Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mustavalko vs. valkoviini

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana ppohja, 23 Marraskuu 2022.

Lajitelma oikea?

  1. Sampanja, punaviini, valkoviini = Mustavalko, väri, dia

    50,0%
  2. Sampanja, xViini, yViini = Mustavalko, yKehitys, xKehitys

    0 ääntä
    0,0%
  3. xViini, yViini, zViini = zKehitys, xKehitys, yKehitys

    0 ääntä
    0,0%
  4. Aivan Sama X

    0 ääntä
    0,0%
  5. Aivan Sama Y

    0 ääntä
    0,0%
  6. Aivan Sama Z

    50,0%
  1. ppohja

    ppohja Member

    457
    23
    18
    Mustavalkoiset filmit ovat paremmin käytettäviä kuin muut. Eli niinkuin samppanja vs. punaviini on kuin mustavalko vs. värinegatiivi.

    Tai laajemmin, mustavalko vs. värinegatiivi vs. diafilmi on kuin samppanja vs. punaviini vs. valkoviini. Itse olin samppanjaystävä taannoin, mutta nyt aina nautin valkoviiniä viineistä, mutta valokuvaus on pelkkää teknistä brassailua. Tämä, koska en tykkää värinegatiiveista, vaikka jääkaapissa ja pakastimessa näitä kuvaamattomia filmejä on liikaa.

    Onko kommentteja minun viestiin?
     
  2. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Jaa, että kommentteja…

    Minulle jäi kyllä täysin epäselväksi, mitä yhteyttä muka jollain viinin tai samppanjan lipittämisellä on filmille tapahtuvan valokuvauksen kanssa?
    Tarpeeksi viinipäissään kun kuvaa, niin tulee vaan ”tärähtäneitä” valokuvia. ;)

    Mutta katsotaan, ehkäpä jollekin toiselle asia selvisi…
     
  3. helu

    helu Active Member

    692
    34
    28
    No ite kans repsahdan aina värifilmeihin, en tiiä miksi, viimeksi 30m santa color filmiä…Kyllä se värien hallitseminen on vaikeaa negoissa varsinkin. Joskus värit napsahtaa kohilleen ja siitä sitten innostuu…cinestill kehitteellä kehitys on tosin aika helppoa. Panis kaikki värifilmit ja kehitteet myyntiin ja jatkossa filmillä vain mv ja digillä värit…
     
  4. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    708
    1 361
    93
    Eikös se päinvastoin vakauta kättä, muistaakseni Meksikon olympialaisten jälkeen ampujilta kiellettiin alkoholi vai ammuskelivatko mihin satuu?
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 335
    3 002
    113
    Wikipediaa:
    "Metafora on kielikuva eli trooppi, jossa kahta toisiinsa liittymätöntä sanaa samaistetaan ilman kuin-sanaa. Metaforasta esimerkkejä ovat lausahdus "Hän on aurinkoni" (kirjaimellisesti: maata valaiseva ja lämmittävä taivaankappale) tai "tuolin jalka" (kirj: eläimen alaraaja). Metaforassa tapahtuu merkityssiirtymä, jonka johdosta se eroaa kirjaimellisesta kielestä. Metaforia ja muita kielenkäytön muotoja tutkivat ja pyrkivät selittämään kielitiede, retoriikka ja kielifilosofia. Myös neuropsykologiassa on tutkittu, kuinka metaforien ymmärtäminen eroaa aivotasolla kirjaimellisen kielen ymmärtämisestä. Viime vuosikymmeninä metaforat ovat nousseet humanististen tieteiden lisäksi tutkimuksen kohteeksi myös muissa tieteissä kuten yhteiskuntatieteissä ja kasvatustieteissä sekä ympäristöpolitiikassa ja journalismin tutkimuksessa."

    Metafora – Wikipedia

    Metaforat ovat varsinkin itämnurteiden piirissä varsin tavallisia. (Luulisin, että länsimurteiden alueella tosiaan vaikeammin ymmärrettäviä... :) ) Alkoholijuomat ovat useille tuttuja, joten niitä käytetään metaforissa yleisesti.

    Koiraporukoissa joskus kavereilla oli saksanseisojia, toisilla settereitä. Yleinen näkemys oli, että saksanseisoja vastasi taskulämmintä Pöytäviinaa, englanninsetteri 18-vuotta kypsytettyä single malt -viskiä. Molemmilla koiralaaduilla voi metsästää, molemmista viinoista tulee känniin. Pientä eroa fiilispuolella, kuitenkin.
     
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 335
    3 002
    113
    Ampujat tosiaan käyttivät alkoholia dopingaineena. Sittemmin beetasalpaajia, jotka ovat vaikeammin havaittavissa.
     
  7. Kona

    Kona Well-Known Member

    982
    927
    93
    Hennalassa aikoinaan yks alokas (lääkäri koulutukseltaan) otti oireenmukaisena lääkityksenä jännitykseen beetasalpaajaa ennen tärkeätä ampumakoetta. Jännitys oli ymmärrettävää, kun kyse oli kuntoisuusloman ansaitsemisesta. Muistaakseni kaveri ampuikin hyvin. Doping- tai muitakaan testejä ei ollut.

    Mutta itse asiaan totean, että molempi parempi. Mustavalkoinen on tietysti helppo kehittää itse. Värikuville tulee hintaa jonkin verrankin (filmi, kehitys + mahdollinen skannaus). Viinien suhteen olen kaikkijuomainen. Hinta ei välttämättä korreloidu laadun kanssa.
     
  8. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Juu, kyllä metafora on täälläkin ihan tuttu käsite ja saatan joskus käyttää sellaisia itsekin.

    Niitäkin on toki erilaisia, hyviä ja huonoja ja kaikkea siltä väliltä. Hyvät ovat kuvaavia ja huonot väkisin keksittyjä.

    Jos iloista ja hyväntuulista ihmistä nimittää vaikkapa ”aurinkoiseksi”, niin minusta se on kuvaavaa, mutta jos vaikka filmityyppejä rinnastetaan joihinkin alkoholijuomiin, niin mielestäni on aika väkisin keksittyä.

    Toisaalta, oma kokemukseni alkoholijuomista on varsin vähäinen, joten asian ymmärtämättömyyteni voinee johtua siitäkin.

    Mutta, hällä väliä, ei ole tärkeää tämä.

    Tässäpä vielä Sakelle aito siuntiolainen metafora jostain vuosikymmenien takaa: ”Halsen är torr som en beduins sandal”. :)
     
    SakkeM tykkää tästä.
  9. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Ei pysty vastaamahan, eimillään.
    En käytä viiniä enkä filimiä.
     
  10. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 335
    3 002
    113
    Voi metaforan silti ymmärtää... :)

    Ymmärsin minäkin (kai) edellä olevan Jarin metaforan, vaikka en käytäkään beduiinin sandaaleja.