Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

MYYTY Canon Canonet QL-17 G-III + Canolite D -salama

Keskustelu osiossa 'Myydään' , aloittajana jukkapvk, 25 Huhtikuu 2020.

  1. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Myytävä tuote: Canon Canonet QL-17 G-III + Canolite D -salama
    Hinta: 120 110 100 90 EUR (saa tarjotakin)
    Tuotteen kuvaus: Siistikuntoinen Canonet QL-17 hopea myytävänä. Toimii ja mukaan salama sen omalla laukulla. Kamerallekin löytyy valmiuslaukku, mutta se on sen verran huonokuntoinen, ettei kehtaa kuviin laittaa. Toiminut lähinnä säilytyssuojana. Testattu paristolla (Kamera: SR44+paristoadaperi), että valotusmittarikin toimii ja salama välähtää.

    Kameran valotusmittari ja sähköinen toiminta varmistettu aluperäiselä PX625-paristolla sekä SR44+paristoadapterilla. Bulb-valotuksen avulla tarkistettuna en huomannut valovuotoja filmikotelossa, mutta tiivisteet eivät tietenkään ole uudenveroiset. Parasta luonnollisesti, jos ostaja voi paikan päällä todeta kameran kunnon. Suljin näyttää toimivan oikein.


    P1011006.JPG P1011010.JPG P1011013.JPG P1011014.JPG
     
    Viimeksi muokattu: 10 Kesäkuu 2020
    karjuhani ja A_Renko tykkäävät tästä.
  2. mkoskenn

    mkoskenn Member

    44
    1
    8
    Oletko tesrannut oikealla jännitteellä? Paristo on PX625 ja 1,35 V. Näyttääkö valotusmittari oikeita arvoja?

    Matti K.
     
  3. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Moi, En ole testannut oikealla jännitteellä, koska kaikki PX625:t oli vanhoja, joten jouduin varmistamaan elektroniikan toiminnan 1,5V paristolla. Löytyyköhän PX625:sia enää muualta kuin internetin syövereistä. Muita sopivia paristoja en ole selvitellyt, Yksi vaihtoehto on hommata täällä myytävä adapterikin...
     
  4. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
  5. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Ratkaisin ongelman nyt tilaamalla Nikolta paristoadapterin, niin saa testattua. Muitakin PX625:sia syöviä kameroita on muutama, niin tuleepahan tarpeeseen.
     
  6. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Mikäli omistat yleismittarin, niin olisipa mukava saada tietää, paljonko siitä adapterista saadaan jännitettä kuormitettuna?

    (Yritin asiaa joskus kysellä mainitulta Nikolta, mutta selkeää vastausta en saanut, eikä ko. henkilö tainnut muutenkaan oikein pitää kysymyksestäni).
     
  7. Niko

    Niko Active Member

    867
    118
    43
    Kysymyksestä pitämisestä ei ollut kyse, vaan siitä miten se esitettiin. Edelleen vastaukseni on sama, tällaisia adaptereita on maailmalla varmasti tuhansia käytössä, se on todettu käytännössä toimivaksi, kymmenien adapterien kautta tämänkin foorumin piirissä. Lisäksi asiasta on valmista tutkimustietoa aivan riittämiin, mm täällä: http://www.butkus.org/chinon/batt-adapt-us.pdf Siksi en ainakaan minä ala uudelleen tiedettä tekemään aiheesta. Mutta voin postittaa sinulle, Jari_S, yhden adapterin niin saat mittailla ja kenties kertoa meille sen jälkeen tuloksista ?
     
    Viimeksi muokattu: 26 Huhtikuu 2020
  8. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Tässähän ei ollut kyse ”tieteen tekemisestä” vaan aivan normaalista testaustoiminnasta. Esim. ammattimaisessa elektroniikkatuotannossa joka ikinen laite testataan ennen sen toimittamista asiakkaalle.

    On aivan samantekevää, vaikka olisi tehty jo kymmeniätuhansia samanlaisia laitteita, jotka ovat menneet ongelmitta testistä läpi, jokainen laiteyksilö testataan silti. Aina kun on mahdollista, että jossakin laiteyksilössä on jokin komponentti- tai valmistusvirhe, joka halutaan saada kiinni ennen laitteen toimittamista asiakkaalle.

    No, tuollaisessa harrastejutussahan on hieman eri vaatimukset, vaikka ei kyllä varmaan olisi suurikaan vaiva tökätä yleismittarin mittajohtimia siihen adapterin jännitelähtöön kiinni ja lukea mittarin näyttö…
     
  9. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Onpa mielenkiintoista keskustelua, kiitos siitä.

    Sen verran olen nuoruudessani (jo koulussakin) sähkötekniikkaa opiskellut, että luin tuon patterimodauksen ohjeet ja totesin oman tietämykseni perusteella riittävällä tarkkuudella toimivaksi. Jos sen haluaisi tarkkaan mitata, pitäisi patteri kytkeä em. kameraan kiinni ja mitata siitä jännitteen vaihtelut käytön aikana. Tämä tulisi tietenkin verrata alkuperäiseen silloin myynnissä olleeseen paristoon, jotta saisi vertailukohteen siitä, miten alkuperäinen paristo käyttäytyi käytön aikana. Tämä siksi, että mittaaminen aktiivisesta virtapiiristä vaikuttaa tulokseen. Vaikkakin vaikutus on pieni, jokin vertailukohta pitää saada siitä, miten alkuperäisen pariston jännite (ja virranantokyky) kesti kuormaa. Jos vielä pidemmälle aletaan hiuksia halkomaan, voitaisiin mitata kunkin pariston jännite ja virranantokyky eri käyttötilanteissa oskilloskoopilla ajan funktiona ja katsoa, onko eroa alkuperäisen pariston ja modatun välillä. Jotenkin en nyt jaksa uskoa, että näissä kameroissa virrat olisivat niin suuria, että aiheuttaisivat virtalähteessä niin merkittävää jännitteenlaskua, että sillä olisi vaikutusta jännitteeseen tai virranantokykyyn. Uskoisin tarkkuuden riitävän filmin toleransseihin.
     
  10. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Omistan kyllä yleismittarin, mutten omista alkuperäistä paristoa, johon voisin verrata jännitteen käyttäytymistä kuormituksessa. Jos sellainen joltain löytyy, voin kyllä mitata.
     
  11. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Alkuperäisen pariston nimellisjännite on se 1,35 V. Riittäisi, jos mittaisi, kuinka lähellä adapterin antama jännite on tuota, kun adapteri on kameraan kytketty ja kamerassa on virta päällä.
     
  12. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Modatun pariston nimellisjännitteen voin mitata, sekä mitata jännitteen, kun sen kamerassa kiinni. En voi mitata alkuperäisen pariston jännitettä, enkä sitä, mikä on alkuperäisen pariston jännite kamerassa kiinni. Esimerkiksi LR44 pariston nimellisjännite speksien mukaan on 1,5v mutta yleismittarilla mitattuna 1,58v. Speksien nimellisjännitteet yleensä ovat ne mihin pariston taataan pystyvän, mutta todellisuudessa ovat enemmän, kun uudesta paristosta on kysymys.

    PS. Pitäiskö siirtää tämä keskustelu jonnekin toiseeen threadiin?
     
  13. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Kiitän jo etukäteen.

    Ei varmaankaan tarvitse. Eiköhän tämä keskustelu ollut tältä erää tässä.
     
  14. ilkka313

    ilkka313 Active Member

    239
    39
    28
    Minulta löytyy alkuperäisiä paristoja, PX625, 1,35 v. Montako laitetaan?
     
  15. mkoskenn

    mkoskenn Member

    44
    1
    8
    Tervehdys!
    Nuo ilma - sinkki (Wein Cell EPX PX625 PX13 MRB625 mercury replacement battery 1.35v. New UK Seller | eBay) kuluvat vallan nopeasti. Joka kerta, kun avaat kamerasi kuvataksesi, joudut vaihtamaan uuden pariston. Minusta ei ole vaihtoehto. Olen itsekin tehnyt vanhoista PX 625-paristoista diodin avulla SR 44 preistosta 1,35 V nimellisjännitettä tuottavan yhdistelmän. Toimii riittävällä tarkkuudella.

    P.S. Nikon adapteri toimii myös, kokeiltu on.

    Matti
     
  16. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Kiitos kaikille vastaajille. Hommasin siis Nikon adapterin ja testasin sillä näyttää toimivan (lisää täällä: PX625 adapterin mittauksia). Sellaisen huomion tein, että kameran check-painiketta painettaessa, ei tarkistusvalo syty modatulla paristolla, vaikka kamera muuten toimiikin. Jos käyttää 1,5V paristoa, sitten check-valokin toimii... Mielenkiintoista olisi tosiaan testata PX625:llä... Mutta Vapusta selviämisen kunniaksi tarkistetaan hintaakin, josko menisi kaupaksi.
     
  17. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Paljonko haluat paristosta? Olisi ihan vertailun vuoksi vaan kiva kokeilla, miten kamera pelaa sillä.
     
  18. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Niinpä, eipä yllätä. Tuo paristoadapterihan perustuu diodin kynnysjännitteeseen ja sen tuottamaan jännitehäviöön. Pienillä virroilla tuo jännitehäviö on virrankulutuksesta riippuvainen.

    Valotusmittari kuluttaa niin vähän, että jännitehäviö muodostuu sopivaksi, mutta tuo tarkistuslamppuhan on pieni hehkulamppu, joka ottaa jo niin paljon virtaa, että diodin jännitehäviö muodostuu niin suureksi, että jännite laskee alle ”hälytysrajan”, eikä tarkistuslamppu syty.

    Harmi, ettei tuota tullut kokeiltua silloin, kun mittailit jännitettä pelkän valotusmittarin kanssa. Olisi ollut mukava tietää, paljonko jännite on silloin kun painaa check-nappulaa.
     
  19. ilkka313

    ilkka313 Active Member

    239
    39
    28
    Paristot ovat 8 euroa kappale vapaasti Vallilassa, Hki. Itselläni on myös Canonet QL 17 G III. Elohopeaparisto on ollut kamerassa pari vuotta ja tarkistusledi palaa kauniisti kuten asiaan kuuluukin - muutoin siitä olisikin aika vähän hyötyä. Kuvaan diaa, valotus pitäisi osua tarkasti, nyt se onnistuu ongelmitta. Väsyin noiden sinkkiparistojen vaihtamisiin, korvikeparistoihin ja valotuksen kalibrointiin väärillä paristoilla.
     
    Viimeksi muokattu: 4 Toukokuu 2020
  20. jukkapvk

    jukkapvk Member

    78
    11
    8
    Harmi tosiaan, etten tuota tullut testanneeksi mittailun aikana. Mutta pitäähän tuo nyt mitata, kun tälle linjalle lähdettiin. Jos Ilkalta saan pariston tai kaksi ostettua, mielellään vaikka kirjepostissa, niin voin mitata. Itseä kiinnostaa lähinnä se, vaikuttaako se vain tarkistuslampun toimintaan, vai onko sillä vaikutusta myös valotusmittarin toimintaan. Tulipahan tästäkin myynti-ilmosta aikamoinen savotta, kun ajattelin helposti vähentäväni kamera-arsenaalia. Harmi, ettei sieltä näytä löytyvän toista kameraa, joka söisi vastaavaa paristoa... No, kamera on edelleen myynnissä ja jos joku sen haluaa, niin tarjousta saa laittaa. Ainakin on huolella toimintaa testattu :)

    EDIT: Pahoittelut jo valmiiksi ylläpidolle ilmon tarpeettomasta nostamisesta. Ehkä jatko PX625-threadissa? Mistä muuten noita PX625:sia vielä löytää?
     
    Viimeksi muokattu: 4 Toukokuu 2020