Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Onko tullut osteltua jotakin?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana jaahv, 4 Huhtikuu 2011.

  1. Veikko Siipi

    Veikko Siipi Active Member

    214
    104
    43
  2. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Pitkästä aikaa kamera-aiheisia ostoksia; Sonyyn valmistajan omat 24-105 ja 100-400 zoomit. Josko näillä saisi taas viime aikoina lopahtanutta kuvaisintoa heräteltyä kesän tullen.... :rolleyes:
     
    simos tykkää tästä.
  3. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Olen näköjään jäänyt koukkuun näihin vanhoihin mittaetsinkameroihin. Viimeisin on Konica III A. Tämä on peräisin 1950-luvun lopulta, pohjimmiltaan ihan yksinkertainen laite, mittaetsin ja kiinteä viiskymppinen (kuusi elementtiä, f1.8) ja siinä se. Pari erikoisuutta kuitenkin: kuvassa oikealla etsimen alapuolella näkyvästä vivusta siirretään filmi ja viritetään suljin painamalla vipu kaksi kertaa alas. Tuo toimii aivan yhtä hyvin kuin perinteinen oikealle sijoitettu vaakasuunnassa liikkuva vipu. Toiseksi aukon ja ajan säädössä on tuo EV-lukko jota (ainakin netissä) monet inhoavat. Minusta se on varsin hyvä ajatus tällaisessa kamerassa. Aukko- ja aikarenkaiden lisäksi objektiivissa on kolmas, valoarvorengas. Kerran paikalleen kierretty valoarvo lukkiutuu (säätörengas vapautetaan painamalla sitä kameraan päin) minkä jälkeen mitä tahansa rengasta säätämällä voidaan valita sen valoarvon mukaisia aukko/aika-kombinaatiota. Tuo ei ollut aikanaan mitenkään epätavallinen järjestely. Kolmas huomionarvoinen piirre on 1:1 etsin. Se on suuri. Huiman suuri. Siis tolkuttoman suuri. Parallaksikorjattu, tottakai. Mittaetsimen kanta on 50 mm mikä riittää tuolle lasille vallan mainiosti. Tarkennus on täsmällinen ja juuri sopivasti vaimennettu. Lasi on tietysti oikein hyvä. Kamera on kokoonsa nähden painava, tuohon aikaan tällaiset kalliimmat kamerat tehtiin metallista, niinpä se tuntuu "tiheältä", kuin metallista veistetyltä. Työn jälki ja viimeistely on oikein hyvää, kaikki toimii ja liikkuu hyvin täsmällisesti ja tarkasti, mitään klappeja tai nitinöitä ei ole. Täällä on muuten kamerasta enemmän: Konica IIIa and IIIM rangefinder cameras (missä lasia verrataan Leican ja Contaxin laseihin)
    En ole montaa rullaa vielä ehtinyt kuvata, mutta aikanaan pitää kirjoittaa perusteellisempi teksti.
    Jos kaipaa mittaetsinkemaraa viisikymppisellä lasilla ja tulee toimeen ilman kameraan rakennettua valotusmittaria, niin tätä kyllä kannattaa harkita. Tämä on niitä kameroita joilla on ilo kuvata.

    KIIIa.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 8 Toukokuu 2022
    Mirrored tykkää tästä.
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113

    Ai tuommoinenkin on! 1X etsimet ovatkin aika harvinaisia. Nikonissa oli kyllä S2 mallista alkaen (1954 alkaen).

    EV lukitus löytyy myös Hasselbladin V-sarjasta C objektiiveissa ja myöhemmissä CF objektiiveissakin vielä se oli vähän muunneltuna että himmennin- ja valotusaikarengas lukittuu yhteen kun renkaista ottaa otteen painaen lukitusnappia alas. Alunperin lukitus avautui napista eli oli lähtökohtaisesti päällä.

    Hieno on Konica. Keskussuljin jopa. Missä moinen myytiinkään? Lie melko harvinainen.
     
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Ei tuo hirveän harvinainen ole, vaikkei aikanaan mikään halpiskamera ole ollut (inflaatiokorjattu hinta Yhdysvalloissa olisi nykyään noin 1300 dollaria). Iipeissä noita on jatkuvasti, äsken laskin noin 30 kappaletta. Japanin markkinoille valmistettiin malli jossa oli 48 mm f2 objektiivi, mutta tämä vientimalli 50 mm f1,8 on (kuulemma) parempi. Ulkoisesti monet iipeissä myytävät yksilöt näyttävät siisteiltä (ja mikseivät näyttäisi ellei metallia ole tahallisesti kaiverrettu:)), mutta myynti-ilmoituksen kuvat kannattaa katsoa tarkkaan, missään kuusikymmentä vuotta vanhassa kamerassa ei ole aivan harvinaista se, että objektiivin sisällä on sienikasvustoa. Valtaosa myytävistä on toki linssistöltään puhtaita, mutta yleensäkin on parempi katsoa kuin katua.
    Oma kappaleeni tuli Ukrainasta.
     
    Mirrored tykkää tästä.
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 332
    3 000
    113
    Eiks Olympuksen jossain 70-luvun malleissa ollut ainakin se mahdollisuus? Ajan valintahan on niissä renkaassa bajonetin yhteydessä, ja jos olen oikein ymmärtänyt, niitä (aika ja aukko) säätörenkaita saattoi kääntää yhdessä. Kätevää kyllä.
     
  7. cedricfan

    cedricfan Well-Known Member

    954
    428
    63
    Tuo EV systeemi oli 50 luvulla yleinen, esim Retina oli samalla. Ja neukuissa 60 luvulla.
     
    keegan tykkää tästä.
  8. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    spp.jpg
    Kaikissa yksinumeroisissa OM-rungoissa kai oli ajan säätö bajonetissa. Mutta laseissa aukon säätö oli siellä optiikan kauemmaisessa päässä, en tiedä miten hyvin käytännössä molempien säätö yhdellä liikkeellä onnistuisi. Joku jolla on kokemusta niistä voi varmaan kertoa.
    Mutta monenlaisia systeemejä on ollut, Olympuksesta tuli mieleen mittaetsinmalli 35 SP. Siinä etsimessä valotusmittari kertoo EV-arvon joka sitten siirretään objektiivin runkoon. Liitteenä olevassa yliterävoitetyssä kännykkäkuvassa numero 13 suljinajan yhteydessä on EV-arvo, se ei lukitse kumpaakaan muuta arvoa, mutta koska aika- ja aukko-kierät ovat noin lähellä toisiaan, voin muuttaa molempia yhdellä otteella ja siten säilyttää valoarvon (tai muuttaa eritahtisesti myös, tottakai).
     
  9. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Retina II c se vasta hieno onkin!
     
  10. cedricfan

    cedricfan Well-Known Member

    954
    428
    63
    Faija osti joskus 50 luvulla 1b Retinan kun oli Saksassa Praktikantina ja se oli eka kinari millä aikoinaan kuvasin. Ja on vieläkin tallessa.
     
  11. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Kas vain, Japanissa ainakin noita piisaa.
    konica iii 50mm in | eBay
    Varsinkin 48mm
    konica iiia in | eBay

    Sitten bongasin Konica Pearl 645 foldereita. Konishiroku Pearl. Hieno nimi tuo Konishirokukin.
     
  12. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Pearlin kakkosmallissa oli periaatteessa "automaattinen" filminsiirto. Kun filmi oli kohdistettu oikein, kamera laski milloin seuraava ruutu oli kohdallaan. Ei siis tarvinut katsoa siitä pienestä ikkunasta:) Noihin aikoihin rullafilmin suojapaperi oli kuitenkin paksumpaa kuin nykyään, joten välttämättä se ei nyt menisikään oikein. Mallissa IV filminsiirtoa oli kehitetty edelleen ja siinä tuonkin pitäisi toimia paremmin. Tuo nelonen voisi olla ihan kiva matkafolderi, ainakin jos joskus Franka Solida IIIe lakkaa toimimasta.
     
  13. cedricfan

    cedricfan Well-Known Member

    954
    428
    63
    Ostin rahaa tekemällä veroilmoituksen korjaukset. Oli taas se välivuosi kun oli jätetty pois kaikki sivutulojen kulut :(
     
  14. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Viimeksi muokattu: 11 Toukokuu 2022
  15. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Ilmalämpöpumppu tuli hankittua autotalliin/harrastetilaan.

    Kuvassa on meneillään putkiston tyhjiöinti, mikä on tärkeä toimenpide laitteen asennuksessa.

    Parhaimmillaan laitteen pitäisi tuottaa 5,1 kW lämpöä 1 kW sähköteholla ja vielä -30 C-asteen lämpötilassa lupaillaan 3,8 kW lämpötehoa.

    Laite oli kyllä melko hinnakas, joten saapa nähdä, maksaako se käyttöikänsä aikana itseään takaisin sähkönsäästön avulla. Toisaalta, mahdollisesti tulevana hellekesänä laite tarjoaa myös max. 3,5 kW teholla viilennystä, mikä lisää työskentelymukavuutta tallissa harrastellessa.

    ILP.jpg
     
    keegan, paraneva ja motris tykkäävät tästä.
  16. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Olen miettinyt omakotitaloomme sellaista vesi-ilmalämpöpumppua, kai ne sitten ihan oikeasti pienentävät sähkölaskua:) Meillä on yösähköllä lämpiävä kolmen kuution boileri ja talvisaikaan sähkölasku on kyllä ihan "riittävä".
     
  17. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Kyllä vaan. Ne ovat omakotiasujien keskuudessa varsin suosittuja ja uusimmat mallit kovasti energiatehokkaita.

    Jos asia kiinnostaa, kannattaa kysellä tarjouksia, sehän ei vielä maksa mitään...
     
    motris tykkää tästä.
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Markkinat käy kuumana noissa vesi-ilmalämpösysteemeissä ja joutunee myös odottamaan aika kauan tilaamaansa. Tuttavalle asennettiin alkuvuodesta kun niillä oli kaupunkikaasusysteemi Pohjois-Helsingissä. Kaasu kallistui reippaasti jo viime vuonna.
     
  19. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 332
    3 000
    113
    Meillä oli sama systeemi, ja vaihdettiin maalämpöpumppu tilalle. Se kyllä oikeasti pienentää sähkönkulutusta. Noista seinähärpäkkeistä en ole ollenkaan niin varma.

    Nykyisellään ei ole sähkölaskua kesäkuukausina, siirrosta kyllä joutuu maksamaan silloinkin.
     
    keegan tykkää tästä.
  20. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Juu, tämä on taas niitä aihealueita, joissa ihmiset usein heittelevät kaikenlaisia ”mutu”-mielipiteitä vaikka eivät aiheesta paljonkaan tiedä.
    Lisäksi tälläkin alalla tekniikka kehittyy jatkuvasti. Jos joku juttu päti joitakin vuosia sitten, tilanne tänä päivänä voi olla aivan toinen.

    Ei myöskään ole mitään yleispätevää ratkaisua kaikkiin tarpeisiin, joten asiaa kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti ja pyytää tarjouksia ja kartoituksia alan ammattilaisilta.

    Maalämpö on usein hyvä ratkaisu, mutta perustamiskustannukset ovat melko korkeat ja sillä ei voine viilentää.

    Tässä on jokin laskelma aiheesta. Vastaavia lienee vaikka kuinka paljon muitakin: