Miten voikaan sateinen ja tuulinen päivä tuntua näin ihanalta! Pitkästä aikaa voi jälleen nauttia sekä kaminan että viskin lämmöstä. Lasissa Tamdhu Cask strength.
Varmasti hienoja muistoja. Ei Macallan yli tai ohi tarvitse päästä. Onhan se yksi arvostetuimmista viskibrändeistä. Arvokkaita pulloja vaan.
Kyllä vaan, kuten myös vodkan ja olut saunan jälkeen ja jne..maailma täynnä paheita ja nautintoja. (Lähinnä hymyilytti tuo lause jonka lainasin.)
Kolme kohtuuhintaisia, mutta tuskin kovin yleisiä pulloja kokoelmasta. Eka pysynee kokoelmassa, kaksi muuta voisi ehkä jossain vaiheessa avata. Bad Na H-Achlaise, Batch 1, Inaugural Release (eli tislaamon ensimmäinen pullotettu viski), 46 % Glenlivet 12, Signatory Vintage, 66,3% Aird Mhor 9, The Whisky Exchange, 58,5 % (kypsynyt Laphroaig-tynnyrissä, mikä ehkä voi lisätä kiinnostavuutta).
Minulla yllättävän pitkään. Harmittavan harvoin tyhjä pullo palautuu kiertoon kun samanaikaisesti on noin 20 pulloa avattuina. Harmittavaa siksi, että on aina erittäin mukavaa ja mielenkiintoista avata uusi pullo.
Vaimo toi nämä eilen kotiin Skotlannista, ovat olleet varastoituna tyttären luona jo jonkin aikaa. Rosebank on ns. ”silent distillery”, tislaamo lopetti toimintansa vuonna 1993 (viskiboomin myötä sitä herätellään nyt jälleen eloon). Melko harvinainen (ja arvokas) pullo, ostin tämän huutokaupasta. Etsin pitkään sopivaa yksilöä, näissä sisällön taso on jostain syystä usein matala, kaulan alaosassa. Springbankin Local Barley -viskit myydään aina loppuun silmänräpäyksessä. Markkinahinnat nousevat samantien pilviin. Tämän pullon onnistuin saamaan suhteilla, muuten olisi melko mahdotonta.
Vielä yksi viskikuva: neljä pulloa Campbeltown-alueelta. Upeat tummat sävyt viskeissä, eikä näissä ole käytetty väriaineita (usein on, varsinkin halvemmissa viskeissä, hyi!).
Viski on väritöntä ennen kuin se siirretään tammitynnyreihin kypsymään. Riippuen tynnyrin koosta, kypsymisajasta ja eteenkin mitä tynnyrissä on aikaisemmin kypsytetty, se saa värinsä ja makunsa. Jos tynnyrit ovat esim. vanhoja sherrytynnyreitä, tulee runsaasti sekä väriä että makeutta. Mutta ei tynnyreihin käsittääkseni lisätä yhtään mitään. Plugi kiinni ja varastoidaan vuosia tai vuosikymmeniä.
onko kukaan maistellut Nipponin poikien Wiskiä katso liitettä 275944 katso liitettä 275944 , mahtaa olla elämys, huudettavana Catawikissä niin kuin muitakin mehuja.
Pitkälti joo, ainakin se vahvasti sinetöi lopputuloksen. New Make Spirit tai White Dog eli väritön raakaviski ennen kuin se kypsytetään tynnyreissä on todella kamalan makuista litkua. Ja vahvaa. Jotta lopputuotetta voi kutsua viskiksi, se pitää kypsyttää vähintään kolme vuotta tynnyrissä. Monasti kolme vuotta riittää jos raakaviski on kunnossa ja laatutynnyreihin on satsattu rahaa. Olen maistanut englantilaistislaamon Bimberin raakaviskiä, ja kolmen vuoden jälkeen se on todella hyvää viskiä. Hakkaa monien muiden tislaamojen huomattavasti vanhempia viskejä.
Selviydyttyäni hengissä ja onneksi kohtalaisen pienin vaurioin sydäninfarktista, päätin avata astetta hienomman pullon, SMWS Macallan 12. Kypsytetty kahdessa erityyppisessä Oloroso-sherrytynnyrissä. Runsaasti sherryä, makea, tumma, syvä, kiinnostava ja erittäin miellyttävä. Macallan on yksi maailman arvostetuimmista viskibrändeistä, eikä syyttä!
Ei siitä paljoa aikaa ole, kun saatettiin jopa suositella ryyppyä päivässä nimenomaan valtimotautia vastaan. Näin varmasti olisi edelleenkin. Monilla se määrä vain ei tahdo pysyä siinä ryypyssä tai korkeintaan kahdessa.