hetkellä mihinkään parempaan rakennelmaan ja ajattelin, että on varmaan järkevämpi sijoittaa rahat muutaman satasen metsästysliikkeen pop up-telttapiiloon, kuin alkaa itse ostamaan joku tokmanniteltta ja leikkelemään siihen kuvausaukkoja ja virittelemään hyttysverkkoja. :D
     
  12. Varjo

    Varjo Member

    97
    15
    8
    Mulla on kaks G80 runkoa ja 12-60mm sekä tuo jo mainittu Panasonic-Leica 100-400mm ja olen varsin tyytyväinen noihin laitteisiin. Useampi piilokoju löytyy kanssa, eli kyllä niistä saa ihan kelpo paketin. Rantasipi 523 Siuntio-DeNoiseAI-clear.jpg Pihlajasaari 23 Tikli isona.jpg
     
  13. Varjo

    Varjo Member

    97
    15
    8
    Toki tuota pidempää putkea olen tuunannut jonkin verran, eli pidempi kunnollinen vastavalosuoja, optiikan jalustakiinnitysjalka uusiksi, eli sellainen jossa on suoraan ns Arca-pikakiinnityslevy, että ei tarvitse erillisiä palikoita kiinnitellä. Lisäks manuaalitarkennusrenkaassa on isompi pykälöity päällirengas paremman tuntuman takia jos pahoissa paikoissa korjaa tarkennusta käsin. Toimii
     
  14. Varjo

    Varjo Member

    97
    15
    8
    Tuossa modattuna
     

    Liitetyt tiedostot:

  15. jaska26

    jaska26 Active Member

    352
    99
    28
    Pitkistä Panan objektiiveista ei itselläni ole kokemusta, mutta Panasonicin kameroita jo noin 10 vuotta käyttäneenä pidän Panasonicin lyhyttä telezoomia 2.8/35-100mm erinomaisena niille polttoväleille, joille se sopii. Valovoimaa riittää ja piirtokin on huippuluokaa. Se käy myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin ulkoilmakäyttöön (kosteus- ja pölytiivis). Zoomi ja tarkennus ovat "sisään rakennettuja", eli kaikki säätöliike tapahtuu objektiivin sisällä. Zoomatessakaan siitä ei työnny ulos mitään ulkonevaa tötteröä, joka tökkisi ahtaissa paikoissa, eikä synny pölyä sisään pumpaavaa liikettä. Muuten tässä keskustelussa mainittu Panasonic G80 on minulla nyt ollut päärunkona jo reilut 5 vuotta, enkä ainakaan ole vielä sitä mihinkään vaihtamassa. Ergonomia sopii omaan käteen. Ohjelmoimalla funktionäppäimet omaan käyttöön sopiviksi G80:stä saa todella kätevän työkalun.
     
    Viimeksi muokattu: 31 Toukokuu 2023