Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Lightroom, korvaako sitä mikään?

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana Samiaal, 20 Toukokuu 2020.

Tags:
  1. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 168
    502
    113
    Tietyn tyyppisessä bulkkikuvauksessa LR on hyvä. Samoin sen tietokantaominaisuudet ja metatietojen hallinta ovat kohtuullisen hyvät. Kilpailijoita siellä tietokantapuolella ovat lähinnä ACDSee ja vastaavat dedikoidut mediasoftat. CaptureOne lienee Sonyn omistajalle parempi kuin LR parempien ajureiden vuoksi. Affinity on halpa ja simppeli, mutta lähinnä kuvankäsittelyyn. DxO:n piti olla softa, jolla automatisoidaan kaikki, mutta itse asiassa se on kaukana siitä ja tiedostotuki oli ainakin taannoin heikko. Jos tarvitsee taittoa ja vektoripiirtämistä kannattaa vilkaista Panin mainitsemat Affinityn sisarsoftat, joilla tekee huomattavan halvalla ja helpolla kevyet taitot ja grafiikat.
     
  2. olliruotsala

    olliruotsala Member

    70
    5
    8
    Tässäpä ne syyt miksi itse päädyin hankkimaan kuukausimaksullisen LR:n. Yksi varteenotettava vaihtoehto Lightroomille on Exposure X5. Siitä löytyy sekä browseri että editori.

    Exposure X5 creative photo editor and organizer - Exposure Software
     
    Samiaal tykkää tästä.
  3. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    Tuotaa täähän näyttää Lightroomilta noissa kuvissa. Tuola on varmaan noissa säätimissä terävöitys jossain?
    Tää on siis ilmanen tää Exposure X5?

    Jooh sunnuntaihin asti aikaa päättää Runko, mutta sitten tämä pitää päättää samalla. Tää X5 vaikuttaa ihan asialliseltan oitten säätimien osalta, onkohan tässä miten helppo toi kansiorakenne sitten...eli ei mitään kikkakolmosia tartte?
     
  4. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 146
    1 189
    113
    Monien LR:n vaihtoehtojen tai sellaisiksi mainittujen vaikeus itselläni on liittynyt metatietoihin: ne enemmän tai vähemmän huonosti lukevat LR:n avainsanahierarkioita jotka itselleni ovat olennaisen tärkeitä. Jos harkitset LR:sta poistumista ja olet luonut edes kohtuullisen laajan avainsanaston, kannattaa tämä tarkistaa ja mielellään kokeilla siinä vaihtoehtoisessa ohjelmassa ajoissa.
    LR:n eräs etu on laajennettavuus. Netti on täynnä erilaisia plug-inejä, osa hyödyllisiäkin. Laajannuksia voi tehdä aivan tavallinen käyttäjäkin, itselläni on juui luan opiskelu menossa:)
     
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 146
    1 189
    113
    Ei ole ilmainen, maksaa 119 taalaa. Itselleni On1 tuntui paremmalta, en toisaalta kovin pitkään tätä Exposure X5:ttä testannut.
     
    Samiaal tykkää tästä.
  6. olliruotsala

    olliruotsala Member

    70
    5
    8
    Siellä on kuukauden ilmainen kokeilumahdollisuus. Kannattaa itse katsoa vastaavatko ominaisuudet omiin tarpeisiin. Tuossa ei muistaakseni ole katalooki-tiedostoa niinkuin Lightroomissa, vaan se lukee tiedot suoraan levyltä. Ei siinä minusta mitään kikkakolmosia ollut.
     
    Samiaal tykkää tästä.
  7. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    OK joo tämäkin siis maksaa. Loppupeleissä ollaan Lightroomin vuosi hinnoissa. Täytyy nyt pohtia sitten ihan tarkkaan....jos nyt sitten tolla kikkanelosella hetken aikaa näitä työstäs ja kattois mitä se tuo tuo PNG konvertointi..... Kai siinä joku tolkku on.
     
  8. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    OK, niipä tietenkin....Hmmmm onko sitten kaikken kokeilun jälkeen kuitenkin paluu LRään....
     
  9. olliruotsala

    olliruotsala Member

    70
    5
    8
    Kyllä sillä tuon yhteensopivuusongelman ratkaisee. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kun teet DNG-muunnoksen, sinulla ei ole enää alkuperäistä raw-tiedostoa. Paitsi jos laitat DNG Converterissä täpän kohtaan 'Embed Original Raw File', jolloin alkuperäisen raw tiedoston voi palauttaa. Tällä menetelmällä syntyy kuitenkin tiedosto, jonka koko on muunnettu DNG + alkuperäinen raw. Eli aika iso. Tai tietysti voi säilöä alkuperäiset rawit talteen vaikka ulkoiselle kovalevylle.
     
    Samiaal tykkää tästä.
  10. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    Kiitos tästä tiedosta. Minä oon niin pihalla näistä kuten olette huomanneet. Kaikki tällänen tieto on tarpeen. Ei se RL:n vuosi hinta ole kuin 120e tai jotain, ei se ole paha. Sitä vaan etsii viimiseen asti jotain ilmaista yhtä hyvää, mutta sitä ei taida olla.
     
  11. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 146
    1 189
    113
    Vo olla, että tämä ei pähkäilyäsi helpota vaan päinvastoin:) Kuitenkin kaiketinkin: olen suhteellisen pitkään harrastanut kuvankäsittelyä ja aika pitkään kombinaatiolla LR ja Photoshop. Olen molemmille kokeillut ja ajoittain ostanutkin jonkun määrän vaihtoehtoja, enemmän tai vähemmän perusteellisesti kokeiltuja ohjelmia on kaksinumeroinen luku. Etenkin sen jälkeen kun LR ja Photoshop muuttuivat kuukausimaksulliseksi, olisin mielelläni niille löytänyt suhteellisen edullisen vaihtoehdon ( Capture One Pro´ta en ole kokeillut). Mutta kaikkiaan kokemukseni mukaan LR ja Photoshop yksinkertaisesti ovat (harrastajakäytössä) hyviä. Photoshop etenkin kehittyy koko ajan ja on pikselitason ohjelmista kyllä ylivertainen. LR:n taas voisin omassa käytössäni korvata yhdistelmällä RawTherapee ja Imatch, mutta Imatchin tulevaisuus on epävarma (se ymmärtääkseni on yhden miehen ylläpitämä ja kehittämä) eikä se ole kovin robusti. Niinpä toimin yhdistelmällä RT, LR ja Photari.
    Helppoa ei ole mikään, mutta jos olet LR'iin tottunut, niin onko tuo 12,39 kuukaudessa yhdistelmästä LR ja Photari mahdoton? Monissa muissa ohjelmissa vuoden puolentoista välein tulee maksullinen päivitys jota voi olla henkisesti vaikea vältellä:)
    EDIT Pari typoa korjattu
     
    Viimeksi muokattu: 20 Toukokuu 2020
    Samiaal tykkää tästä.
  12. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    Juu kyllä siis mä en oo mikään ammattilainen, käsittelen kuvat käyttämällä vaan perus settiä, valotus, kontrasti, saturaatio, noise, terävöitys ja sitten siihen nää blacksit ja kirkkaudet jos pitää. En tartte sitä mihinkään muuhun kun saada nää kuvat viimeisteltyä. Kai se on vaan hyväksyttävä se reilu 12e kuukausi maksu. Koska en ja aika ei riitä opetella mitään uutta.
     
  13. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Samiaal tykkää tästä.
  14. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    Joo kyllä Englanti sujuu. Tosin rally aksentilla. Lukeminen ihan OK :D
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Onhan sulla aikaa vaikka kuinka päättää. Ostat kameran sunnuntaina tai et.

    Kokeiluversioita vaan käyttöön. Ja dng muunnoksia tekemään myös vaikka heti.

    En ihan ymmärrä miksi jotkut ei luota dng:hen niin etteivät uskalla tuhota alkuperäistä kameran raakakuvaa. Jos sitä mieltä on, dng:stä ei ole tosiaankaan kuin hätäratkaisuksi. Muille se on hyvä. Aiheesta on puhuttu kauan, koska se on vanha. Haulla löytyy.
     
    Samiaal tykkää tästä.
  16. saloma-3

    saloma-3 Well-Known Member

    1 761
    661
    113
    Joo kokeilemaan. Itse olisin halunnut aikoinaan siirtyä LR:iin. Ei vaan koskaan toiminut meikäläisen koneessa. Error changing modules - siihen asti pääsin. Eikä siitä eteenpäin millään tuella. Eikä ADBen supportti voinut tai halunnut auttaa. Hyvä se LR varmaan on, jos toimii. Millään muulla ohjelmalla ei ole ikuna ollut mitään ongelmaa.
     
    Samiaal tykkää tästä.
  17. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    JOo pitää tässä harkita. Uusia asioita ja uusia juttuja. Tätä tää nykykamera käyttäminen on.
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113

    Tähän sopii huomauttaa - varsinkin kun rally on mainittu - että Englanti on paikka ja englanti kieli.
     
  19. Samiaal

    Samiaal Member

    114
    20
    18
    Voi olla että kokeilenkin tätä DNG juttua.!
    Joo kyllä tässä kallistun tohon.... Budjetti syistä. Ja mietin että koska viimeksi oon raskakuvaa tarvinnut uudelleen..... Tuuooutaaa... Ööö....
     
  20. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Nonnii. Mutta asia on niin, että dng on myös raakakuvan muoto. Jotkut kamerat tekevät sitä suoraan.

    Spekulointi sillä että sitten olisi Adoben armoilla lie kaukaa haettu. Miksei DNG:tä kannattaisi softavalmistajien tukea koska se on niin yleisessä käytössä?
     
    Viimeksi muokattu: 21 Toukokuu 2020