Pitäisi liimata nahkaa metalliin sillä tavalla, että sen saisi myös suht`helposti irrotettua, jos on tarvis. Kyseessä fieldin säätönuppi, jossa keskellä ruuvi. Tuo pitäisi saada peitettyä. Entinen on tippunut jonnekin Japaniin. Kapa
• Bostik A3 kontaktiliima on siihen tarkoitukseen kelpo liima. Ohut kerros molemmille pinnoille, saa kuivua hetken jos toisenkin, ja pinnat liitetään yhteen. Pysyy tiukasti & irtoaa helposti tarvittaessa.
Näin vähän arvelinkin. Kiitos vastauksista. Suutarilta sainkin jo nahan ilmaiseksi ja lyhensi nahkaisen kameran roikotushihnan (Fujiin) neljällä eurolla. Teki siistiä jälkeä odottaessa. Ei erota, kumpi puoli on alkuperäinen. Noihin varatut rahat riittivät vielä capuccinoon ja sämpylään. Tuli aamupalakin hoidettua samalla reissulla.
Jatketaan nyt tähän samaan ketjuun kun on samankaltaisia hommia edessä. Mitenkäs vanhan liiman poisto nahoista ja rungosta, jollain liuottimella vaiko ihan vaan mekaanisesti hinkuttamalla? Muistelisin myös (mahdollisesti väärin) että liimaushommiin suositus oli ohentaa kontaktiliimaa hieman?
• Hinkuttamalla kapealla puulastalla ja hankalista paikoista sytkäribensaan kastetulla puhdistustikulla taikka -lapulla. Liiman ohentamisesta ei ole kokemusta; saattaa olla melko sotkuista touhua?
OK, kiitos. Muistaisin vaan hämärästi että tästä oli joskus vuosia sitten juttua ja että joku kamerakorjaaja suositteli hieman ohentamaan kontaktiliimaa sellaiseksi että sitä pystyy levittämään pienellä pensselillä. Mutta saatan muistaa väärin.
En usko, että muistat väärin. Kontaktiliiman ohentaminen käyttötavan vaatiessa on ihan normijuttu. Ohenteen tarve lienee kuitenkin vain muutamia prosentteja liuoksen määrästä, siveltimellä levitettäväksi tarkoitetulle liimalle.
Juu ei tosiaan varmaan paljoa vaadi kontaktiliiman ohentaminen. Mutta millä aineella tuota olisi hyvä ohentaa?
En ole juuri sellaista ohentanut mutta noin liima- ja maalitietoudella yleensä. Asetoni kävisi varmasti siihen mutta se haihtuu ärhäkkäästi ja siten työaika jäänee lyhyeksi. Ns. tinneri lie siksi parempi joka on sekoitus muutamia liuottimia. Esim Bilteman ohenne. https://www.biltema.fi/BiltemaDocuments/SecuritySheets/fi/361612_SDB.pdf Vertaa eri valmistajien kontaktiliimojen ohenteisiin. https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kontaktiliiman+ohentaminen esim. Casco Kontaktiliima Ohenne 3835 https://media-pms2.schoenox.net/casco/docs/cascokontaktlimblister_fi_fi_tds.pdf https://www.bostik.com/globalassets/products/ohenne-3_finland_fi/downloads/sds_thinner_3_fi.pdf Kiilto Kontaktiliiman ohenne - Kiilto Oy
Kontaktiliimalle tehdyt ohentimet, ainakin tuo Kiilto, on puoliksi asetonia ja puoliksi tinneriä. Pelkkä asetoni on varmaan käypäinen ohennin tuollaiseen pikkuliimaukseen.
Tarkoitat varmaan puoliksi tärpättiä. https://pim.kiilto.com/ktt/https://kiilto.sdsarea.com/qr/?cqr=YqZ3qqSG&type=sds&lang=fi-FI ed. Tai no, ehkei tärpättiäkään. Mutta tinnerillä ei ole täsmällistä merkitystä. ed2 Petrolieetteri taitaa olla yksi vanhempi nimitys kevyelle vetykäsitellylle maaöljytisleelle. Tulkitsen tuon Kiillon ohenteen (tinnerin) olevan puoliksi yhdenlaista petrolia/kerosiinia.
Eikös tinneri ole tietyllä tapaa käsiteltyä teollisuusbensiiniä. Teollisuusbensiini asetonin lisäksi varsinaisessa kontaktiliiman ohentimessa on varmaan työajan vuoksi, kun on tarkoitus liimata jotakin paljon laajempaa kuin nahkaa kameran kylkeen.
Tinneristä kohuttiin ainakin 70-luvun alkupuolella kun jengit imppas. Kyseessä on voimakas liuotinsekoitus. Eri sarjassa kuin tärpätit ja petrolit. Asetoni, ksyleeni ja tolueeni ovat tavallisia ainesosia. Juontuu sanasta thinner (ohenne), mutta on saanut erityismerkityksen. ed. Wikipediassa näkyy olevan suunnilleen sama. Tinneri – Wikipedia
Muistakaa hyvä ilmanvaihto. Muuten voi käydä kuten entiselle täyspäiselle... Edit: Edellinen ruuneperi näköjään jo hieman aihetta sivusikin...
Aikoinaan liimailin myös kameroihin nahkaa ( ja tekonahkaa). Silloin varsinaisia liimoja pätevämmäksi osoittautui eräs kaksipuolinen teippi. Merkkiä en, valitettavasti, enää muista. Liitos piti, jopa sateessa (valuttamatta tahmaisuutta) ja irtosi tarvittaessa varsin helposti. Siististi. Noin viidentoista vuoden jälkeen ovat nahat yhä hyvin paikoillaan (tarkastin juuri), mistä en ole niitä esteettisistä syistä vaihtanut. Suurin osa kokeiltuista teipeistä oli silloin tuohon kelvottomia. Laitoin päällysteitä mm. kädensijoihin - saadakseni mielyttävämmän otekitkan ja tuntuman. Ei tarvinnut tinnereitä eikä siveltimiä. Kirurgin veitsellä leikkasin tarkalleen kiinnitettävän kappaleen muotoiset teippien palat, osina. Edit: Ei se mitään lasten perus askarteluteippiä ollut vaan jotain vaativampaan käyttöön valmistettua. Eikä ehkä niin hyvä pienempien juttujen kiinnityksiin?
Paikallisessa Tokmannissa kerrankin jotain ok tuotetta kilpailukykyiseen hintaan. (Tokmanni muka halpahalli!) Ei tarvii Biltemaan ajella.