Pllä alkavat alkaa olla myyty, muutama heijastin jäljellä. Tiistaina G:n pitäisi tulla ja lauantaina jo kuvauksissa tuon kanssa. Meinasin käyttää myös Hasselin 503sen kanssa. Saapa tosiaan nähdä... Mikä versio sinulle tuli?
Tuo menee enemmän sinne hedelmäpeli-osastolle. Sijoittaminen on pitkäjänteisempää hommaa. No Hietalan Harrin Objektiivikirja tuli ostettua Objektiivikirja Joku aika sitten luin sen kyllä jo kirjaston kirjana, mutta nyt hankin omaksi. Haravoin nimittäin kotimaisten kustantajien valikoimia ja hyvin, hyvin heppoiseksi huomasin. Vaikkuttaa vähän siltä, että tämä voi olla niitä viimeisiä ihan oikeita alan kirjoja, joita suomen kielellä saadaan lukea. Huonompi homma tällaiselle jäärälle, joka mielellään lukisi niitä ihan viihteenäkin.
Itse asiassa markkinan kulloinenkin hetkellinen suunta ei kerro paljoa ostamisen kannattavuudesta. Ajallinen hajautus riippumatta markkinan suunnasta toteuttaa pitkässä juoksussa kuitenkin parhaiten tuotto-odotusta riippumatta hetkellisistä vaihteluista. Halvalla ostamisen painottamisessa ja kalliilla ostamisen keventämisessä sen sijaan on oma pieni logiikkansa, jos olisi kulloinkin mahdollista ymmärtää mikä on halpaa/kallista verrattuna tulevaisuuteen. Tämähän ei ole yksinkertaista kun käytettävissä on luotettavaa informaatiota vain menneisyydestä. Halvalla on sitten toki mahdollista ostaa sekä nouseviin että laskeviin kursseihin. Jos siis ostan hintaan 40 jotain joka on kymmenen vuoden kuluttua hinnassa 120 ei ole paljon merkitystä että sen hinta menneisyydessä, jossa en enää voi ostaa, eli viisi päivää sitten oli 37 eli ostin nyt nousevaan kurssiin. Kulloistakin taitekohtaahan, ylös tai alas, ei myöskään ole yleensä mitään mahdollisuutta tunnistaa kuin jälkeenpäin.
Niin ja harrastajasijoittajat eivät välttämättä osaa riittävästi seurata markkinoita. Esim. itse ostin tuossa kesällä 600 kpl erään yrityksen osakkeita. Kaksi päivää myöhemmin ko. yrityksellä oli tulosjulkistus, jonka jälkeen noiden osakkeiden arvo putosi yli 9 %. Parin päivän odottelulla olisi siis säästänyt ihan kohtuullisen rahasumman.
Onhan se järkyttävää, että alle 1000 euron kameraostokseen käytetää kuukausia (luetaan, vertaillaan, pyydetään kommentteja ja kokeillaan)....ja vastaavasti sitten ostaa paukautetaan jotain osaketta taksikuskin vinkin perusteella hetken mielijohteesta...ottamatta yhtään selvää firman taloudesta, johdosta, tuotteista, asiakkaiden tilanteesta jne...
Laitoin tilaukseen ensimmäisen salaman ( godox v860ii ) + siihen härpäkkeitä päälle. En ole tosiaan salamalla kuvaillut ikinä, niin harjoittelun vuoksi kevyellä setillä liikenteeseen.
Ikävä kyllä en pysty kommentoimaan sijoitusneuvojien ohjeita, koska en ole koskaan sellaisia kivijalka- tai muustakaan pankista saanut. Sen sijaan riskiä voisi hiukan kommentoida. Riski on sitä mistä maksetaan ja sitä on kahdenlaista: yritysriskiä ja markkinariskiä. Ensin mainitusta pääsee eroon hajauttamalla, jälkimmäisestä ei mitenkään - siis jos oletetaan, että odotetaan tuottoja. Tässä voisi siteerata Seppo Saariota, joka on konkarisijoittaja ja kirjoittanut lukuisia kirjoja ja artikkeleja aiheesta. Hän toteaa nyt jo jonkinlaiseksi raamatuksi muodostuneessa kirjassaan Miten sijoita pörssiosakkeisiin seuraavaa:
Joo, se on ihan kamalaa. Onneksi harrastajasijoittajat sijoittavat yleensä omia varojaan, joten mahdolliset tappiotkin kohdistuvat juuri siihen sijoittajaan itseensä. Oma ajatukseni on, että sijoitan korkeintaan sellaisen rahasumman, jonka voin vaikka menettää ilman, että talouteni siitä kaatuisi. Kamerajutuista on ehkä saatavana helpommin tietoa kuin pörssiasioista ja ennen kaikkea, se kameradata on usein melko pysyvää, mutta pörssi yms. markkinat voivat ”säikähtää” milloin mistäkin, jota ei useinkaan kykene ennalta aavistamaan.
Joskus sijoitin erääseen mikkeliläiseen aurinkoenergiafirmaan. Jos olisin sinne menneellä rahalla ostanut muutaman Tesla-osakkeen, minulla olisi muutama kymppitonni enemmän kuin nyt. Valitettavasti tyhmyydelleen ei voi mitään.
Mulla on vasataavanlainen erivärisenä jonka ostin C 20D:lle kun sitä rehasin mukana. Hyvä laukku kun piti olla akkukahva, EF 35/2 ja salamalaitemukana. Akkukahvalliselle kameralle oli yllättävän hankala löytää pientä laukkua.
Harvoin näkee niin monella tapaa erikoista vastausta kuin Markun edelläoleva. Ajallinen hajautus ei missään tapauksessa vaadi pääomien pitämistä "0- tai miinuskorolla", tämähän tarkoittaisi, että useimmilla sijottajilla olisi tilanteessa nolla yhtäkkiä valtava pääoma sijoitettavaksi ja sitä sitten ruvettaisiin ajan kuluessa sijoittamaan osakemarkkinaan ja "varastossa" oleva varallisuus olisi odottamassa jossain korkoperusteisessa tuotteessa. Itse en tiedä tällaista juuri tapahtuvan, muuten kuin tarkoituksella silloin, kun halutaan pitää likvidiä varallisuutta sijoitussalkun osana ja tasaamassa lyhytaikaista riskiä. Useimmilla sijoittajilla pääomaa on käytettävissä transaktioihin ajallisesti hajautettuna jo valmiiksi, ihan luonnollisista syistä. Nopeasyklisen sijoittamisen ei myöskään ole todettu oikein missään tutkimuksissa voittavan yleensä edes indeksisijoittamista, varallisuudenhoitajien vertailussa keskimääräisesti tarkasteltuna. Keskimääräinen sijoittaja ei myöskään toimi markkinassa jossa toiminta on "erittäin nopeasyklistä, reaaliajassa 24 t vuorokaudessa tapahtuvaa maailmanlaajuista hommaa, joka vaatii huippuosaamista". Tämä on nyt lähinnä esimerkki tavasta, jolla koitetaan mystifioida sinänsä yksinkertaista asiaa tai korostaa omaa erikoista ymmärrystään aiheesta. Itse asiassa palveluiden tarjoaja tienaa yleensä parhaiten juuri nopeasyklisessä sijoitustoiminnassa, kun kyseessä on keskimääräinen sijoittaja, jonka transaktiokustannukset ovat julkaistua hinnastoa yleensä vähän alemmat mutta kuitenkin palvelun tarjoajalle kannattavat. Näitä seikkoja voidaan vertaillen todentaa esimerkiksi vertaamalla vaikka kotimaisten rahastojen erityisen aktiivisien hoitajien keskimääräistä onnistumista samojen rahastojen indeksivertailulukuihin. "Sijoittaja" ei myöskään useimmiten ole Lontoon Cityn 96 kerroksessa majaansa pitävä talousnero, vaan varallisuuttaan arvostava ja kasvattava perushenkilö. Lisäksi kommentin muotoilu oli harvinaisen tympeä, suorastaan ummehtunut. Muuten minulla ei ole enempää lausuttavaa tästä aiheesta, keskityn mieluummin valokuvaukseen...
Sepä se. Josta tuli mieleen, että joskus syntyy vaikutelma, että kun puhutaan sijoittamisesta, niin joillain on käsitys, että sijoittajat ja osingon nauttijat ovat jotain siipi porukkaa. Riskistä maksettava korvaus tai yritystoimintaa mahdollistava rahoittaminen on jollain tavalla halveksittavaa ja kuvastaa tekijänsä huonoutta. Mutta juu, nämä on näitä.
Antaas kattoo. Nykyään iltapäivälehtijournalismi rakentaa hirmumyrskyennusteita iltapäiväkuuroista, noin vain hiukan kärjistäen. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun vastaava häiriö laantuu reippaaksi syystuuleksi Ruotsin yli kulkiessaan.