Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Päivän :-(

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana jaahv, 28 Maaliskuu 2007.

  1. motris

    motris Well-Known Member

    4 695
    703
    113
    Norjassa oli vielä muutama vuosi sitten kalliimpaa sähköä kuin Suomessa. Siellä ollut fossiilittomampaa sähkö kuin Suomessa. Nyt siellä sähkö halvempaa kuin Suomessa.
     
  2. Est

    Est Well-Known Member

    16 797
    1 711
    113
    kauheeta - siis muuttuuko hinnat?
    järkyttävää...
     
  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Niinpä on.
    Ajatellaanpa, että jossain Suomen perämetsillä olisi mökin asukas, joka olisi tullut tunnontuskiin ympäristön pilaamisesta. Hänellä kun on tönössään puulämmitys, klapeja vaan kakluuniin, niin pysyypä kämppä lämpimänä. Pahojen pienhiukkasten päästöjen välttämiseksi hän sitten purkaa kakluunit pois. Ajatus on, että kai sitä jotenkin saa kämpän muutenkin pysymään riittävän lämpöisenä, eikä hän tee mitään tilalle, siis minkäänlaista muuta lämmitysjärjestelmää. Ei edes varalle.

    Aika typerä kaveri, eiks vaan? Talvi tulee, ja mitenkähän veikon käy? Sattaa olla perse huurteessa jonain kylmänä aamuna.

    No, noin typerää tavallista kansalaista ei maasta sentään taida löytyä - se suku kun on tainnut paleltua sukupuuttoon jo heti jääkauden jälkeen.

    Valtakunnan tasolla tilanne on toinen. Joku sanontahan liittyy siihen tyhmyyden tiivistymiseen...
    Suomesta on purettu turvevoimaloita ja hiilivoimaloita pois aika paljon. Tekemättä mitään vastaavaa tilalle. Käyttökelpoiset voimalat on purettu sen sijaan, että ne olisi vain seisautettu ja jätetty toimintakuntoon ns. pahan päivän varalle. Huoltovarmuuskeskus taisi hiukan protestoida, mutta kukapa niitä tahvoja nyt kuuntelisi tai ainakaan ottaisi ihan täydestä... :)

    Samaa typeryyttä on liikkeellä laajemminkin. Saksa ehkä etunenässä. Purettiin valtakunnan ydinvoimalaverkko. Se toki voi hyvinkin olla fiksu ratkaisu tulevaisuutta ajatellen, mutta typeryys onkin siinä, ettei tehty mitään tilalle.

    Ja talvi pääsi yllättämään. Kukapa olisi arvannut?
     
    ougle, Jari_S ja Seppo R tykkäävät tästä.
  4. Seppo R

    Seppo R Well-Known Member

    2 981
    1 882
    113
    Saksaa ei voi liiasta järjenkäytöstä syyttää. Vaeltaneet katastroofeista toiseen vuosikymmeniä tai vuosisatoja.

    Ja mielipiteitä meiltäkin löytyy.
    Kuuntelin aikoinaan autoradiosta, niin niitä silloin kutsuttiin, nykyisin ovat mitä lie mediakeskuksia, haastattelua ydinvoiman välttämättömyydestä.
    Eräs pohjois-karjalainen haastateltava piti täysin tarpeettomana ydinvoimaa ja oli muutenkin kriittinen sähkötuotannon lisäämiseen.
    Toimittaja kysyi lopuksi mihin kaikkeen sähköä haastateltavan kotona käytetään , totesi haastateltava ettei heidän talonsa ole kytketty sähköverkkoon. Ei selvinnyt käyttikö hän patteriradiota eikä missä haastattelu tehtiin.
     
    Jari_S tykkää tästä.
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Aletaan olla vaiheessa, jossa on ihan tosissaan harkittava generaattoria mökille. Satunnaiseen sähkön tarpeeseen se voisi hoitaa homman halvemmalla. Noin 1000 eurolla saisi riittävän tehokkaan kolmivaihegeniksen. Investointi tulisi näillä sähkön ja sen siirron hinnoilla kuoletettua alle vuodessa.
     
  6. Seppo R

    Seppo R Well-Known Member

    2 981
    1 882
    113
    Yksikkökohtaisen sähköntuotannon etu on, että voi pitää sähkökatkon silloin kun itse niin haluaa. :)
     
  7. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    707
    1 361
    93
    Ville Niinistö hehkutti ja kauppasi tätä Saksan "energiewendeä" voimalla Suomeen. Vois kysyä että kuinka mielestäsi nyt menee?
     
  8. RB

    RB Well-Known Member

    9 099
    1 082
    113
    Itte ostin syksyllä 3-vaihe agrikaatin että sähkökatkon aikana saa stokerin ja kiertovesipumput pyörimään, muulla ei niin väliä.
    Maksoi 950 €.
    Vielä ei oo tarvittu, mutta testattu on.
     
  9. Kona

    Kona Well-Known Member

    979
    926
    93
    Suomalaisia pooliitikkoja ei voi kyllä järjen liiallisesta käytöstä syyttää:
    ensin myytiin kantaverkot sijoittajille,

    sitten sijoittettiin myynnistä saadut rahat saksalaiseen pääosin fossiilista energiaa myyvään yhtiöön, joka oli ja on kymmenen kertaa suurempi kuin suomlainen ostajayhtiö, ostokohde vielä varoitteli jopa HS:n koko etusivun ilmoituksella valtion enemmistöomistuksessa olevaa yhtiötä, että ”hei, älkää olko niin tyhmiä, että ostatte meidät. Se ei ole hyvä kauppa”. No ostettiin, ja valtio-omistaja oli kuulemma tietämätön…

    Sitten romutettiin turvevoimalat ja maksettiin turveyrittäjille kymmeniä miljoonia kaluston romuttamisesta.

    Siinä välissä ehdittiin romuttamaan perinteiset voimalat vihreän siirtymän nimissä, kun niitä ei poliitikkojen mielestä enää tarvittu, vaikka energia-asiantuntijat olivat eri mieltä…

    No, nyt sitten sähköstä on hirveä uupelo, ellei satu tuuleen. Ja vaikka tuulisikin, se kapasiteetti myydään sähköpörssiin, jossa sitten kallein ostohinta määrittää suomalaisen pienen töllin asukkaan sähkön hinnan. Sähköpörssiin siirryttiin Lipposen hallituksen aikana, kun sillä kuulopuheiden mukaan voidaan tienata…
     
    Esamursu tykkää tästä.
  10. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 755
    113
    Niin ja sitten jotkut haluaa vielä oman valuutan, että saataisiin sekin hoideltua.
     
  11. Kona

    Kona Well-Known Member

    979
    926
    93
    Oma valuutta muuten ei olisi ollut hullumpi… vrt. Ruotsi. Mutta jälkiviisastelua se, ja meille vanhoille äijille se tietenkin sopii…
     
  12. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 755
    113
    Enpä tiedä, valuutan arvo melkein puolitettiin ja sen lisäksi mittaamattomast inhimillistä kärsimystä.
     
  13. canonmk4

    canonmk4 Well-Known Member

    1 588
    554
    113
    kiitos, P.Lipposelle ja S.Niinistölle ym.
     
  14. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Jep, EU:n ja euron vankka etu on siinä, etteivät nämä kotimaiset uuvelot pääse sähläämään ihan kaikkea. Viime vuosikymmenten historia on opettanut, että jonkun kauempana olevan tason hallinta on suomalaisille onnellinen asia. Maa kehittyy ja vaurastuu.
    - Siinä valossa esim. tsaarien aikakin oli aika hyvää aikaa.... :)
     
  15. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 955
    622
    113
    Vientiteollisuuden edustajat tuskin olisivat samaa mieltä.

    Mutta, sehän on hyvin tyypillistä, että vanhukset haluavat jumittaa kaikessa vanhassa… ;)
     
  16. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Vientiteollisuuden vaatimuksesta Etelärannan juoksupoikina toiminut kokoomus devalvoi käytännössä heti hallitukseen päästyään silloin 80-90 -lukujen vaihteessa. Vientiteollisuudella meni hyvin, tosi hyvin - kellään muulla sitten ei. Puhuttiin jopa lamasta. Lamasta tilanteessa, jossa uudet vientiennätykset lyötiin joka vuosi. No, päästiinpä muutamasta turhasta poankista eroon, mutta kalliiksihan se tuli. Nekin viulut maksoi veronmaksaja, kukapa muukaan.
     
  17. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 955
    622
    113
    No juu, kieltämättä aika eriarvoisesti tuo 1990-luvun alku ihmisiä kohteli.

    Itse olin tuolloin töissä suuressa kansainvälisessä yrityksessä, jonka Suomen tuotannosta yli 80 % meni vientiin. Siitä lamasta kuulin lähinnä uutisista ja pelkästään kotimaan markkinoilla toimivien yrityksien edustajilta. Eräältä sellaiselta sain ostettua asunnon Helsingistä varsin edullisesti, kun ko. perhe oli taloudellisessa pakkotilanteessa.

    Hieman epäreilua kyllä, mutta toisaalta, olisiko se sitten ollut parempi, että koko kansalla olisi mennyt yhtä huonosti…
     
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    No, vuosina 1945-1987, siis reilun 40 vuoden ajan, suomalaisilla meni näin jälkikäteen tarkasteltuna melko kivasti. Töitä ja pientä vaurastumista. Kekkonen kun oli viisas mies, ja osasi pitää kokoomuksen poissa sähläämästä hallituskuvioista.

    No, minäkin kyllä tein aika hyvän tilin niissä kiemuroissa. Ostin yhden kaksion Helsingistä ja päätin jo alun alkaen, että myyn sen, kun hinta on tuplaantunut. Ei siinä kauaa tarvinnut odotella.
     
  19. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 955
    622
    113
    Niinpä, ja sitten sai kuulla useitakin sydäntäsärkeviä tarinoita siitä, miten elämäntyönä hartaudella rakennettu yritys oli mennyt konkurssiin, ja yrittäjältä itseltään oli mennyt talot ja tavarat velkojen maksuun.

    Jotkut heidän lapsistaan kuulemma ”oireilevat” vieläkin köyhyydeksi muuttunutta lapsuuttaan… Voih!
     
  20. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 323
    2 992
    113
    Oli minullakin yksi tuttava, joka sivutöinään toi maastureita jenkeistä ja kaupitteli niitä. Just sinä perjantaina, kun kupla puhkesi, hänelle oli tullut 10 Ford Broncoa Hangon vapaasatamaan. Niitä on varmaan vieläkin jonkun realisointifirman varastoissa... Kaveri itse taisi jonkun järjestelyn kautta päästä ulosotosta irti eläkkelle jäädessään, noin 20 vuoden kuluttua siis.