Jos kätesi ei kastunut tai likaantunut maskilla pyyhittäessä, niin eikös se silloin ole parempi, koska maski ei imuroi mukaansa kaikkea "moskaa" ympäriltään. Toisin kuin se pehmeä nenäliina, johon kaikki tarttuu ja siirtyy käteesi, kun otat nessun pois naamaltasi.
Olen ymmärtänyt, että maskin tarkoitus on estää sairastunutta levittämästä viruksia ympärilleen . Siis terveen ei tarvitse käyttää maskia ? Keskustelu on kuitenkin äitynyt aika vakavaksi, siksi ajattelin hiukan keventää sitä vaikka täällä jo esillä olleella tonttulakki suojalla. )
En mitenkään, eikä kukaan muukaan. Osin sen vuoksi, ettei valtakunnallisilla luvuilla ole siihen mitään tarvetta, kun ei kukaan ole valtakunnallista sulkua esittänytkään. Jos seuraat hieman tarkemmin (ihan vähän skarpimmin riittää) uutisointia, niin huomaat ( ehkä) sinäkin, että tässä vaiheessa sulkua esitetään pääkaupunkiseudulle (googlettamalla selviää, mitä se tarkoitaa, jos on epäselvää). Suomessa on noin 50 kuntaa, joissa ei vielä ole koronaa esiintynyt. Tilanne olisi hyvä säilyttää. Toinen juttu: ei sulkuja suunnitella kuolemantapausten takia, vaan estämiseksi. Ennakointi on ihan perusteltua ja fiksua.
Nyt arvostan vielä enemmän asumista pikkuruisessa kylässämme, elämä ei paljon ole muuttunut verkkaisuudessaan
Hallitus on mm. tänään kokoontunut miettimään ulkonaliikkumiskieltoa. Ei Sakke, yhteiskuntia ei voi sulkea aivan miten sattuu ja miten pitkäksi aikaa sattuu. Eikä Pershikiän 97-vuotiaan Lyylin herättämiseen kuolleista voi investoida miljoonia - niin kiehtovalta kuin ajatus kuulostaakin elämän suojeluun keskittyvässä mielessä. Yhteiskuntien ja niiden jäsenien täytyy pystyä pystyä toimimaan ja rahoittamaan toimintansa tulorahoituksella, eivätkä ne voi kyykätä heti ensimmäiseen hybridisotatoimenpiteeseen, joka niihin kohdistetaan.
Edellä on esitetty teoreettista höpötystä maskien "tehosta". Oma empiirinen koteamukseni on, että maskin pito auttaa muistamaan sen, että parempi pysyä yleensä loitolla muista ihmisistä (ja pestä käsiään). On se sen verran epämukava pitää, että käyn vain pakolliset menot ja pikaisesti.
Kun koronapotilas lepää tehohoidossa keskimäärin 11 vrk, saadaan hoidon hinnaksi ... reilu varttimiljoona. ELÄMÄ on ...
Vaihteeksi Ouglen kanssa hyvinkin samaa mieltä maskin suurimmista hyödyistä ja erityisesti SoTesta. Poliitikot istuvat tuossa kohtaa ostajan, myyjän ja päättäjän roolissa.Terveydenhoito on vähän samanluonteista liiketoimintaa kuin Carunakin oikein kaupallistettuna ja mitä muuta SoTe olisi kuin näiden toimintojen valmistelua siirrettäväksi sijoittajille.
Vaikka tuonne stadiin onkin karvan verran alle sata kilsaa, niin kyllä täälläkin ollaan aika rauhassa. Vuoden aikana on ollut noin 80 tartuntaa, tosin puolet tänä vuonna (kaksi isompaa rypästä)
Ymmärrän hyvin, että maskien ensisijainen tarkoitus on suojata muita, kuten leikkaussaleissakin. Mutta ongelmana on se, ettei vielä tiedä olevansa saanut tartuntaa, ja siihen maski auttaa jonkin verran. Ja itse käytän maskia siellä (=ruokakaupassa) missä muitakin liikkuu lähistöllä.
Taitaa riippua jonkin verran siitä, mitkä kiinteät kustannukset lasketaan siihen hoitopaikkaan liittyviksi.
Puhuin tosiaan kokonaiskustannuksista tällä hetkellä. Siihen sisältyy oikestaan myös ne kaikki kumulatiiviset kustannukset, jotka on tavallaan nyt kiinni niissä kaikissa kiireettömissä toimenpiteissä. Periaatteessahan tämän voi laskea myös tehohoidon vaikuttavuuden kautta yksinkertaisesti. Yksi elinvuosi taitaa olla luokkaa 40 000 euroa. 20 % kustannuksista sitoutuu tehohoitoon. Nyt kun tehohoito "tavallaan" mitoitetaan pandemian mukaan, niin se vaikuttavuus on vähän kuin käänteinen. Tähän jo tuolla aiemmin horinoissani viittasin. Minähän en sinällään mitään näistä tiedä, enkä asiantuntija ole. Kerran yksi ylilääkäri näitä kustannuksia minulle availi, kun ehdotin leikkausosaston sulkemista. Ihan kokemuspohjalta siis. Ja olen luottanut sittemmin kyllä lääkäreiden talousosaamiseen.
Väittely ylilääkärin kanssa on kyllä jäänyt mieleen. Tai ei se väittely oikeastaan ollut. Palautti myös minut maan pinnalle aikoinaan. Pyöriteltiin kyllä kummatkin kokouksessa silmiä. Ne oli tavallaan hyviä aikoja, vaikka nukuinkin huonosti. Välillä en edes nukkunut. Oppi ainakin. Voisi ajatella, että myös poikkitieteellisesti. Ja kokemus ehkä molemmin puolinen. Facebookikin tarjosi kaveriksi yhteenoton jälkeen ainakin vielä 4 kk siitä. Itse selvittelin asiaa jälkikäteen sattumalta tuossa parisen kuukautta sitten. Kaikki on mennyt ihan loistavasti. Pitää vaan luottaa ja uskoa. Manu taisi sanoa, että jos ei tiedä, niin pitää uskoa, että kaikki menee hyvin. Tai jotain sinne päin sanoi. Pitää olla kaikesta siitä kiitollinen, mitä on saanut aikaan. Vaikka ihan pientä ja ei niin näkyvää. Se on hyvä =) alku päivälle.