Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Värinegatiivien skannaus ja värien kääntö

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana ilkka313, 12 Marraskuu 2017.

  1. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Juu, uskon, että gimpillä voi kääntää värinegatiiveja, mutta voiko sen tehdä helposti? Onko toiminto valmiina? Pelkkä (värien) kääntöhän ei riitä, vaan se filmin maskikin pitää jotenkin hoitaa - ja tämä on se monimutkainen osa.

    Jos käyttää skanneria, niin se luultavasti hoitaa koko kääntöoperaation itse, ja ongelman kanssa ei joudu tekemisiin.
     
  2. Sanomapitsi

    Sanomapitsi Member

    60
    25
    18
  3. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 138
    1 184
    113
    Entäs käytetty skanneri? Vuescan tai vastaava sitten hoitaa käännön automaattisesti? Kinokoon filmiskannereita täälläkin aika usein tarjotaan. Toki hinta kelvolliselle käytetylle voi hyvinkin olla 200 - 300, mutta se on sitten kertahankinta.
     
  4. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kiitos vihjeestä, mutta tämä taitaa olla taas tämmöinen Photoshop/Lightroom-plugin kuten NegativeLabPro ja Negmaster - ja vaatii siis Windowsia tai Macia.
     
  5. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kiitos vihjeestä, mutta pelkkä kinokoko ei riitä. Ja muutenkin: "skannaus" digikameralla on minusta aika kätevää.
     
  6. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 138
    1 184
    113
    Entäs ilmainen Raw Therapee ja sen työkalu? Kokeilu ei ainakaan tule kalliiksi:)
     
  7. Veikko Siipi

    Veikko Siipi Active Member

    223
    106
    43
    Myös Darktablen 3.4 versiossa (ja eteenpäin) on Negatohtoriksi suomennettu työkalu, jolla negan saa kätevästi käännettyä oikeisiin väreihin. Myös ilmainen, niin kun RT:kin. Löytyy kaikille yleisille käyttöjärjestelmille. Myös mäkille.
     
  8. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Yritin kuitenkin kokeilla tätä ilmaista Photoshop-pluginia halvalla niin, että latasin Photoshopin ilmaisen 30-päiväisen demon Windows-koneeseen. Mutta sitten ei Grain2Pixelin asennus (Photoshopiin) kuitenkaan ottanut onnistuakseen, koska en saanut selvää tekijän audio-ohjeista hänen YouTube-videollaan.

    Ja sitten älysin ladanneeni Photoshopin sijasta Photoshop Elementsin, ja kaikki Photoshop-pluginit eivät välttämättä toimikaan Photoshop Elementsissä. En ole saanut mistään selvää, kumpaan luokkaan Grain2Pixel kuuluu (tekijä ei ole vastannut sähköpostiini).

    "Täydestä" Photoshopista on olemassa ilmainen 7:n päivän kokeiluversio, mutta en ole sitä sentään vielä ladannut. Ja täyttä Photoshopia en oikein viitsisi ostaakaan.
     
    Viimeksi muokattu: 9 Maaliskuu 2021
  9. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 138
    1 184
    113
    Kokeile Raw Therapeeta, ihan vain minun mielikseni:)
     
  10. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    On nyt kokeiltu, ja tulos ei ollut huono. Siis sain jonkinmoisia positiivikuvia aikaiseksi ilman sen kummempaa säätämistä. Sanon "jonkinmoisia", koska minulla on juuri menossa kaikenlaista kokeilua: kamera on uusi (ja kotitekoinen), ja värinegatiivikehitys oli ensimmäinen tekemäni.Värien kääntö ja maskin poisto vaativat kai sitä, että negatiivien tekninen laatu on hyvä, ja tässä ensimmäisessä rullassa se ei näytä kovin hyvältä.

    Sitä en kyllä osaa sanoa, miten RawTherapee soveltuu edistyneeseen kuvankäsittelyyn, koska en ole tätä itse tehnyt, ainakaan vielä.
     
    keegan tykkää tästä.
  11. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kokeilin nyt myös Darktablea. Sinänsä negatiivini (RAW) kääntyivät ihan mukavasti, mutta positiivikuvat olivat erittäin sinisiä verrattuina muihin kokeilemiini softiin. Käyttöliittymä oli jotenkin minimalistinen siinä mielessä, että toimintoja ja asetuksia piti kaivaa esiin, kun ne eivät olleet koko ajan näkyvillä (mikä toisaalta monissa muissa ohjelmissa aivan häiritsee).
     
  12. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 138
    1 184
    113
    RT on hyvinkin kattava ominaisuuksiltaan, raw-muuntajista ilman muuta monipuolisin. Olen käyttänyt sitä etenkin haastavimpiin kuviin hyvän aikaa, enkä kyllä ole vielä selvillä kaikista ominaisuuksista. Jo Lab säädöt ovat aikamoinen etu.
     
  13. c

    c Well-Known Member

    5 326
    97
    48
    Värinegan kääntäminen ei ole kovin hankalaa, noiden automagia softien sijaan kannattaa ymmärtää se perus periaate. Silloin saa myös itse päättää sen lopputuloksen, sen sijaan että käyttää valmiita profiileja. Tein ton kuvasarjan faijjalle joskus vuosia sitten, siitä näkee miten se tapahtuu.
    [​IMG]
    Tuossa ei ole mainittu sitä, että valkoinen on hyvä säätää johonkin ~95% kohdille. Ei täysin valkoiseksi.

    upload_2021-3-30_16-11-17.png

    Tuplaklikkaa sitä valkosta pipettiä, ja laittaa vaikka 250 RGB. Se tallentaa sen sitten oletusarvoksi, joten kerran riittää.

    Ja vika vaihe joka tossa on levelsseillä, kannattaa tehdä tietty kurveilla että saa kontrastin sinne minne sen haluaa. Käytin levelssiä koska halusin pitää ton yksinkertaisena.
     
    Viimeksi muokattu: 30 Maaliskuu 2021
    Paksu poika tykkää tästä.
  14. c

    c Well-Known Member

    5 326
    97
    48
    Tuli vielä mieleen tosta värinegailusta, onko kukaan koskaan ajatellut tai kokeillut profiloida negaa? Siis kuvata väripassin ja luoda ICC profiilin?

    Joku aika sitten tein ICC profiilin joka kuvattiin kahdessa eri valossa, päivänvalossa ja tugnstenissa. Sitä kutsutaan nimellä "Dual Illuminate Camera Profile".

    DNG dual illuminant camera profiles for testing lenses, cameras, & lighting

    Tällä metodilla sai luotua yleisprofiilin joka toimii kaikissa valaisutilanteissa. Tällainen profiili voisi toimia, ei noita värinegoja kovin montaa kuitenkaan ole olemassa. Ja yleensä sitä käyttää parhaimmillaan ehkä kahta eri värinegaa. Pientä variaatiota tulisi aina kehityksestä varmasti, mutta ehkä se ois kokeilemisen arvoista.
     
  15. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kiitos; varmaan tarkoitat hyvää. Mutta minä en edes tunnista, mitä ohjelmaa noissa kuvissasi käytetään. "Levelsseistä" ja "layereistä" en ymmärrä mitään.
     
  16. c

    c Well-Known Member

    5 326
    97
    48
    Se on photoshop. Samat työkalut löydät mistä vaan kuvankäsittelysoftasta. Levelssit opit nopeasti, mutta tolla asenteella et opi mitään.

    Eikä se ollut sulle tarkoitettu, vain yleisesti jos jotain toi kiinnostaa. Koska aika usealle toi negan kääntäminen tuntuu olevan mysteeri.
     
  17. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Olen jatkanut kätevän (ja halvan) värinegatiivien kääntöohjelman etsiskelyä. Jos unohdetaan negfix8, joka joskus tekee aivan uskomattoman hyvää jälkeä, mutta useimmiten epäonnistuu pahasti, niin parhaalta vaikuttaa tällä hetkellä RawTherapee:
    1. Avaa RAW-tiedosto
    2. Käynnistä Film Negative valikosta ("tab") RAW
    3. Käynnistä White Balance valikosta Color ja valitse sitten esimerkiksi Auto tai Pick (jälkimmäisessä tapauksessa hae kuvasta valkoinen väri)
    Tämähän näyttää ihan yksinkertaiselta, mutta täytyy ottaa huomioon, että RT:n käyttöliittymä on varsin outo, ja sen opetteluun on mennyt paljon aikaa. RAW-valikko ei esimerkiksi löydy sillä että tietää sanan RAW. Pitää tietää, mikä kuvake on se RAW-kuvake. Sama pätee Color-valikkoon. Pitää löytää Color-kuvake; ei kannata etsiä ruudulta sanaa Color. Ja vielä - Film Negative ei käynnisty klikkaamalla Film Negative-palkkia. Pitää klikata pientä kuvaketta palkin vasemmassa päässä. (Esimerkkejä olisi enemmänkin, mutta riittäköön nämä.)

    Suunnilleen yhtä hyviin kääntötuloksiin olen päässyt myös gimpillä, jonka käyttöliittymä on paljon helppotajuisempi. Mutta toistaiseksi osaan tehdä käännön vain kääntämällä käyriä ("curves"), ja niitä on tietysti 3 kappaletta. Tämä on tosi hidasta.
     
  18. Suosittelen hankkimaan esm.Epson Perfection V600 Photo taso ja filmiskannerin siinä on hyvät ohjelmat, eikä tarvitse muuta. Toimivat niin dia, nega aina kinosta alkaen. Minulla oli V500 ja scannasin koko arkistoni (diat, kinofilmit väri, mustavalkeat 35mm aina 6x7 saakka n ) n 35 vuoden ajalta ilman ongelmia, vanhat haalistuneet värit ja muutkin valotus, ym virheet se osaa muuntaa lähes poikeuksetta oikein, suosittelen eikä ole mikään kallis investointi alle 300€.
     
    saloma-3 tykkää tästä.