Minulla on Panan 100-400, pitää varmaan muuttaa ja ottaa optinen vakain toimimaan ja Olyn kennovakain pois toiminnasta. Onko täällä kokemusta 100-400 :seta. ???
Suosittelen tätä erittäin vahvasti. 100mm tienoilla optinen vakain ja kennovakain suunnilleen tasaväkiset, mutta sitten ero alkaa kääntyä optisen vakaajan puolelle. 200mm kohdalla ero on jo selkeä. Tästä syystä Olympus 300mm f/4 julkaisu myöhästyi aikanaan, huomasivat että linssiin oli pakko lisätä optinen vakaaja kun kennovakaaja ei enää ollut tarpeeksi tarkka. Niinpä linssi viivästyi ja siitä tuli hieman isompi kuin mitä oli alun perin aikomus. Jos sinulla on E-M1.2 käytössä vaihda asetuksista päälle OIS-priority. Silloin voit linssin kyljessä olevalla napilla vaihtaa lennossa kennonvakaajan ja linssivakaajan välillä. Eli kun linssin vakaajan kytket pois, vaihtaa kamera itsekseen kennovakaajaan. Todella kätevä toiminto. Minulla on PL 12-60mm linssi myös ja sen OIS on pois päältä, joten kennovakaaja ottaa ohjat. 50-200mm linssillä taas päinvastoin. Minulla ei ole omaa kokemusta tuosta 100-400mm linssistä, mutta uskoisin että sen vakaaja on yhtä hyvä kuin tuossa 50-200mm linssissä.
Olen Lofooteilla juuri, ja vuorille haikkaaminen on aika fyysistä puuhaa kun on paljon kantamuksia. E-M1.2 ja 12-100/4 on täydellinen setti kiipeämiseen. Tällä kertaa Fuji on saanut jäädä majapaikkaan, kun ei viitsi ottaa yhtään ylimääräistä painoa - eikä kyllä tarvitsekaan, kun Oly hoitaa homman. Otin illalla kalastajamökkikylästä kuvan melko pimeässä. ISO 200, aukko 11, suljinaika 2s, käsivaralta. Tuloksena siis neulanterävä kuva 2 sekunnin valotusajalla käsivaralta! Tämä jaksaa hämmästyttää.
Kuuluu otsikon alle vain osittain, mutta päivitin toisen M1 Mark II -rungoistani M1X:ksi ja tässä muutama havainto kahden kuvaussession jälkeen: - C-AF natsahtaa kiinni ja pysyy likkuvassa kohteessa paremmin. Syy lienee rautatasolla: 2 vs. 1 prosessoria. - Harkiten valottamalla ISO 6400 on nyt käyttökelpoinen. Mark II:ssa rajoitin ISOn 3200:aan. - Uusi joystick-nappula, vai mikä lieneekään, on mun hommissa todella käyttökelpoinen kun siirtelee tarkennusaluetta Painoa rungolla on 100 g enemmän kuin Mark II + akkukahva -yhdistelmällä, kokoa hiukan enemmän, mutta käytännössä suunnilleen samalla tontilla ollaan. Rakenne ja luukut ovat todella tukevan oloisia.
Tänään Lahdessa kuvaamassa. Kolme ja puoli tuntia mallin kanssa, tuosta puolitoista tuntia sateessa. 45 minuuttia kevyempää sadetta ja 45 minuuttia kovaa sadetta. E-M1 mark II:lla ei minkäänlaisia ongelmia. Valtaosin PRO-objektiiveilla, mutta käytin myös 75/1.8 eikä senkään kanssa mitään huolia. Kamerat ja objektiivit aivan märkiä pinnasta, muutama objektiivi sateessa vaihdettuna myös takalinssi märkänä, pelkkä pinnan pyyhkiminen ja laukkuun. Kaikki hyvin, ei yhtään häiriötä. Respect. Edit: tarkennetaas vielä. Noin 600 kuvaa, satamaan alkoi noin kuvan 250 kohdalla, siis 350 kuvaa enemmän tai vähemmän märällä kameralla. Varmaan 200 kuvaa tosimärällä. Noin kymmenkunta objektiivinvaihtoa sateessa. Eikä yhtään toimintahäiriötä.
Minäkin olin melkein järkyttynyt kun vedenpitäväksi mainostettu Olympukseni oikeasti pitikin vettä. Sellainen on kyllä hatunnoston arvoinen paikka. Eikä minkään pienen hatun... Lisäksi pidän Olympuksieni ulkonäöstä...
Kuvasin minäkin Lofooteilla kovassa sateessa E-M1.2:lla, ei mitään ongelmaa vaikka kamera oli litimärkä. Aiempina talvina olen lumilautaillut kamera kädessä tuntitolkulla -20C pakkasessa, niin että se on ollut yltäpäältä lumen ja jään peitossa. On toiminut kuin junan vessa. Arvostan sitä, että jos kameraa markkinoidaan säänkestolla, se myös on sitä.
Olen harkinnassa ostaa 12-100 Olyn optiikan. Jos rungossa on objektiivi prioriteetti päällä (Panan 100-400 varten) toimiiko silloin 12-100 kanssa sekä Olympuksen oma optiikka vakain ja runkovakain ilman että tarvitsee mennä muuttelemaan säätöjä.
Ymmärtääkseni tuo asetus ei vaikuta Olympuksen linsseihin millään tavalla, Sync IS pitäisi toimia joka tapauksessa. Omaa kokemusta asiasta ei ole, mutta manuaalin perusteella näin on asia. Siellä lukee että asetuksella ei ole vaikutusta jos käytössä on Olympuksen linssi missä on OIS-kytkin, ja 12-100mm linssissä sellainen on.
Yes, eli jos linssissä on OIS-kytkin, niin sen päälle laittaminen kytkee sync IS:n päälle, kytkin pois niin myös runkovakaaja kytkeytyy pois. Mitään välimuotoa ei ole, se on joko sync IS tai ei vakaajaa ollenkaan. Tämä siis Olympuksen linsseissä.
Ostin siis itselleni takaisin E-M1.2:n, sen upean mattahopean limited edition version. Mikä parasta, siihen sai kaupan päälle 3 vuoden lisätakuun, ja rekisteröimällä kameran MyOlympus-palveluun vielä puoli vuotta lisää takuuta. Niinpä kamerani takuu loppuu 5,5 vuoden päästä 5.2.2025. Vaikuttaisi siltä että valmistaja ja/tai myyjä uskoo tuotteen harvinaisen korkeaan laatuun.
Aika hyvä takuu todella! Mitä linssejä sinulla nyt on tuohon? Minulla on tällä hetkellä neljä, eli 17mm f/1.2, 25mm f/1.4 ja sitten Panaleican zoomit 12-60mm ja 50-200mm. Olisi mukavaa jos joku julkaisisi 20mm linssin joka ei ole pannukakku, vaan mielellään joku f/1.4 ja nopealla tarkennuksella, voisin korvata molemmat primet sillä.
Virhevastuu ajaa saman asian, kun ei tämä lisätakuu kata sen enempää. 3 vuoden laajennettu takuu OM‑D‑kameroille - Järjestelmäkamerat - OM-D & PEN Lisävarusteet - Olympus Pitää kyllä olla vähä-älyinen jos tuollaisesta maksaa 99€:a. Tämä ei todellakaan kerro harvinaisen korkeasta laadusta, vähintään tuon 5 vuotta pitäisi kestää normaalilla oikealla käytöllä kaikki kamerat, vaikka kyseessä oli halpa pokkari. Jos takuu olisi elinikäinen tai edes 20-30 vuotta voisi puhua harvinaisen korkeasta laadusta.
Ensinnäkään, kukaan ei ole sanonut, että se kertoisi harvinaisen korkeasta laadusta, vaan että valmistaja/myyjä vaikuttaisi uskovan korkeaan laatuun. Toki näillä on yleensä jonkinlainen korrelaatio. Toisekseen, virhevastuun kanssa joutuu monesti vääntämään ja pahimmillaan olemaan yhteydessä kuluttajansuojaviranomaisiin. Asian hoito on takuun alaisilla tuotteilla keskimäärin nopeampaa ja mahdollisesti huomattavasti vaivattomampaa. Kolmanneksi, mitä luulet tapahtuvan käytetyn kameran jälleenmyyntihinnalle, jos kahden vuoden käytön jälkeen sen myy a) ilman takuuta tai b) vielä 3,5 vuoden jäljellä olevalla takuulla? Edit. Neljänneksi, tuo takuu tosiaan ilmeisesti kattaa esim. tuotteen kuljettamisen kotiovelta ja takaisin, mitä virhevastuu ei tietenkään tee.
Hankkiuduin aiemmin eroon suurimmasta osasta m43 laseja, tällä hetkellä löytyy 12-100mm/4, 7-14mm/2.8, 8mm/1.8 FE ja 60mm/2.8 macro. Minä taas pöinvastoin toivoisin ~20mm PRO-tason (AF, weather resistance, build quality jne.) pannukakkua!
Nimenomaan PRO-tason obiskaa minäkin kaipailen. Se saa toki olla pannukakku, mutta se aiheuttaa haasteita optiikan ja tarkennuksen suhteen. Ajattelisin että vähän isompaan runkoon olisi helpompi toteuttaa järkevällä kustannuksella parempi optiikka ja nopeampi tarkennus.
Jep, mitä Olympus nyt tarvitsisi olisi pienet PRO-tason f2 primet. Esim. 12mm, 20mm, 45mm. Joku näistä (20mm?) voisi olla pannukakku. Yhdistettynä esim. tulevaan E-M5.3 runkoon päästäisiin järjestelmän vahvuusalueille, pieneen kokoon (suhteessa ominaisuuksiin), johon etenkään FF-kilpailijoiden on vaikea suoraan vastata. Fuji osui tässä napakymppiin f2 Fujicron kakkuloilla. Nämä nykyisen Olympuksen f1.2 PRO lasit ovat herkullisia mutta kovin isoja.
Olympuksen f/1.8-obiskat ovat jo pieniä ja optisesti riittävän hyvälaatuisia. Fujiin verrattuna niistä puuttuu oikeastaan vain sääsuojaus. Kaikki näistä ovat käsittääkseni Olympuksen premium-linssien kategoriassa, ja sitä ylempänä on PRO-linssit. Ehkä voisi olla järkevä taktiikka lisätä kaikkiin premium-linsseihin sääsuojaus ja sen jälkeen laajentaa sarjaa lisäämällä uusia polttovälejä ja pannukakkujakin. Panasonic on mielestäni paremmin hyödyntänyt formaatin edut, heillä on alusta asti ollut 14mm f/2.5 ja 20mm f/1.7 pannukakut, jotka ovat molemmat oikein mainioita linssejä ja lähes täydellisiä pareja juuri E-M10 ja E-M5 kanssa. Tarkennus vain on liian verkkainen että se sopisi vähänkään nopeammin liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.
Mä en kuvaa 17mm koskaan ulkona, se on mulla vain ahtaita sisätiloja varten. Eli sääsuojausta siihen en tarvitse. Siitä syystä luovuin siitä 17mm/1.2:sta, jätin Pro-sarjan laseista E-M1.2 varten vain 25/1.2, 45/1.2 ja 12-100/4.0, jotka toki ovatkin tärkeimmät polttovälini (tuon 75/18 lisäksi, se saisi toki olla Pro-sarjassa myös) ja 17 mm riittää tuo kätevän kokoinen f/1.8. Pen F:ää varten kun sitten muutenkin on tuo 1.8-sarja olemassa.