Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Filmin lataus vanhaan puukasettiin? Taitaa onnistua

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Pan, 11 Huhtikuu 2019.

  1. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Vilkuilin erilaisia ohjeita kasetin lataamiseen, mutta ne ovat nykyaikaisille metallikaseteille eivätkä siten ihan soveliaita mun puukasetille.
    laaka9x12.jpg
    Tässä tuo suojalevy ei irtoa kokonaan ja kun sen vetää uloimpaan asentoon, niin sen alla oleva lasilevy (9*12cm) nousee jousen painamana ylöspäin. Nämä taitavatkin olla lasinegoille tehtyjä kasetteja.
    Kyllä tuohon kuvan alaosassa olevin pinteiden alle saa negan pään tungettua, mutta hieman epäilyttää, että tuo kansi raapii negan kalvoa, kun sen tuuppaa paikoilleen. Onko kellään kokemusta näistä puukaseteista? Varmaankaan filmiä ei kannata laittaa lasin alle.

    Laakan kehityksen olen aatellut tehdä Patersonin purkilla (mahtuu 2*120 kierukkaa), mutta käyttäen jostain netistä aikoinaan löytämääni "taco"putkia. Noita mahtuu purkkiin luultavasti neljä eli juuri sen verran kun mun kahteen kasettiin saa ladattua.
    laaka_taco.jpg
    Tuollaista PVC-putkea mulla on varastossa. Täytyy vaan pätkiä sopivaksi ja putsata kunnolla.
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
  3. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Kiitos tuosta. Kun noita laakoja on 50 kpl, niin onhan siinä materiaalia, millä kokeilla. Eikä silti kauheen kallista.
     
  4. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Tutkailin kasetteja vielä tarkemmin suurennuslasin kanssa.
    Ilmeisesti nuo lasit on tehty siihen joskus lähimenneisyydessä eikä sen jälkeen kasetteja ole käytetty. Tai huomattu, että naarmuuntumista tapahtuu.
    Kun siellä kasetin toisessa päässä on hieman piilossa pieni kolo lasille, niin nämä lasit ovat n. 4mm liian lyhyitä eikä lasin pää ulotu siihen koloon. Ja sen takia ne nousevat ja nostavat filmin kiinni peitelevyyn. Jos lasi olisi pitempi, niin filmin toisen pään saisi lasin ja kasetin väliin ja toisen pään pinteiden alle. Ja silloin filmi ei kosketa peitelevyä.

    Taidankin etsiä sopivan paksua akryyliä lasien tilalle, jolloin homma todennäköisesti toimii. Tuossa naapurissa on Keraplastin tehdas, josta todennäköisesti löytyy edullisia jätepaloja, joista ne voi väsätä.

    Jos nuo lähitulevaisuudessa otetut kuvat ovat riittävän hyviä, niin olisi mielenkiintoista koettaa tehdä lasinega itse.
    Muistelen, että jostain saa hankittua valmista vemulsioliuosta, jolla kevyn voi päällystää. Tai tehdä emulsio itse.
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Viimeksi muokattu: 12 Huhtikuu 2019
  6. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Tacoja voisi olla aika iisi kehittää altaassakin. Siis pilkkopimeässä. Ehkä vähän helpompaa kuin irtolaakoja (mikä sekään ei tuntunut älyttömän hankalalta).
     
  7. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Ja Keraplastista löytyi 38*50cm 2mm akryyliä, josta saa helposti sahattua oikean kokoiset palat noiden lasilevyjen tilalla.
    Hintakaan ei paljoa kukkaroa keventänyt eli 2,50€ :D
     
  8. Itse sain hollattua 9x12 laakafilmin kohdalleen käyttämällä 9x12 kehyslasilevyä ja mustaa kartonkia laakafilmin taustana. Foma valmistaa 9x12 laakafilmiä. Tätä saa tilattua esim. Fotoimpexiltä, löytyy suoraan hyllystä ja DHL:llä tulee Suomeen (olen itse tilannut sieltä Foman 9x12 laakafilmiä monta kertaa.) Laakafilmeistä halvinta, mutta hyvää. Ja kun käyttää kumihanskoja filmiä ladatessa niin ei tule sormenjälkiä emulsioon.

    Ja jos ei halua kokeilla puukasetin toimintaa itse laakafilmillä, niin pimiössä voi leikata MV-paperia leikkurilla ja kokeilla optiikan terävyyttä / kasetin kohdistusta ja valonpitävyyttä. (itse tein alkuun näin, muistaa antaa vaan pitkän valotuksen MV paperille kun testaa.)

    -Vesku
     
  9. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Juu, tuo akryyli oli liian löysää eli sen alla oleva jousi painoi sen kaarelle ja osassa kasetteja peitelevy raapi kalvoa. Joten nyt leikkasin vanhoista hajonneista ikkunalaseista 9*12,2 cm palan ja sillä olen nyt kuvannut neljä laakaa (foma 200). Kehitys hoituu jatkossa kaksi laakaa kerrallaan. Nuo tacot eivät oikein toimineen, kun filmi meni osittain päällekkäin. Laitan purkkiin akryylilevyn, mikä jakaa sen kahtia. Ei kuitenkaan tiivisti, jotta kehite pääsee liikkumaan. Mutta kehittämään en ole kerennyt remppakiireiden takia.
     
    VesaLempinen tykkää tästä.