Kuvat "skaalautuneet" väärin. Näyttävät kummilta. Ennenkuin selvitän ei viitsi uutta laittaa. Harmittaa niin otin vanhojakin pois. Ongelma toistuu aina joskus. En niiden merkityksellisyydestä elättele mitään mutta silti *itutti. Käytän netissä olevaa ilmaista kuvapankkia, jolta linkitän.
Pian se taas alkaa: "Joko pian saamme lunta? Pääseekö kohta jo hiihtämään?" Muutama kuukausi myöhemmin: "Eikö kevät vieläkään ole tuloillaan? Jne.
Ydinvoimala on jo rakennettu ja se, todistetusti, toimii ( jos et ollut tietoinen). Oletko ihan varma että sama/"tämä porukka" rakentaa sekä ydinvoimaloita että rautateitä? Vai meinaatko etteivät ranskalaiset, ylipäänsä, oikein osaa tehdä mitään hyvin? Pikkuraha rikkaalle maalle myöskin tuo muutaman kymmenen miljoonan korjaus. Äkkiä ne sen handlaa kondikseen. Kannattaa tutustua Ranskan mahtavaan historiaan ja upeisiin saavutuksiin hieman paremmin? Mutta ainahan vahingoniloisia hihittelijöitä löytyy kun virheitä tekijöille sattuu...
Mainitse yksi Ranskan upea saavutus? (Minusta se on viimeiset reilut 100 vuotta ollut paikka, jonka kautta saksalaiset ovat yrittäneet hyökätä Englantiin...)
Ranskan upeimpienkin saavutusten luetteleminen kestäis ainakin vuodenvaihteeseen saakka. Ja silti olis pakko kirjoittaa vauhdilla Eräs merkittävimmistä kulttuurimaista kautta aikojen. Suosittelen vaikkapa Ranskan taiteeseen perehtymistä. Voi kiinnostaa valokuvauksen harrastajaakin? Pitääkin lähteä pian Ranskaan käymään - jälleen. Upeaa kulttuuria & kauniita ja sivistyneitä ihmisiä! Hyvää yötä https://youtu.be/JoxGEymA8ro
Menee kyllä aivan OT, mutta olen viime aikoina ostanut nettidivareista muiden muassa lapsuuteni ja nuoruuteni kirjoja (kaikki me aikanamme tulemme tähän ikään). Siihen osastoon menevät myös C. S. Foresterin Hornblower-kirjat. Ne kertovat Napoleonin ajan sodista tämän englantilaisen meriupseeri Hornblowerin silmin. Forester kirjoitti niitä 1930-luvulta -60-luvulle asti ja niistä otetaan edelleen uusintapainoksia. Merisotaromaaneina ne ovat mainioita, mutta maailmankansalaisuudesta tai suvaitsevaisuudesta ei kyllä tule pisteitä. Forester lyttää aika litteäksi suurin piirtein kaikki muut kansallisuudet ja usein vielä kiitettävän värikkäästi. Sinällään tavallaan liikuttavaa että britit, samalla kun nykyään taitavasti ammuskelevat itseään jalkaan, edelleen haikailevat imperiumiaan Että tiedä niistä brittienkään upeista saavutuksista. Jaa no, kaikkiaan kyllä kirjallisuus (myös ihan vakava kirjallisuus).
Hornblowerin seikkailut tuli luettua tarkkaan ja moneen kertaan - en tosin ole vielä alkanut kerrata niitä. Omassa genressään vaikea ylittää, tai edes päästä samalle tasolle. Brittiläinen imperiumi hallitsi aikoinaan neljäsosaa maapallon asukkaista, eikä "aurinko koskaan laskenut". Sekin saavutus, joka on vaikea ylittää. Siinä olisi Putinillekin haastetta - menee kyllä aikaa ja panssarivaunuja, ennen kuin vallan alla on kaksi miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa.
Divareista puheen ollen, sattui käsiin ihan kotimainen suurteos, Simo Penttilän (Uuno Hirvonen) Kalpea kamala vuodelta 1938. Siinähän suomalainen sankari seikkailee Marokossa. Niin hirveää rasismia ja eri etnisten ryhmien solvaamista ei varmaankaan ole paljon painettu - Alabaman punaniskatkin olisivat olleet kateellisia siitä kielenkäytöstä. Marokkoon oli kulkeutunut bolsevikkejakin juonittelemaan, mutta tappamallahan niistä eroon pääsi. Penttilän toinen sankari T.J.A. Heikkilä oli rasismissaan tavallaan pohjanoteeraus, mutta kyllä Kalpea kamala voiton vie. Jonkinlaista ajankuvaa sekin, julkaisuaika kun oli juuri ennen sotaa. Kummallisinta on ehkä, että Hirvonen sai kulttuurityöstään sittemmin Pro Finladia -mitalin. Jos minulta kysytään, niin vaikkapa näilläkin palstoilla joskus mainittu Kullervo Koivisto olisi sen paremminkin ansainnut. - Samaten kuin tutkivan journalismin uranuurtaja Jallu olisi toki ansainnut Suuren journalistipalkinnon.
Saako kysyä, olisiko Sakesta ollut mukava olla Kullervo Koivistona Kullervo Koiviston paikalla silloin aikoinaan?
Kaikenlaistahan sitä saa kysyä Vastaus: ei, ei missään nimessä. Pornoteollisuus on oma juttunsa, eikä se oikeastaan ole edes valokuvaukseen liittyvää muuten kuin viitteellisesti. Ammattina se ei todellakaan ole ihan joka pojan unelmatyö. Valokuvaustakaan en ammattina koskaan ole haikaillut - harrastaja saa tehdä mitä huvittaa, ammattilainen tekee mitä toisia huvittaa tilata.
Naapurin pojalla taisi olla koko Penttilän Punavyö-sarja ja varmaan ainakin yhteen kertaan ne kaikki lainasin. Kalpea kamala sen sijaan on aivan tuntematon,
Brittiläisessä kirjallisuudessa on toki paljon tunnettuja nimiä: Jane Austen, Bronten sisarukset, Charles Dickens, Shakespeare, vain muutamia tunnetuimpia mainitakseni.
On. Viime vuosien löytöjä on Anthony Powell jonka pääteos on 12-osainen A Dance to the Music Of Time. Aivan mainio, suosittelen jos joku haluaa teoksen joka ei ihan heti lopu. Olen lukenut sen noin kaksi ja puoii kertaa Nykyään kirjoittavista Kate Atkinson on hieno, kesällä löysin pari hieman vanhempaa kirjailijaa, Iris Murdoch ja Muriel Spark ovat varmaan valtaosalle briteistä tuttuja mutta Suomessa varmaan vähemmän tunnettuja. Kirjallisuudesta löytää aina kaikkea hienoa! Kuten myös musiikista
Brittidekkarit ovat genren parhaimmistoa. Niissä riittää valinnanvaraakin. Omia suosikkeja olivat joskus kauan sitten kevyemmän pään Gavin Lyall ja Dick Francis. Joskus dekkarien suurkuluttajana tuli mieleen, etten koskaan ole tainnut lukea saksalaista dekkaria. TV:n puolellahan kripot ovat vakio-ohjelmistoa, mutta kirjana? Kyselin sitten FB:n ryhmässä, ja sain vihjeen parista suomennetusta. Tilasin jostain divarista yhden. Mökillä yksin oleillessa yritin kahteenkin otteesen lukea sitä, mutta ei niin sitten niin millään... Kesken jäi. Tosi kuivaa ja täydellisen huumoritonta.
Eikös se ole siinä sarjassa maailman ohuimpia kirjoja, sarjassa ovat ainakin teokset: Saksalaista huumoria, Italian armeijan uroteot toisen maailmansodan aikana ja Charles de Gaulle ystäviensä kuvaamana.
Aina ollut jotenkin säälittävää kun saunakansa alkaa pistämään oikeita kulttuurikansoja johonkin "arvojärjestykseen". Parempi ehkä vaan vaan muistella sitä "Talvisotaa"? Tai vaikka jotain, niin täysin turhanpäiväistä, kuin "lätkää" Olemattoman itsetunnon keinotekoisiksi eväiksi.