No niin. Halusit aloittaa väittelyn vaatimalla meiltä perusteita. Siihen ansaan emme mene, joten lopetaan tämä alkuunsa.
Enpä tuota huomannut enkä siitä kinaa. Mutta kunhan pimenee, niin tarkooituksenai on myös ladata filmiä (PanF) n. 110 vuotiaaseen 1A Folding Pocket Kodak (model D) kameraan. Sen kanssa on pieni ongelma, kun mistää ei varmaan ole sataan vuoteen saanut 116-koon filmiä. Se kun on 5mm leveämpää kuin 120. Mutta kun ei välitä reunan epäterävyysalueesta, hoituu kuvaaminen 620-puolalle siirretyllä filmille.
Kyllä tuo on nimenomaan "Päivän : )" -osaston ainesta. Tiukkoja tilastollisia päätelmiä, ja prosentit ja prosenttiyksiköt suloisesti sekaisin. Tilastrollisia päättelyitä, siis.
No niin Niin, oletan meidän tarkastelevan tuota maskittomien putkea tapausten kasvun osalta. Se kai tässä oli se ongelma? Referenssipisteestä lähdetään ja pysytään 1,5% putkessa. Noilla kasvuilla tuskin tulee mitään puolen miljoonan tartunnan päiviä kesäkuussa ja varsinkaan Suomessa, vaikka THL sellaisia maalaili ja veti heti lausuntonsa pois selittäen, että he vaan kokeilivat matemaattisella "koepallolla", ovatko lukijat hereillä.
Jos katsotaan ihan numeroita (helpompia kuin nuo käppyrät ), niin HUSin alueen luvut ovat 5040 -> 5822, kasvua on 15,5 %. Muuten ihan samoja lukuja kuin edellä, mutta pilkku on eri paikassa.
Suuria lukuja. Paljonkos tuo 5800 on Suomen prosentuaalisesti väkiluvusta? Näin monta yhtä aikaa kipeänä? Kyllähän se ulkonaliikkumiskieltokin aivan perusteltu on näillä perusteilla. Itse asiassa olisi tärkeää sulkea myös kaupat, koska nehän nyt vasta viruslinkoja ovat tai sitten laittaa Citymarketteihin ja Prismoihin sellainen rajoitus, että yhteensä kymmenen saa olla kerrallaan sisällä kiinteistössä henkilökunta mukaan lukien.
Se 5800 on HUS-alueen luku. Kuten edellä oli kirjoitettuna, ilmeisesti ei kuitenkaan tarpeeksi isolla fontilla. Osaatko muuten laskea seuraavan: jos tartuntamäärä kasvaa tuosta 5800:sta 15 % viikossa, niin missä kohden kevättä sairastuneitten määrä ylittää 20 000?
Uusi kuoleman tapaus taas eilen. Ei liity koronaan. Supi tai oikeammin supikoira käppäili väärään pihapiiriin. Saksanseisoja nappasi supia kurkusta kiinni ja teki selvää jälkeä. Ehdin hätäisesti kaivaa ryssän Zorkin taskusta, kun kuulin supin rääkäisyn. Ei siinä ehtinyt mitään asetuksia miettiä. No, kuva on mitä on, mutta ehkä hiukan saa käsitystä siitä minkälaisessa maailmanpyörän pyörityksessä supi oli elämänsä viimeisinä sekunteina.
THL:n merkintäkäytännön mukaan supille sattui ihan validi korona-kuolema, kun mainittiin ketjussa, jossa on keskustelu on sivunnut koronaa.
Päivän =) on ehdottomasti se, että kansainvälinen tutkijaryhmä on päässyt tulokseen, että pandemia olisi vältetty, mikäli ensimmäinen sairastunut ei olisi mennyt torille. Käppyröistä... vuoden lopulla oli suunnitelmissa, että Ruotsista tuodaan porukkaa Suomeen tehohoitoon. Käsittääkseni tehohoitoa ei oikein missään ole mitoitettu minkään yleisvaarallisen tartuntataudin varalle. Käytettyjen tehohoitopaikkojen markkinat ihan maailmanlaajuisesti on aika rajatut.
Pikatesti. Yritin kuivata kasvomaskilla auton lasia. Ei siihen maskiin vesi tarttunut. Yritin pyyhkiä maantiesuolaskeidat tuulilasista. Ei siihen maskiin mitään tarttunut. Maski pysyi puhtaan valkoisena. Tein saman testin paperinenäliinalla. Lasi tuli kuivaksi ja tuulilasi puhtaaksi. Päätelmä: paperinenäliina pärstän edessä ja tonttulakki päässä on parempi suoja koronaflunssaan kuin noi kalliit maskit.
Suomessa yhden tehohoitopaikan kokonaiskustannus on luokkaa 25 000-30 000 euroa/vrk. Esim. noita kustannuksia käytetään, kun vertaillaan sairaanhoidon tasoa ja valmiutta kansainvälisesti. Tuolla on ihan suora linkki esim. siihen, miksi Venäjä oli toimittamassa tehohoitopaikkoja Yhdysvaltoihin. Ja esim. yksi syy, miksi Brasiliassa kannattaa toimia kuten toimittu on. Ruotsikaan ei tässä keltanokka ole.
Tuttu lääkäri valotti vähän, miksi esimerkiksi testaaminen on tärkeää. Hän käytti esimerkkinä Mehiläisen testiä, joka maksaa 250 euroa. Siitä valtio maksaa 100 euroa. Tuottajalle testin tuottaminen maksaa 6-8 euroa. Lisäksi lääkärille soittaminen tuloksien toteamiseksi oli alkaen 38 euroa. Kun jokainen räkänokka testataan 10 kertaa, niin se näkyy kivasti osavuosituloksessa. Sen vuoksi testaaminen on tärkeää.