Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Värinegatiivien skannaus ja värien kääntö

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana ilkka313, 12 Marraskuu 2017.

  1. ilkka313

    ilkka313 Active Member

    239
    39
    28
    Koska 400 asan diafilmiä ei enää löydy tuumin seuraavaa: jos kuvailisin 400 asan värifilmille ja skannaisin. Mutta olen miltei allerginen lähes kaikelle kuvakäsittelylle lukuunottamatta rajausta ja lievää valotuksen korjailua eikä minulla ole Lightroomia tai Photoshoppia. Mikä olisi helpoin tapa tapa saada skannattu tiedosto somaksi digikuvaksi? Skannauksen suoritan diaprojektori/kamera kombinaatiolla joka toimii mainiosti diojen kanssa joten miksei värifilminkin kanssa. Olen mäkkimies, löytyykö mäkille sopivaa softaa ko tarkoitukseen? Vai pitäisikö ostaa skanneri jonka softa (?) hallitsisi operaation?
     
  2. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Muistaakseni Silverfast osaa kääntää negatiivien värit ja löytyy myös mäkkimaailmaan.
    http://www.silverfast.com/

    Muitakin on on.
     
  3. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Mitä muita? Yritin tutustua SilverFastiin, mutta menin aivan sekaisin kaikista eri versioista. LightRoom näyttää myös mahdolliselta, mutta silläkin on monia versioita, enkä tiedä, mihin niistä sisältyy toiminto "värinegatiivien kääntö".

    Mainittakoon, että minulla ei ole oikein mitään tietoa tai kokemusta kuvankäsittelystä tietokoneella (minua kiinnostaa oikeastaan vain analoginen kuvaus). Nyt haluaisin kuitenkin digitoida joukon vanhoja värifilminegatiiveja, kun niistä teetetyt paperikuvat ovat haalistuneet lähes totaalisesti.
     
  4. olliruotsala

    olliruotsala Member

    70
    5
    8
    Lightroomista löytyy curve työkalu. Sillä kun nostaa mustan pään valkoiseksi ja tiputtaa valkoisen mustaksi, niin negatiivi kääntyy luonnollisiin väreihin. Ja em. toiminnosta voi tehdä myös import presetin, niin voi laittaa jo import vaiheessa kaikkiin kuviin.
     
  5. keijok

    keijok Member

    243
    15
    18
    Värinegoissa on se oranssi pohjaväri joka pitää ottaa huomioon käännettäessä positiiviksi, muuten värit ei mene oikein. Eli ihan suoraan tuolla tavalla curves -työkalua käyttämällä ei mene oikein muuten kuin MV -negoilla. Esim. Photoshop Elements -softalla onnistuu värinegojenkin kääntäminen jos et halua softaan sijoittaa kovin paljoa. Googlettamalla löytyy ohjeita värinegojen kääntämiseen käsin.

    Skannerin mukanan tulee yleensä softa joka suorittaa kääntämisen skannauksen yhteydessä. Jos skannerin softa ei miellytä, Vuescan -softaa kehutaan kovasti.
     
    Viimeksi muokattu: 28 Helmikuu 2021
  6. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    MartinN tykkää tästä.
  7. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kiitos vihjeistä. Negative Lab Pro kuulostaa iahn sopivalta, mutta se vaatii käsittääkseni LightRoomin asennusta, ja LightRoom taas näyttää niin valtavalta paketilta, etten saa siitä mitään selvää.

    Kokeilin VueScania, mutta tulokset olivat todella huonoja. Siis aivan ala-arvoisia.

    SilverFastissa näyttää olevan Negafix-niminen osa, SilverFast NegaFix - Negative to Positive :: LaserSoft Imaging mutta sitä kuvataan kuuluvaksi pakettiin Silverfast SE, ja siihen taas näyttää kuuluvan skanneri, jota taas en tarvitse.
     
  8. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 157
    335
    83
    MartinN tykkää tästä.
  9. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kiitos, minäpä vilkaisin. Näytti juuri siltä, mitä tässä etsiskelen. Mutta kokeilu pysähtyi virheilmoitukseen

    ====================== C41Lab v1.11 ======================
    --- Normalize Scanning Exposure of Negative
    --- Create Positive and Perform Color Shift
    --- Perform Color Correction
    convert: invalid argument for option '-gamma': -channel @ error/convert.c/ConvertImageCommand/1724.

    Tämä ei minulle sano oikein mitään.
     
  10. MartinN

    MartinN Active Member

    531
    39
    28
    Jos on skanneri ennestään, mutta puuttuu ohjelmisto, niin silloin voi harkita VueScan tai Silverfast SE hankkimista. Yleensä kaikille skannereille kuuluu jo myyntivaihessa jonkinlainen ohjelmisto, joka voi olla ladattavissa valmistajan sivulta. Minä kuvaan nykyäänkin filmiä joten siksi minulla on VueScan Pro, ja skannerilleni kuului ostovaiheessa silverfast 8 Ai Studio. Näin minä. Niillä on molemmilla omat oikut ja pitää osata valita sopivat asetukset onnistuakseen.
     
  11. MartinN

    MartinN Active Member

    531
    39
    28
    Olen päättänyt etten digitoi reprokuvaamalla. Se veisi liikaa tilaa kotona. Minusta skannaaminen on paljon helpompaa. Voin myöntää että Vuescan:in käyttöliittymä on huono, kuten myös Silverfast, mutta kyllä niillä on mahdollista tuottaa hyvää jälkeä.
     
    Viimeksi muokattu: 1 Maaliskuu 2021
  12. MartinN

    MartinN Active Member

    531
    39
    28
    :) Silverfast joo, ovat varmaan ajatelleet että olisi käyttöön mukautuva, mutta kun sen keksii niin on tehtävä skannaus aina samalla tavalla, heh. Multitasking oli se hienoin huijaus. Vie koneeni täydet tehot pois.
     
    diefenbaker tykkää tästä.
  13. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Latasin SilverFastin demon, turhaan. Sinänsä näyttää löytyvän mahdollisuus kääntää filminegatiivi, mutta lähes kaikki valinnat ovat harmaita eli siis disabloituja tai siis miten sen sanoisi. En minä sillä mitään saa kokeiltua.

    VueScanin demoversiolla sain käännettyä muutaman negatiivin, mutta tulokset (Fujille) häviävät selvästi negfix8-ImageMagick-yhdistelmälle (Linux). Ehkä filmiprofilointi auttaisi, mutta sitä ei voi kokeilla ilmaiseksi.

    Tietäisikö kukaan, onnistuuko kääntö Photoshop Elementsillä? Olen siinä luulossa, että se on jonkinlainen varsinaisen Photoshopin riisuttu versio.
     
  14. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Kun alkuperäinen kysyjä väläytti mahdollisuutta laittaa Lightroom, niin siihen on olemassa varsin kelvollinen lisäke juuri hänen kaipaamaansa tarkoitukseen: Negative Lab Pro
     
  15. keijok

    keijok Member

    243
    15
    18
    Onnistuu värinegojen kääntäminen positiiviksi Photoshop Elements -softalla.
     
  16. Sanomapitsi

    Sanomapitsi Member

    60
    25
    18
    Negative Lab Pro'lle myös täältä ääni. Ei varmastikkaan täydellinen, mutta varsin kelvollinen ja hyvä käyttöliittymä.
     
  17. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Tuli mieleen kokeilla VueScanin Windows-versiota, kun Linux-versio ei miellyttänyt. Sehän olikin parempi.

    Sitten, kun kerran Windows-puolelle siirryttiin, kokeilin myös Photoshop Elementsiä. Ei ollut paha sekään.Siis niin, että en ollut aivan hukassa valikoiden kanssa, ja tuloksetkin miellyttivät silmää. Levytilan tarve oli kyllä hurja.

    Sekä VueScan että Photoshop Elements taitavat nykyään maksaa 59 euroa.
     
  18. Tuojuk

    Tuojuk Well-Known Member

    1 430
    1 459
    113
    Kyllähän gimpilläkin voi kääntää negaksi ja päinvastoin.
    Itsekin pääsen skannaamaan, kun sain asennettua firewire - kortin koneeseen.
     
  19. MartinN

    MartinN Active Member

    531
    39
    28
    :) Kyllä voi käyttää kaikenlaista, olen kuitenkin itse päätynyt käyttämään skanneria ja Silverfast sekä Vuescan. Haluan saada skannit tehtyä niin helposti kuin mahdollista.
     
  20. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Tuli nyt mieleen, että Raw Therapeen (ilmainen) nykyisessä versiossa taitaa olla työkalu juuri tuohon värinegahommaan. Film Negative - RawPedia näköjään toimii Bayer- ja X-trans-sensorien kanssa.
     
  21. Nelari

    Nelari Member

    85
    13
    8
    Kiitos vihjeestä, mutta ymmärtääkseni NLP edellyttää Lightroomin hankkimista (korjaa, jos olen väärässä). Tarvitaan siis noin 100€ NLP:hen ja noin150€/vuosi LR:ään. Tämä alkusijoitus 250€ on minulle liikaa. Ja vuoden päästä taas 150€? Jestas.