Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Godox yllättää taas

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana Nelari, 12 Maaliskuu 2021.

  1. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Ostin viime vuonna Godox TT350-salaman digikameran kaveriksi. Nyt halusin käyttää sitä myös uuden kotitekoisen (ultrasimppelin) filmikamerani kanssa, ja rupesin tutkimaan sen (Godoxin) käyttöohjetta: mitenkäs tässä saadaan automatiikka käyttöön - siis valotehoa säätelemään?

    No. Ei saada. Valotehoa voi säätää TTL:llä, jolloin siis asian hoitaa kamera. Mutta salamassa itsessään ei ole automatiikkaa. Nolo juttu. Piti sitten kaivaa hyllystä n. 20-vuotias Metz, jossa automatiikka on.

    Godoxissahan on edessä ikkunantapainen, jonka luulin kätkevän valon mittauskennon. Mutta siellä taitaakin olla kenno vain "optic"ia, eli orjana toimimista, varten.
     
    saloma-3 tykkää tästä.
  2. MartinN

    MartinN Active Member

    558
    54
    28
    Minä suosin Metz MZ-40. Se on hyvä ja luotettava, mutta onhan uudempia vastaavanlaisia kiinalaisia suoraan kaupasta ostettavia.
     
  3. D300

    D300 Member

    499
    8
    18
    En nyt ihan ymmärrä, ei se sen Godoxin vika ole että käytetään kahta toisilleen soveltumatonta tuotetta yhdessä.
     
  4. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 430
    560
    113
    Joo, ne Godoxit toimivat pääsääntöisesti kameroiden valotusautomatiikkojen kautta tai manuaalisesti merkkikohtaisella kauko-ohjaimella. Noissa isommissa pömpeleissä on X-täsmäys, mutta pikkusalamoissa ei taida kovin monessa olla.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 160
    3 493
    113
    Kuten kamera ja salamalaite? :) :) :)

    Hieman vanhemmissa salamalaitteissa oli yleensä yhdysrakenteinen mittaussysteemi, joten niitä saattoi käyttää automaattitilassa minkä kameran kanssa tahansa, tai jopa ilman kameraakin. Joskus 20 vuotta sitten siirryttiin yleisesti kameran mittausjärjestelmiin perustuviin merkkikohtaisiin kytkentöihin, siis johonkin TTL-tyyppiseen. Ekoja taisivat olla filmin pinnasta heijastuvaa valoa mittaavat reaaliaikaiset systeemit ja sittemmin suljinverhosta esisalaman heijastusta mittaavat. Jonkinlainen edelläkävijä oli Olympus, jonka OM2-mallin mittaussysteemi perustui filmin pinnasta heijastuvaan valoon jo v. 1974.

    Salaman sisäinen automatiikka on kai katsottu ja vanhanaikaiseksi ja tarpeettomaksi, mutta olisihan silläkin paikkansa vanhojen kameroitten kanssa.
     
    Viimeksi muokattu: 14 Maaliskuu 2021
    Topi tykkää tästä.
  6. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 529
    723
    113
    Yksi tapa välttyä kuvatunlaisilta yllätyksiltä, on lukea ostettavaksi suunnitellun tuotteen spesifikaatiot ennen lopullista ostopäätöstä.

    Esim. tuon Godox TT350-salaman spekseissä kerrotaan aika selvästi, että laitteessa on kameramerkkikohtainen TTL-automatikka. Muunlaisesta automatiikasta ei näytä olevan mainintaa.
     
    D300 tykkää tästä.
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 160
    3 493
    113
    TTL-systeemit ovat käteviä, jos kuvaa pääasiassa keskiharmaita kohteita. :) Muutoin en ole oikein oppinut käyttämään niitä, vaikka nykyiset ovatkin aika eteviä. Jotenkin tuntuu, ettei homma ole omassa hallinnassa, jos kamera arpoo salaman tehon sen mukaan, mitä ja missä kohden kuva-alaa sattuu mitäkin olemaan.

    Pitäisi joskus oikein kokeilla. Mustapukuinen ihminen vs. sama asetelma, mutta valkoinen puku. Kuinka paljon on eroa kasvojen valaistuksella?
     
    PKivireki tykkää tästä.
  8. RB

    RB Well-Known Member

    9 400
    1 262
    113
    Itse kuvaan vain M-valotuksella kun kamera muuten valottaa kuinka sattuu, mutta TTL-salamaa tulee käytettyä aika paljon, se ei heittele läheskään mun kuvauskohteissa niin paljon kuin kameran automaattivalotus.
    Vasta uudemmissa Canonin salamoissa on salaman A-valotus muoto, ennemmin ei ole ollut.

    Mutta tämä aloittajan Godox-juttu on ihan normaalia, salamasysteemeissä on tosi paljon yhteensopimattomuusongelmia. Canonin digilläkin vähänkin liian vanha salama ei toimi kunnolla vaikka välillä toisin väitetään.
     
  9. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 529
    723
    113
    Niinpä, vaikka kyllä filmikameran kanssa on mukava harrastaa makrokuvausta vaikkapa paljelaitteen ja makro-objektiivin kanssa ja valaista kohdetta salamalla.

    Siinäpä on jonkinmoinen laskutehtävä aukon määrittämiseksi, jos automatiikkaa ei ole.
     
  10. jaska26

    jaska26 Active Member

    402
    119
    43
    Niinhän se on, että automaatti ei aina valaise oikein, mutta sitä varten digikameroissa on varsin kätevä salamakorjaus, joka toimii kuten valotuksen korjaus P-tilaa käytettäessä. Koska salamalla kuvataan usein tilanteissa, joissa korjaus on oltava nopea ja se on minulle niin tärkeä, olen omissa Panasoniceissani varannut (uhrannut) yhden funktionäppäimen juuri siihen tarkoitukseen. Siis painan näppäintä ja sitten rullasta säädän salamaa.
     
  11. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 160
    3 493
    113
    Wanhan Liiton porukalle pikkujuttu. Ohjeluku + vetämälisäys, ihan vakiopuuhaa. Silloin sotien jälkeen, siis. ;)
     
  12. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 529
    723
    113
    Laskutehtävä: ;)

    - Kamerarungossa on 100 ASA filmi
    - Palkeen pituus 100 mm ja palkeessa kiinni 50 mm polttovälin objektiivi.
    - Objektiivin etulinssin pinnasta kohteeseen matkaa: 200 mm
    - 45-asteen kulmassa 200 mm etäisyydellä kohteesta on salama, jonka ohjeluku on 40, 100ASA

    Mikä on oikea aukko? (Laskun mahdolliset välivaiheet voi laittaa näkyviin).
     
  13. jaska26

    jaska26 Active Member

    402
    119
    43
    I
    Sillä lailla helppoa päässälaskuaritmetiikkaa, että pärjää niillä kadella helpoimmalla kertotaululla. Sekä flmiherkkyydet, valotusaikojen asteikot että aukkoarvot kun ovat toleranssien rajoissa pyöristäen käytännössä aina kahdella tai viidellä jaollisia.
     
  14. RB

    RB Well-Known Member

    9 400
    1 262
    113
    Ensiksi pitää mitata salaman ohjeluku, se ei kuitenkaan oo se mitä luvataan.
     
  15. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Tämä on jännä. Mutta: mitä tarkoittaa se, että salama on "45-asteen kulmassa"? Oletan, että se on 45-asteen kulmassa kameran ja kohteen väliseen suoraan. Mutta sattuuko salama vain sijaitsemaan tässä kulmassa, mutta ei osoita suoraan kohteeseen? Ehkä se osoittaa suoraan eteenpäin, siis ohi kohteesta?

    No, oletan, että salama osoittaa suoraan kohteeseen. Etäisyys on 1/5 metriä, joten ohjeluvun mukaan aukoksi saadaan 40/(1/5) eli 200. Toisaalta objektiivi on siirretty 2*polttovälin päähän, eli koko väli on kolminkertainen, ja tarvitaan 3 aukkoa lisää. Aukoksi tulee 200->141->100->71.

    Menikö oikein?
     
  16. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 529
    723
    113
    Juuri näin, sanallisiin laskutehtäviin on hyvä laittaa jotakin ylimääräistä hieman hämäävää tietoa…

    Toivottavasti saamme joltain Wanhan Liiton porukan edustajalta kysymykseen vastauksen… ;)
     
  17. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 160
    3 493
    113
    Oikeastaan pitäisi pirauttaa jollekin niistä Wanhan Liiton kavereista, mutta vanha päässälaskukikka voisi toimia. Muutetaan senttimetrit aukoiksi. 50 millinen on äärettömään tarkennettuna 5 cm filkasta, leikitään sen vastaavan aukkoa 5. Sitten laitetaan 100 mm paljetta, saadaan 15 cm, edellyttäen, että objektiivin oma jenka pidetään siinä äärettömän asennossa. Olkoon se aukkoa 15 vastaava luku. No, 5.6 ja 16 saavat olla tarpeeksi lähellä, joten valotuksen korjaus on (suunnilleen) kolme pykälää, 5,6 -> 16. Ja kuten edellä on todettu, kolmen aukon korjaus siihen 200 johtaa luvun 71 kinthaalle.
     
    Jari_S tykkää tästä.
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 160
    3 493
    113
    Valotuksen korjaus saadaan myös vetämien suhteen neliönä. 150/50=3, 3ˆ2=9. Yhdeksän kertoimena vastaa sekin likimain kolmea aukkoa.
     
    Jari_S tykkää tästä.
  19. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 160
    3 493
    113
    Tuosta tuli mieleen vanha lehtijuttu kuvaajasta, joka oli teettänyt 55 mm Micro-Nikkorista f:90 -version. Vaihdatti huollossa himmentimen kiinteään reikään. Tarkennus hoitui toisella samanlaisella objektiivilla, valotus sitten kiinteäreikäisellä. En muista, mitä hemmo kuvasi, mutta suuri syväterävyys oli tarpeen.

    Kaveri olisi varmaankin ilahtunut ikipäiviksi nykyisistä pinoamisohjelmista. Makrokuvaaja ottaa 200 valotuksen sarjan siirtäen kameraa askelmoottorilla, ja ohjelmisto kasaa terävän kuvan.
     
  20. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 529
    723
    113
    Kätevää.

    Joskus nuorena opiskelijana kun olin juuri saanut hankittua sellaisen tavallista taskulaskinta vain hieman kookkaamman BASIC-ohjelmoitavan taskutietokoneen, oli sitten mukava tehdä ohjelma tämän oikean aukon laskemiseksi siinä lähikuvaustilanteessa.

    Laitoin ohjelmaan dataksi palje- ja salamavalmistajien ohjekirjoissa olleita taulukoita aukon määrittämiseksi ja sitten jos ohjelmaan syötti sellaisia kuvausetäisyyksiä ja/tai palkeen pituuksia yms. joita ko. taulukoissa ei ollut, niin sitten ohjelma käyttäen lineaarista interpolaatiota laski sopivan aukon annetuille lähtöarvoille.

    Tuolloin taisi kaikenlainen säätäminen kuvatessa olla joskus jopa kiinnostavampaa kuin se lopullinen kuva.