Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Tarkennus äärettömään EF 24-105

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Veikko Siipi, 1 Lokakuu 2019.

  1. Veikko Siipi

    Veikko Siipi Active Member

    214
    104
    43
    Moro,

    Kun mulla on tuollainen Cannonin EF 24-105 USM ja sen manuaalissa lukee, että äärettömään tarkennus tapahtuu tälläämällä etäisyysmerkki ja L-merkki kohdakkoin, kts. kuvatus. Sitten täydennetään, että tarkennusta lämpötilakorjataan kääntämällä vähän yli (niin ymmärtäsin), niin kuinka suurista lämpötilaeroista tässä mahdetaan puhua ja missä lämpötilssa sitten tuo perusasetus olisi kohdallaan?
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. PKivireki

    PKivireki Active Member

    722
    31
    28
    Ei tiedä kukaan. Kysyin tuota kerran huvikseni Canonin kouluttajalta ja sain vastaukseksi, että "..juu perusasetus on varmaan Japanin vuoden keskilämpötila."
     
  3. Veikko Siipi

    Veikko Siipi Active Member

    214
    104
    43
    Ok. Kiitos infosta. Täytyy varmaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Sitten toisaalta, olisin kyllä kuvitellut, että obiska toimisi "normaali lämpötiloissa" ihan ilman eri säätöjä.

    Voihan se olla niinkin, että laitetaan tuohon tuommonen välys ihan varmuuden vuoksi...
     
  4. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 143
    496
    83
    No, tuskin ilmastonmuutosta tarvitsee noteerata kuvaamaan lähtiessä. Sitä paitsi, sehän on automaattitarkenteinen. Kuvaat ihan niin kuin ennenkin, niin eiköhän se siitä.
     
    PKivireki tykkää tästä.
  5. PKivireki

    PKivireki Active Member

    722
    31
    28
    ^Automaattitarkennus voi aiheuttaa vaikka mitä! Katsos vaikka Ylen ulkomaantoimittajien omakuvaamiaan raportteja; jos puolen kilometrin päässä on jotain mielenkiintoisempaa kuin Kukka-Maarian huolestunut lärvi, on kamera tarkentanut sinne.

    Mutta lämpötilasta: kovalla pakkasella meni joskus Canon 5D:n mikähänolikaan AF ihan sekaisin, sahasi vaan eessun taas.
     
  6. Veikko Siipi

    Veikko Siipi Active Member

    214
    104
    43
    Olen kuullut, että esimerkiksi tähtikuvauksessa olisi hyvä tarkentaa äärettömään. Opuksista olen myös jäänyt käsitykseen, että esimerkiksi maisemakuvauksessa ääretön voisi olla joissain tilanteissa kokeilemisen arvoinen (ns. hyperfokaalinen tarkennus tai -piste).

    Mutta en näistä paljon tiedä ja siksi vähän kyselinkin.
     
    niffe tykkää tästä.
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 335
    3 001
    113
    Välystä tarvitaan tavallaan kahdesta eri syystä. Se lämpölaajeneminen on tietysti yksi, mutta automaattitarkennuksen toimintatapa on sellainen, että moottorin pitää voida ajaa tarkennusta myös yli äärettömän - tavallaan hakea tarkennusta kahden puolen sen tarkan kohdan.
     
    Veikko Siipi tykkää tästä.
  8. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Ääretön-merkin asettaminen oikealle kohdalle on objektiivin tarkennusasteikon vaikein kohta. Mitä kauemmas mennään, sitä vaativampi tarkennus on koska tarvittavat objektiivin sisäiset toiminnot pienenevät koko ajan. Ääretön on sitten... äärimmäisen kaukana...? Tällöin pienetkin seikat vaikuttavat yhä enemmän tarkennuksen tarkkuuteen, mukaanlukien lämpötila.
     
    Mirrored tykkää tästä.
  9. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Siinä on hyvä kohde testata asia, jota kyselet. Kuukin on tarpeeksi kaukana, mutta metsänraja 500m päässä ei ole. Kilometrissä alkaa varmaan olla, tuolla objektiivilla. Kokeile ja katso! Liveview, suurennos ja käsitarkennos. jatkoksi vielä valotukset ja tarkastelu tietokoneella 100% koossa, missä on tarkin tarkennusrenkaan asento.
     
  10. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    ... lisäksi voi olla välyksiä sillä lailla, että kun kääntää rengasta kauempaa lähemmäs tai toisinpäin, tulee eri asetus mekaaniseen tarkennusikkunaan...

    Ja sitten sellainen yleinen huomio, että oikeastaan harvoin objektiivin tarkennusikkuna nykyään näyttää ihan tasan oikein etäisyyden. Tämä on huollossa kalibroitavissa toki. Voit tutkia asiaa paitsi äärettömään, myös muihin etäisyyksiin mitä objektiiviin on merkitty. Mittanauhahommia - filmi eiku kennotasolta.
     
  11. Veikko Siipi

    Veikko Siipi Active Member

    214
    104
    43
    Alunperin kyselin kylläkin niistä lämpötiloista, joihin käsikirjassa viitataan.

    Mutta juu, kiitos vinkistä.
     
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Kerroin perustan, jonka kautta vasta pääset lämpötilojen vaikutukseen lisämuuttujana. Ei siis vinkki, vaan tie, kuinka selvität kysymäsi.
     
    Viimeksi muokattu: 2 Lokakuu 2019
  13. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Ei tuossa taida olla muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla. Mun kokemukseni mukaan Canonin linssiyksilöt toimivat kaikki vähän eri tavalla pakkasella äärettömään tarkennellessa.

    Hiukan aihetta sivuten: Olyssa on PreMF, joka ainakin kesälämpötiloissa tuntuu toimivan hyvin äärettömään (= 999,9 metriin) tarkennellessa. Täytyy talven tullen kokeilla onko siinä jotakin lämpötilaan liittyvää muuttujaa, vai hoitaako "fly by wire" -tarkennus homman.
     
  14. TKa

    TKa Well-Known Member

    2 975
    238
    63
    Eikös tuo merkki ole lähinnä informatiivinen. Ei tarkennusta korjailla pakkasellakaan sen jälkeen, kun on itse silmäilty se oikea tarkennus tähtäimestä tai takatelkkarista. Se merkintähän kertoo, että ääretön-asetus vaihtelee lähinnä lämpölaajenemisen takia kyseisellä välillä. Manuaalifokuksellakin tarkennus otetaan siis siihen haluttuun kohteeseen ja sillä siisti. Pakkasella kameran materiaalit kutistuvat. Linssit tulevat hitusen lähemmäksi kennotasoa ja kuvan tarkin alue siirtyy aavistuksen kamerasta kauemmas. Kutistuneina linssien muodot säilyvät ennallaan, kun lämpötilat ovat tasaantuneet.

    Kuvan mittarin tarkkuuskaan ei ole lähellekään milli-, sentti- tai edes desimetritasoa. Kunhan nyt näyttää hehtaaritasoa.

    Itse tarvitsee korjata vain infrapunakuvaukseesa lähellä olevaan kohteeseen isolla aukolla tehty tarkennus (niitten pienten zoomilukuarvojen mukaisesti). Pienellä aukolla sitäkään korjausta ei tarvitse yleensä tehdä.

    Pakkasella kuvatessa on hyvä antaa kameran ensin jäähtyä rauhassa ainakin puolisen tuntia ulkolämpötilaan, jotta vältyttäisiin lämpötilamuutosten aiheuttamilta optisilta vääristymiltä. Ja kun palataan sisälle, on hyvä ottaa muistikortti irti, jos halutaan heti käsitellä kuvia ja laittaa ulkona vielä kamera muovipussiin ja pussi kamerareppuun, jonka voi tuoda sisälle lämpiämään hitaasti ainakin pariksi tunniksi huonelämpötilaan, ettei optiikka kerää kosteutta sisälleen. Akunkin voi ottaa jo ulkona irti niin sen saa heti latautumaan.

    Suomenkielinen manuaali on kieliasultaan ehkä vähän monitulkintainen.