Riippuu minkä kameran "tahmaisuudest" kyse. Esim. Nikon 90x kameroista sain ton veks hinkkaamalla koko tahmaisen päällysteet pois. Niissä kun ikääntyesssä tuollainen ominaisvikana. Jos kyse jostain ulkopäin tulleesta smäidäst niin voi koklata vaik mahdollisimman puhdasta alkoholia (jostain käytettynä ostamastani putsasin entisen smäidähandukäyttäjän (?) ällötahmat niin poies).
Kumipinnoista ei ole kokemusta, mutta esim. metalli- ja kovista muovipinnoista esim. irti repäistyn tarran jättämän tahmean kohdan saa helposti poistettua ”Label off”-aerosolia suihkauttamalla ja sitten vaikkapa talouspaperilla hieman hinkkaamalla. Tuoksusta päätellen aineessa on mm. sitruunaa. Sen kumipinnan tahmaisuus voi kyllä johtua siinä kumimateriaalissa itsessään tapahtuvasta kemiallisesta reaktiosta, joten saattaapa olla, että se on pitempiaikainen ongelma. Eli, vaikka pinnan saisi joksikin aikaa kuntoon, niin ongelma saattaa uusia(??).
Olen taistellut saman ongelman kanssa ja ainakaan alkoholi ei auta, etikka voi auttaa tai joku muu aine, sitruunahappoa kokeilen seuraavaksi. Ehkä nuo kumit vanhemmiten luovuttavat jotain ja syntyy tahmaa pintaan, mutta ärsyttävä käsitellä. Olen huomannut, että ongelma lisääntyy, jos säilytys on tiiviissä kaapissa, pöydällä ilmavasti tahmaa tulee vähemmän. (mulla ongelmaa ei ole ollut kameroissa, vaan radiopuhelimissa, ulkoisissa akku-pankeissa ja joissakin muissa vastaavissa laitteissa.)
Pieni tietopaketti kumipinnoitteen hajoamisesta ja siitä johtuvasta tahmaisuudesta sekä siitä kuinka sitä voi koittaa ennallistaa. Itse olen käyttänyt isopropanolia, mutta ymmärrettävistä syistä vain satunnaisesti. https://cleaning.lovetoknow.com/why-does-rubber-get-sticky-fixes-prevention-tips
Itselläni oli Zoom H1n nauhurin kumiosat muuttuneet todella tahmeiksi pitkän käyttämättömyyden jäljiltä. Laitoin käsiini pienen määrän talkkia ja hankasin sitä sormilla tahmeisiin pintoihin, joita kiilllotin lopuksi vanhalla mikrokuituliinalla. Tahmeus lähti kokonaan pois, mutta pinnasta tuli vähän epämääräisen näköinen.
Tuolla on sama ongelma ratkaistu F100n kohdalla: Repair: Sticky Nikon F100 Tiedä sitten onko tuotannon eri vaiheissa käytetty eri materiaaleja, omassa F100-rungossani ei tuota ongelmaa ole ollenkaan.
Ehkä en osannut tarpeeksi englantia, mutta minusta tuossa ei ns. lopullisesti oltu asiaa saatu ratkaistua? Ehkä joku kertoo tarkemmin. Etikkaa eivät testanneet. Ehkä kumin palauttaminen alkuperäiseksi ei ole edes mahdollista, mutta olishan se kiva, jos ote ei olisi tahmea. talkkia kokeilen kohteisiin joiden ulkonäöllä ei ole väliä.
Mulla on kaksi F80 ja toinen niistä oli tahmea. Käytin puhdistusaineita ja rasselia tahmaisuuden poistoon. Puhdistusainetta en muista, mutta tarjolla on ollut 3M Citrus Cleaner, Marinol ja lakkabensiini. Tahmaisuus ei ole uusiutunut.
Kaivoin möksälle tullessani vanhan kiikarini esiin, kun sille tuli tarvetta. Ihmettelin, kun vieläkin tuo kumipinnoite on ihan käyttökelpoinen eikä lainkaan tahmea... ...pinnoite alkoi "sulamaan" muutama kesä sitten, ja piti keksiä jotain. Hollilla oli tuhkis ja "pehmeää" tupakan tuhkaa... ...no mikä ettei, jospa sitä yrittäisi siihen kuivikkeeksi. Yllätys oli aika iso, kun tuntui toimivan. Seuraavina kesinä tahmeuden alkaessa taas ilmenemään, kokeilin hienolla koivu tuhkalla... ...no nyt kun sen otin käteen eka kertaa tänä kesänä, ei ollut yhtään tahmeaksi. Kumimaisuus jotenkin vielä tallella, mutta väri vaaleampi. Ehkä jatkossa kokeilen jotain sen värin tummentamiseen, ehkä en. Ajattelin, että jaan täällä tän, josko olisi jollekin hyvä vaihtoehto sille, että poistaa "tenulla" koko pinnoitteen...
Mitä lienevät heikkolaatuisia kumiseoksia, joiden polymeerit eivät kestä lämpöä, saati säilytä elastisuuttaan tai reagoivat joihinkin muihin kemikaaleihin. En tiedä, mutta välillä johdot kovettuvat ja kahvakumit sulavat omia aikojaan. Nikonin kahvakumit kumit ovat aivan käsittämättömiä, koska ne sekä sulavat että menettävät mittansa. Muistan, että joidenkin kuvanvalmistamolaitteiden telastorullien elvytämiseen käytettiin 30% isopropanolilaimennosta tai 30% metanolilaimennosta. Se tehosi tietyn tyyppisiin muovi- ja kumiseoksiin, mutta en ole viime vuosina kokeillut muihin kuin HP:n tulostimien telastoihin, jotka ovat "kovettuneet" kiiltäviksi ja niiden ote on parantunut parantuneen elastisuuden myötä.
Jeps, muovin polymeeriketjut hajoat ja muodostuu mononeerejä (ja oligomeerejä)..nämä ja muovissa muutenkin jo oleva mielellään migratoituvat kumin pintaan... Teoriassa jos nuo voisi vulkanoida (ikään juin ristisilloittaa) niin tahmeuden pitäisi hävitä... Kaupassa myydään vulkanointiaineen nimillä tuotteita - mutta ei käy selväksi vulkanoivatko oikeasti vai onko vain "myyntihöpläytystä"... Ehkä joku kokeilisi johonkin vähemmän arvokkaaseen tahmeaan pintaan...
Ei tää "tuhkakonsti". kuten ehkä ymmärrätkin, kelpaa kumitelojen korjaukseen. Kuten jo kerroinkin, toimi ok käsinkosketeltavien pintojen "stabilointiin". Niin on noi "kumipinnoitteet" heikko luontoisia kuten sinun vastauksesikin. Mullehan on ihan se ja se sama, vaikka ei havainnolla I olisi mtn merkitystä, olipahan vain reaalielämän havainto jonka halusin jakaa. On mulla ajatus sen kemiallisesta reaktiosta, mutta olisiko helmiä sioille jos sen jakaisin kanssasi??!