Ratsastuksenopettaja vaihtoi työnsä valokuvaukseen: nyt unenomaiset hevoset toivat Johanna Sjövallille Fotofinlandian voiton ja 10 000 euroa Kilpailun kansainväliseen viisihenkiseen tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna uusiseelantilainen Ollie Dale, yhdysvaltalainen Jamie Hayes, norjalainen Pål Hermansen, tsekkiläinen Jan Pohribny ja ruotsalainen Laila Villebeck.
Varmasti ei ollut haittaa ammatista kuvia tehdessä. Hienoja hiottuja kuvia mitä tässä ajassa tehdään.
Trendihän, nykyään, on aina haukkua kaikki. Mutta ei noi kaikki IHAN täydellisen täyttä peetä ollut. Geneeristä, tylsää ja mielikuvituksettoman "siivoa" - tyypilliseen suomi-apinointi tyyliin. Matkijakansa, joka vesittää toisten luovat ideat.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007375165.html Fotofinlandia oli ennen korkeatasoinen valokuvataiteen mittelö, nyt se esittelee voimakkaasti käsiteltyjä vauvakuvia ja fantasiakuvia – mitä kisalle tapahtui?
Niin joo muuten, sanon nyt sen mikä jäi sanomatta tämän postatessani. Lähetin ihan nopsaan vain foorumin aiheeseen liittyvänä ja katsoin silloin pelkästään Ylen uutisen otsikkokuvan, joka on hieno. Vähän myöhemmin kun kommentteja tuli vilkaisin pikkukuvat samasta sarjasta ja artikkelista ajatellen että kylläpä kuitenkin näyttävät toritaiteelta nekin noin kokonaisuutena. Kynäruiskutyyli on aina ollut suosittua. Ja oksettavaa. Anteeksi.
Näissä kaikissa itkuvirsissä on ikävän katkera sivumaku, "minä ymmärrän muut eivät", kilpailu on avoin, sinne vaan tasoa nostamaan.
Käsittääkseni kaikki voittajat ovat ammatiltaan valokuvaajia. Eivät siis mitään innokkaita harrastajia tai kameraseuralaisia. Kaikki kuvat edellyttävät valokuvauksen perusasioioden hyvää hallintaa ja vielä suurempaa kuvankäsittelytaitoa. Nämä palkitut valokuvaajat hankkivat elatuksensa valokuvaamalla ja tekemällä maksusta valokuvia ensisijaisesti muille. Ja noiden rakennettujen kuvien osa-alueet on itse kuvattu suunnitelmallisesti studioihin ym. paikkoihin rakennettuissa lavasteissa. Hieman tulee mieleen vanha sanonta "se koira älähtää, joihn kalikka kalahtaa" tai "happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista". Ilmeisesti ollaan närkästyneitä, kun eivät tietyn kuvataidekoulutuksen läpikäyneiden kuvat enää yllä palkinnoille. Siis kuvilla, joiden ymmärtäminen edellyttää parin A4-sivun perustelujen lukemista ja silti ajatus jää hämäräksi tai ei aukene lainkaan. Ja kuka määrittelee, mikä on hyvää kuvataidetta ja millä oikeudella? Minulle valokuvataidetta on teos, joka saa minut ajattelemaan jotain asiaa tai tuottaa mielihyvää minulle. Jos kuva on mielestäni ei herätä mitään tuntoja, niin se ei ole minulle taidetta. Enkä väitä itse olevani valokuvataiteilija.
Pan kysyy : Ja kuka määrittelee, mikä on hyvää kuvataidetta ja millä oikeudella? Vastaus on yksinkertainen. Ammattilaiset, siis taiteilijat, taidekriitikot, galleristit, taidemuseot etc. Tavallisella tallaajan mielipiteellä ei ole mitään merkitystä, mikäli häneltä puuttuu alan koulutus. Opetelkaa kuuntelemaan ammattilaisten käsityksiä, kuten juuri tuon mlphoticin esiin tuoman lehtorin.
Juuri näin. Tyyli joka palkitaan on yleinen ja ajassa. Suomen ammattivalokuvaajat ry:n Finnish Photo Awards 2020 Enkä tunne katkeruutta vaan yksinkertaisesti jaan Hesarin kirjoittajan huomion ja harmittelun Fotofinlandian muuttumisesta. Tuttu juttu alustansa lähtien, ei kyllä ihan viime vuosina. Sehän kehittyi sitten kompuroivan alun aika nopsaan nimeänsä vastaavaksi. Nyt sekin aika on jo kaukana.
Kuitenkin hyvät lainaukset Weseliukselta laitoit! Näkevästi sanottu. Väkevästikin, että älähdettiin. (Miten jotkut niin henkilökohtaisesti ottavatkin että käskevät osallistumaan jos on jotain kriittistä sanottavaa tai muuta älähdystä päästelevät.. ) --------------------------------------------------------------------------- Mahtavaa! Hurraa! Sisältäni populistin löysin.
Siis ammattivalokuvaaja, joka saa elantonsa valokuvauksella, ei voi olla kuvataiteilija? Onko taiteilija siis vain tietyn yliopistotasoisen koulutuksen saanut henkilö? Entä millainen pitää olla kriitikon koulutus, jotta hän voi kutsua itseään kriitikoksi ? Galleristiksi voi päätyä kuka vaan, jolla on riitävästi tahtoa ja varallisuutta gallerian perustamiseen, Siihen ei tarvita mitään koulutusta eikä se vielä pätevöitä mihinkään.
Veikkaanpa, mikäli joku valokuvausta harrastava päättää ryhtyä galleristiksi, niin siinä voi huonosti käydä. Mutta älä suotta hermostu. Vastasin vain kysymykseesi. Minä uskon koulutuksen saaneisiin ammattilaisiin. Enhän minä huolla enkä korjaa autoanikaan, jätän sen koulutuksen saaneille ammattilaisille.
Hupsuja juttuja. Olkoon Maailmankaikkeuden Korkein Voima teille myötämielinen Itse päätin tänään hieman rentoutua...
Estin kanssa melkein samaa mieltä, mutta tämä lause jäi hiukan vaivaamaan mlphoticin tekstistä: "Valokuvia on kaikki foorumit pullollaan, jokainen Iiro-Petteri, joka saa Olympuksen käteensä, alkaa pian olla suurikin tekijä saadessaan instassa tykkäyksiä." Siis tuo maininta Olympuksesta. Minä taas olen kuvitellut, että nämä Petterit ovat niitä, jotka kanniskelevat upeita Nikoneita ja Canoneita. t. Olympuksen omistaja .
Pois se minusta, hermostuminen. Mielestäni nuo voittoisat valokuvaajat ovat ammattilaisia, koska he saavat elantonsa työllään ja tietääkseni ovat myös kouluttautuneet alan oppilaitoksissa. Ja ammattilaisia lienevät myös kisan tuomarit. Ammattilaisia on monen tasoisia, toiset osaa ja pärjäävät toiset ei. Kukin kuitenkin päättäköön itse mistä kuvista tykkää mistä ei. Tuomarit päättivät nyt näin. Ensi kerralla tuomarit vaihtuvat ja myös kuvat. Mutta palkitut voivat olla jopa samoja. Kilpailu on kaikille avoin, siitä vaan suunnittelemaan seuraavaa kisaa varten.
Myös siitä, että ilmeisesti luontokuvat pitää ottaa omalla pihalla, ettei tule rahalla ostettua turistikuvaa? Karppasen oma tuotanto ei mitenkään vakuuta, mutta en toisaalta mitään ymmärräkään.
Mikäli haluaa kertoa luonnosta on kyllä mentävä kotipihaa edemmäksi. Ja tuntea aihe, josta haluaa kuvin kertoa . Se tuntemus tulee kokemuksen kautta. Esimerkiksi nostaisin Hannu Hautalan. Hänen kuvansa ovat aitoja ja luonnollisia. Onhan hän paljon liikkunut luonnossa ja varmasti luonnon ymmärtämiseen vaikuttaa myöskin hänen metsästäjätaustansa. Olette varmaankin nähneet hänet jahtikuvissa karkeakarvaisen saksanseisojansa kanssa. Kuvataiteen puolella löytyy Seppo Polameri, joka myöskin oli metsästäjä ja aikanaan hyvin arvostettu luonnon tulkitsija. Toki löytyy monia muitakin.