Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

500 euron täyskennoinen?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana nomad, 27 Helmikuu 2019.

  1. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Satuin katsomaan videon jossa visioitiin kamerateollisuuden tulevaisuutta ja 500 euron (tai oikeastaan dollarin) täyskennoisen kameran mahdollisuutta.



    Pieni tekstimuotoinen selitys siltä varalta, että ette jaksa katsoa videota. Kyseessä olisi olisi siis halvoista peruskomponenteista, mm. D610 24mpx kenno mainittu, koottu erittäin yksinkertainen täyskennoinen järjestelmäkamera. Ei etsintä, akku ja muisti sisäisiä kuten puhelimessa, liitäntänä vain usb-c, ja muutenkin kaikki ylimääräinen karsittu. Latauskin siis sen usb-c:n kautta kuten puhelimessa.

    Kameran ideana olisi vain se, että se on helppo käyttää ja sen avulla saa niitä "kauniita kuvia", joita ihmiset nykyään kuvaavat jatkuvasti yhä paremmilla älypuhelimillaan. Mahdollisesti kameran prosessori ja käyttis olisikin älypuhelimesta sovellettu. Puhelimen sukuisuus voisi tuoda siihen kuvankäsittely-appeja - tietenkin maksullisia! Ja jos kamerasta olisi kalliimpi malli, siinä voisi olla oma sim-kortti.

    En ehkä muuten tätä keskustelua olisi avannut, ellei kamerateollisuuden umpikuja olisi niin ilmeinen. Me tämän foorumin hörhöt ehkä mielellämme kuvaamme perinteisen oloisella kameralla josta siirtelemme kuvia tietokoneelle käsiteltäväksi ja edelleen jaettavaksi. Ellemme peräti ole niin hörhöjä, että kuvaamme filmille! Ja olipa miten tahansa, kameran pitää olla laadukas ja teknisesti hieno. Ja kuvaamisen prosessi huipentuu Lightroomissa tai Photoshopissa tapahtuvaan lähes salatieteen omaiseen kuvankäsittelyyn.

    Mutta kun katson ympärilleni, niin juuri kukaan perhepiirissämme tai perhetutuista ei tee noin. Tyttäreni joka on melkoisen kiinnostunut kuvaamisesta, kuvaa aina vain ja ainoastaan puhelimella. Sana hänen kaverinsa. Moni heistä varsin aktiivisia Instassa. Ja vaimoni joka on yhä enemmän innostunut kuvaamisesta, oli erittäin innostunut "taustan sumentavasta iPhonesta", kun sellaista pääsi kokeilemaan. Suoraan sanottuna itsekin katsoin, että parempia kuvia (ainakin potretteja) tuo ottaa kuin m43. Rajoitteena on tietenkin se kännykameran kuvakulma, mutta kuvien "hetivalmista" laatua ei voinut kuin ihastella.

    Videossa visioidaan, että tämmöisen kameran kaveriksi tarvitaan myös objektiiveja. Varmaan joku standardizoomi, mutta ennenkaikkea nifty-fifty -tyyppisiä edullisia kiinteitä joiden avulla kuviin saa helposti sen fiiliksen, jota monet tavoittelevat. Näiden objektiivien pitää olla edullisia, mutta toisaalta niiden ei tarvitse olla laadukkaita. Ja koska kamerassa olisi se R / FE / Z -mountti, niin siihen voisi toki kiinnittää valmistajien kalliimpia objektiiveja.

    Eli suunta on selvä: kuvia halutaan ja niiden pitää olla hienoja sekä helposti eteenpäin jaettavissa. Kuvaamiseen voidaan myös laittaa rahaa, mutta ei tonnitolkulla. Tuommoiseen tavallisten kansalaisten tarpeeseen kamerateollisuus saattaisi iskeä. Jotenkin ajattelen, että jotain tämmöistä kokemusta ihmiseille tarjottiin vuosituhannen alussa pokkareissa, ja myös m43 Pen-kamerat olisivat voineet olleet tätä jos Olympus olisi ymmärtänyt. Mutta nyt samaa olisi siis mahdollista yrittää täyskäreiden kanssa, jolloin kuvanlaatu olisi upea.

    Voin kuvitella, että ainakin Sonylle tuo onnistuisi sillä sehän on myös kännykkävalmistaja. Laitetaan vain ison yrityksen eri osastot tekemään yhteistyötä keskenään. Ja Canonilla on silläkin isot resurssit ja omaa kennotuotantoa. Ja Canonin brändi tällä alalla on vahva. Nikon ehkäpä - vastoin yleistä linjaansa - hakisi allianssia Applen kanssa. Eikös Nikonilla ja Applella ole jotain vispilänkauppaa ollut aikaisemminkin?
     
  2. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    "En ehkä muuten tätä keskustelua olisi avannut, ellei kamerateollisuuden umpikuja olisi niin ilmeinen."

    Sekään ei ihan niin ilmeinen ole. Viime (vai toissa?)vuonna kappalemääräinen myynti putosi muistaakseni noin 25-27%. Sen sijaan euro(raha)määräinen myynti kasvoi jonkun verran. Vähäisempi kysyntä pakottaa nostamaan hintoja ja toisaalta ne, jotka ostavat, ostavat yhä kalliimpia laitteita. Pienemmällä kappalemääräisellä myynnillä tehty korkeampi liikevaihto ei välttämättä ole ihan katastrofi.
     
  3. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Kaikki eivät voi olla Leicoja. Vai voivatko?!

    Mutta tartuit oikeastaan epäoleellisuuteen. Vaikka tämä on kamerakeskustelua, olen kiinnostunut kuvaamisesta. Aivan aidosti olen sitä mieltä, että vaikka puhelimet ovat nykyisin huiman hyviä kuvausvälineitä, niin jonkinlainen umpikuja niiden kanssa on äkkiä vastassa. Kyllä ihmisiä kiinnostaisi kuvata kameralla, mutta sen konseptin pitäisi olla nykyaikainen ja tarvetta vastaava. Eli mistä nousee se nykyajan Kodak?
     
  4. jaska26

    jaska26 Active Member

    352
    99
    28
    Olisi toki järjestelmäkameran ja kännykän "risteytyksen" lisäksi toinenkin tulevaisuuden vaihtoehto. Siinä yhdistyisivät ns. superzoon-kameran ja älypuhelimen ominaisuudet. Jos tähtäimessä on suuri "koko kansan markkina", veikkaisin menestystä enemmänkin tälle jälkimmäiselle. Ei tarvitse värkätä monien objektiivien kanssa, eli kaikki on yhdessä paketissa. Kennon koko ei ole niinkään ratkaiseva, ja esimerkiksi bokeh voidaan tehdä digitaalisesti kuten nyt kai mm. Apple jo tekeekin. Applen lisäksi viihde-elektroniikan, tietokoneiden ja puhelimien kokemusta omaavat valmistajat kuten Sony ja Panasonic ovat tässä vahvoilla.
    Edit. Edulliselle täyskennoiselle olisi varmaan kysyntää ainakin niillä, joilla jo sattuu valmiiksi olemaan siihen sopivaa tai hyvin adaptoituvaa optiikkaa. Mutta se vanhojen objektiivien harastajien joukko ei ole iso markkina.
     
    Viimeksi muokattu: 27 Helmikuu 2019
  5. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Mä uskon kyllä, että massaratkaisut löytyvät jatkossakin puhelimen, tai mikä se jatkossa laitteena nimeltään onkaan, suunnasta, jatkuvasti parantuvina ratkaisuina, sellaisina, joita ei vielä ole edes suunnittelupöydällä, mutta jo pian lähes jokaisessa taskussa. Sitten entusiastit, yhä pienempi joukko, jatkaa koko ajan kehittyvissä, yhä kalliimmissa kameroissa. Että edullisille kameroille ei tuossa maailmassa olisi tilaa. Sillä tavalla tuo ajatukseni oli samassa asiassa, epäselvästi ilmaistu tosin.
     
  6. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 118
    1 176
    113
    Ainakin tuolla olevan pylväsdiagrammin mukaan puhelimet hävittävät nimenomaan kiinteäobjektiiviset kamerat. Järkkäreiden osalta tilanne ei ole millään tapaa hälyyttävä: Infographic: Digital Camera Sales Dropped 84% Since 2010
    Tuohon mistä nousee se nykyajan Kodak, uskon että se on puhelin. Kasvavalle osuudelle tavallisista sukankuluttajista puhelin on luontevin ja kätevin tapa kuvata. Laatu on heille täysin riittävä, elintärkeä yhteys someen on kitkaton ja käytännössä rajapinnaton, laite on aina mukana ja kuvausominaisuus tulee kaiken muun hyvän yhteydessä. En usko erillisen kameran paluuseen samanlaisena massatuotteena kuin takavuosina, ei sille ole kysyntää (vaikka me miten paljon sitä toivoisimme).
     
    nomad tykkää tästä.
  7. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Mutta silloinhan kameravalmistus as-we-know-it kuolee pois? Pentaxin/Ricohin ja Olympuksen kamerabisnes roikkuu jo sillä rajalla, että ei ole mahdotonta vaikka johtokunta jonain päivänä viheltää pelin pois. Ja Leica on vitsi. Sen myynti on niin pientä, että tuotekehittely on kutistunut vanhojen mallien julkaisemiseen uuden värisinä versioina. Kunhan Nikon vielä vähän supistuu, niin onko sekin samassa jamassa?

    Fakta on vaan se, että ammattimallit kuten myös meidän käyttämät edistyneiden harrastajien kamerat ovat pienen volyymin tuotteita. Rahat niissä julkaistavaan tekniikkaan kerätään kuluttajamalleista. Eli jos kameravalmistajat eivät saa aikaiseksi kuluttajia kiinnostavia kameroita, niin jäljellä oleva tuotepaletti on hinnoiteltava taivaisiin, ja siitäkin huolimatta sen tekninen kehitys hidastuu ratkaisevasti.

    Yritin viritellä positiivisempaa tulevaisuudenvisiota. Siis sellaista jossa puhelinvalmistajat eivät vie koko pottia, vaan jossa kameravalmistajien erityisosaamisella on joku sija.

    Visioon kuuluu myös se, että kamera säilyy osana tavallisten ihmisten arkipäivää. Siis oikea kamera. Olisi ikävää jos tämä 1900-luvun alussa alkanut kehitys valahtaa kokonaan puhelinvalmistajien käsiin.

    Just noin :) Siihen vaan vielä sim-kortti ja hintaa 500e. Tai ehkä 800e kun Zeissin brändi on niin kallis ja objektiivikin tulee mukana... Nykyisenlaisena - ja hintaisena - versiona ZX1 on niin pientä piiriä kiinnostava laite, ettei sitä ole vielä edes tuotu markkinoille. Tuodaankohan koskaan vai jääkö se pelkäksi konseptin esittelyksi?
     
  8. kebax

    kebax Well-Known Member

    11 240
    211
    63
    --
     
    Viimeksi muokattu: 1 Huhtikuu 2019
  9. Mattih

    Mattih Active Member

    368
    179
    43
    Kyllähän se niin on, että kymmenen vuoden kuluttua perus järkkärin tarve on yhtä vähäistä kuin pokkarin tänä päivänä.
     
  10. Est

    Est Well-Known Member

    16 798
    1 711
    113
    Jos elää yhdeksän vuotta?
     
  11. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    "Ei etsintä" - luulisi sellaisessa olevan ainakin pokkarien kaltainen iso ja selkeä takanäyttöetsin. Ilman etsintä on kuvaaminen kuitenkin liikaa arpapeliä.
     
    rarehanu tykkää tästä.
  12. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Jos tehdään kamera joka kilpailee kännykkää vastaan, niin ei kai siihen mitää eeveeäffää tarvita, sillä kännykässäkään ei sellaista ole. Ja takanäytöltä ihmiset kuvaavat enimmäkseen muutenkin.
     
  13. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 756
    113
    En tiedä, mutta koskaan en ole nähnyt niin paljon järjestelmäkameroita kaduilla, tapahtumissa ym. kuin nykyään, enkä usko, että ihan muutamaan vuoteen on mitään syytä huoleen.
     
  14. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Tarkoittamasi järkkärit on tyypillisesti myyty viimeistään vuonna 2016, ellei vuonna 2010. Ja sitä mukaa kun ihmisille tulee uuden puhelimen hankinta eteen, jäävät nuo rohjakkeet kotiin hyllylle.

    Tarvitaan sellainen kamera joka on kuvaamisessa paljon parempi kuin se uusi iPhone, eikä somettamisessakaan jää jalkoihin.
     
  15. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 756
    113
    Olen sen verran tekniikkaorientoitunut, että tunnistan kyllä vanhat mallit, kyllä niitä uusiakin näkee vaikka kuinka paljon, voi tietysti olla, että sekin vaikuttaa missä liikkuu?
     
  16. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Ja mies. Tämähän on selkeästi myös sukupuolikysymys.
     
  17. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Liikun ihan joka paikassa :)

    Heitän linkin Flickrin camera finderiin. 5 suosituinta kameraa ovat iPhonen eri versioita. Tuo tukee havaintoani
    https://www.flickr.com/cameras

    Viimeinen vierailuni Notre Damelle tukee tätä havaintoa: puhelinkuvaamista.

    [​IMG]

    Ja kappas, puhelimella kuvataan selfietä myös New Yorkissa

    [​IMG]

    Edinburghissa oli sentään perinnemallin pokkari

    [​IMG]

    Seoulissa selfiekeppi :)

    [​IMG]

    Kyllä minä melkein väittäisin, että tärkeät hetket ikuistetaan nykyisin puhelimella.
     
    paraneva ja Mattih tykkäävät tästä.
  18. Mattih

    Mattih Active Member

    368
    179
    43
    IMG_20190228_120934.jpg

    IMG_20190224_213123.jpg

    Kännykkä tänään. Mikä se on viiden vuoden kuluttua? (Ja Huom. Nuo ovat jpg:tä. Raweista saa paljon parempaa..)
     
    Viimeksi muokattu: 28 Helmikuu 2019
    diefenbaker tykkää tästä.
  19. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 756
    113
    Voisi ottaa missä tahansa noista paikoista vastaavan kavalkaadin missä käytetään kameraa, kännyköitä käytetään varmasti enemmän koska jokaisella on sellainen, mutta järkkäreitäkin on enemmän kuin koskaan ennen, vanhoja tai uusia, ei kai sillä väliä ole, ei nuo luuritkaan kaikki viimeiseltä vuodelta ole. Eiköhän tämä sitten riittäne tähän asiaan :)
     
  20. ookke66

    ookke66 Active Member

    208
    86
    28
    "Kännykkä tänään. Mikä se on viiden vuoden kuluttua? (Ja Huom. Nuo ovat jpg:tä. Raweista saa paljon parempaa..)"
    Järkyttävää kohinaa...kännykuvat on just prikulleen samanlaisia viiden vuoden päästä.
    Paitti, että se iphone tai huawei maksaa sen 4 tonnia. Kännykän RAW:sta saa ulos lähinnä vitutusta. Jokainen tyylillään...D3 ja kunnon mötikkä nokalle....(kyllä iso ja valovoimanen objektiivi on parempi kuin pieni halpa rimpula).
     
    paraneva tykkää tästä.
  21. Mattih

    Mattih Active Member

    368
    179
    43
    No luonnollisesti ff-kameralla saa parempaa jälkeä kuin kännykällä. Vielä. Itselläkin on ff-runkoja pari, enkä niitä ole hylkäämässä. Vielä.

    Mutta jos ajattelee, että 299€ maksavalla kännykällä saa tällaista jälkeä tänä vuonna:
    LRM_EXPORT_155478189200220_20190224_194852356.jpg

    Mikä on totuus kymmenen vuoden päästä? Jo nyt on Nokia tuonut viidellä kameralla olevan puhelimen (jossa siis kolme mustavalkosensoria ja kaksi värillistä, joiden kuva yhdistetään yhdeksi tiedostoksi), jolla pääsee aivan varmasti parempaan lopputulokseen kuin tuo ylläoleva.

    Tällä puhelimella (P20) saa samanlaista jälkeä kuin D80 teki noin kymmenen vuotta sitten ja kehitys on huimaa. Vielä kaksi-kolme vuotta vanhoilla puhelimella hämäräkuvaus oli tuskaista. Nyt jo täysin siedettävää.
     
    Viimeksi muokattu: 28 Helmikuu 2019
  22. rarehanu

    rarehanu Active Member

    510
    125
    43
    Aloittaja mainitsi "erittäin yksinkertainen täyskennoinen järjestelmäkamera" , mistä lähtien kiinteäpolttovälinen on ollut järjestelmäkamera?
    Tuo myös painaa aivan liian paljon että pystyisi kilpailemaan edes nykyisten kunnon järkkäreiden kanssa.