Intiasta en osaa sanoa mitään, mutta Kiinan kohdallahan on esitetty epäilyjä siitä, että sanat ja teot eivät välttämättä kohtaa tulevaisuudessakaan. Veikko Huovinenhan sanoi jotenkin siihen suuntaan, että ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet, niin toki Suomella on saman mittakaavan merkitys tässä ilmastoasiassa. Kuitenkin on parempi olla optimistinen aktivisti kuin pessimistinen passivisti
Kiinassa rakennetaan hiilivoimaa täyttä häkää, niin sanotusti Noin 200 uutta voimalaa on rakenteilla, ja kaivoksiakin avataan lisää. Hiili on työvoimarikkaassa maassa halpaa, ja energian tarve kasvaa koko ajan niin teollisuudessa kuin asumisessakin. Uutta hiilivoimaa, ja hyvin suurimittakaavaisesti, tosin rakentaa Suomikin. Valtion enemmistöomistama Fortum on enemistöomistamansa Uniperin nimissä rakentanut Saksaan uuden hiilivoimalan, Datteln 4. Sen myötä Fortumin hiilidioksidipäästöt ovat noin 70 megatonnia, kun koko Suomen taso on 50 megatonnia. Jotenkin nuo päästölaskelmat on saatu menemään niin, ettei ulkomailla tuotettua lasketa (Jos niin käy, että Saksa tosiaan kieltää hiilivoiman lähivuosikymmeninä, niin Fortum jatkaa suomalaisten firmojen pitkää perinnettä hankkimalla miljardien tappiot ulkomaisista sijoituksista. Sehän on tavallaan ollut maan tapa: röyhkeällä hinnoittelulla kiskotaan suomalaisilta rahat, jotka sitten hävitään typerissä ulkomaisissa hankkeissa. Perinne on pitkä.)
Tuossa YLEn jutussa on hyvin havainnollistava video aikajanasta. Kun Eurooppa leikkaa päästöjä, Kiina rakentaa liki 200 uutta hiilivoimalaa
Tuskin niitä ajetaan alas vielä pitkään, koska ihmiset ovat tottuneet mukavuuksiin, kuten lämpimään veteen, lämpimään kotiin ja ruokaan. Niin ja varsinkin ruokaan, koska ilman energiaa ei ole ruuan tuotantoakaan. Lisäksi monet nykyajat humputukset, kuten sähköä käyttävät tietokoneet ja autot ovat osa meidän arkeamme. En siis näe erityistä syytä, miksi saksalaiset palaisivat yht'äkkiä leirinuotioille. Ihmisillä on myös tapana oppia kokemastaan ja yhdistellä oppimaansa, jolloin tapahtuu jopa vielä nopeampaa oppimista. Varmasti niin sakemanni kuin suomalainenkin ymmärtää nopeasti ensimmäisten vuorokausien mittaisten sähkönjakelukatkojen jälkeen, ettei kannata olla loputtomiin hybridisodankäynnin kohteena, vaan korjaa asian entiselleen pikimmiten sen jälkeen, kun hoksottimet alkavat jälleen toimia.
Muuten olen samaa mieltä, mutta ruuan tuotanto kävi vielä minun lapsuudessani vallan hyvin ilman muualla tuotettua energiaa. Ei niissä rintamamiestaloissa ollut muuta ulkoista energiaa kuin polttopuita ja joskus paloöljyä myrskylyhtyyn. Sekin oli korvattavissa kynttilöillä. Polle veti puut metsästä ja maitotonkat meijerille. Toki syöjiä oli vähemmän siihen aikaan, mutta se 420 000 evakkoa "kotiutettiin" saman tien, ei siinä kauaa mennyt. Nythän 10 % siitä maahantulijoitten määrästä aiheuttaa mahdottomia ongelmia.
Jos muistan oikein, Ruotsin piti luopua ydinvoimasta 30 vuoden sisällä vuonna 1980 pidetystä kansanäänestyksestä.
Tosiaan Ruotsin hallitus päätti ydinvoiman alasajosta vuonna 2010 neuvoa antavassa kansanäänestyksessä voittaneen pisimmän kaavan mukaan. Toki sekin vuosi on nyt ollutta ja mennyttä. Kansanäänestyksessä ei muuten ollut vaihtoehtoa ydinvoiman säilyttämisestä, saatikka sen laajentamisesta.
Toki näin vuonna 1 ja 2, oi niitä aikoja, mutta esimerkiksi viemäriverkoston ja puhtaan veden jakelun pysähtyminen Helsingissä poikii aika nopeasti kannattajakatoa tälle vihreälle siirtymälle, leivän loppumisesta puhumattakaan. Ihmiset eivät vain tunnu näkevän näitä asioita sieltä maskiensa takaa.
Eivätkä helsinkiläiset oikein oivalla kehäteittensä takana, että Helsinki on Suomesta 0,06 % kokoinen osa. Maata on muuallakin, ja helsinkiläisten ongelmat ovat itse aiheutettua päänsärkyä, joka ei suuremmin muualla ole kiinnostavaa. Suuren kaupungin infra on aina hyvin haavoittuva. Nykyaikana riittäisi netin kaatuminen aiheuttamaan täyden kaaoksen, kun erilaiset ohjaussysteemit, maksujärjestelmät jne. lakkaisivat toimimasta.
Niinpä ja jos ajattelee vaikkapa vakavampaakin tapahtumaa, esim. sotatilaa, niin eipä tarvitsisi talviaikaan muuta kuin pudottaa muutama pommi pääkaupunkiseudun voimalaitoksiin, niin jopa olisi talot pian pimeitä ja kylmiä.
Nämä kaikki on varmaan tiedossa potentiaalisilla vihollisilla. Mm. nyt on uutisoitu: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008443252.html Keskustellaan mm. siitä, pitäisikö kaikkien naisten olla palvelusvelvollisia. Sitä voi jokainen pohtia. Itse näen että tuon linkinkin tapainen on vain 2000-luvun ilmiö.
Ei todellakaan, tarvitaan sopivan typerä kaupunginhallitus ja vahva vihreä aate taakse, kyllä Helsinki vielä kylmenee ja rajusti kun eräänä päivänä veli venäläinen kääntää kovalla pakkasella katkaisijasta sähkön poikki.. Ei olla lähellekään omavaraisia ja pahin siinä on vasta edessä, kun Hanasaaren B voimala laitetaan kiinni lähiaikoina pyöräilysillan takia (ja voi ne mennä muutkin hiilellä toimivat liian rajun verotuskohtelun takia ihan vaan sammuksiin jo aikaisemminkin). Hulluja ovat, hyötysuhteeltaan ja puhtaudeltaan maailman parhaimpiin kuuluvan laitoksen toiminta lopetetaan, koska hiili..
Olen joskus kuullut, että vihreä liike olisi alun perin DDR:n masinoima keino horjuttaa Saksan liittotasavallan teollisuutta. Onkohan tässä mitään perää?
Uutinen aamun lehdestä: ”Olkiluoto 3:n reaktori on käynnistetty”. Muistuupa mieleen, että tämän foorumin tunnetuin salaliittoteoreetikko ennusti jossain viestissään, että ko. laitos ei käynnisty muka ikinä.
Miksi siihen olisi DDR:ää tarvittu? Ihmisillä on silmät päässään, eivätköhän he voi ihan omin avuin huolestua ympäristön ja luonnon tilasta?
^ Joskin niiden alkuaikojen toiminta ei ehkä ollut sieltä älykkäimmästä päästä, kun kaatelivat sähköpylväitä yms.
Koijärveltäkin kaikki varmaan muistavat kuvat luonnonsuojelijoista jotka ovat kettingillä kytkeneet itsensä kaivinkoneeseen. Tuon tyyppisten liikkeiden pitää etenkin toiminnan alkuvaiheessa ennen kaikkea saada julkisuutta. Konstit sitten ovat monet.