Pomppaa esiin pari objektiivia joilla valottaa enemmän. 35mm ja 45mm. Minusta tuossa on hyvää perustetta takuuhuollolle. Harmittaahan sellainen kun vaihtaa objektiivin niin pitää muistaa uudenlainen valotuskorjaus. Tulee esiin kaikissa tilanteissa ja ohessa vakiovalaistuksessa yhdeksän kuvaa aukolla f/4. Tamron 24-70 G2 70mm 50mm 35mm Tamron 35mm Tamron 45mm Tamron 85mm Nikkor AI50mm Nikkor AIS 28mm Sigma 150mm D810 A-moodilla keskustapainotteinen mittaus. Uusin firmis.
Aika jännä ja ihmeellinen. Luulisi, että periaatteessa olisi objektiivi riippumaton. Eikös valotusautomatiikka mittaa kennolta?
Epätasaisesti valaistu kuvautuva alue vaihtelee noissa, joten vaihteleehan histogrammikin. EDIT Eikö vertailu olisi varmemmalla pohjalla jos kuvaisi pistemittauksella vaikka tasaisesti valalaistua harmaata pahvilevyä?
Ainakin TTL, mutta tuskin kennolta koska valotuslukituskin on näissä käytössä laukaisinta painaessa. Edellä näkyy erilaiset valotusajat joita automatiikka on valinnut. Ne ovat toki pyöristyksiä, mutta loogisia ja ilmeisesti ongelman ytimessä. On se tarpeeksi kertova testijärjestely valitun mittausalueen johdosta. Ilmiö toistuu systemaattisesti kuvatessa ja se toistui myös D7500 rungolla vertailussa Nikkor 16-80 vs T35/45 ja myös kroppimoodissa D810:llä. Tässä nyt kuitenkin pistemittauksella harmaakortista ja yllättäin pisteen ja keskustapainotteisen välillä piilee ero! Nyt kamera valitsi samat valotusajatkin, ainakin pyöristyksen rajoissa. (Kokeilin myös manuaalimoodia pistemittauksella mutta en laita samannäköisiä kuvia esille.) Nyt myös täyden aukon kuvat, joissa vinjetoinnin ei pidä antaa hämätä, vaan vertailla keskeltä. Ylhäällä f/4 ja alhaalla f/1,8 85mm ja 35mm Jatkan vielä valitsemalla isommin tasaisen kohteen, jossa voin todentaa virheen laajemmalla mittaustavalla. Pistemittaus kun ei ole mikään yleisratkaisu kiertää vika vaan vain harvemmin käyttökelpoinen.
Jeppistä. Vika on selkeä eikä riipu rungon firmiksestä, jonka uusin eilen vain siksi että toivoin parannusta jo aiemmin todettuun. Se oli ikivanha ja nuorentui monta pykälää. Näissä kuvissa tulee nyt ilmi myös se kuinka valotusaika on tiedoissa pyöristys automatiikan valitsemana, koska matrix ja centerweighted eroaa hiukan toisistaan mutta näyttää samoja valotusarvoja. Mutta asiaan: Jalusta. Ylhäällä 35mm, alhaalla 24-70. f/4 matrix & centerweighted
Vielä pisteellä (kuvan keskustasta) ja mukana täydet aukot (ylärivi). Verrokkina AIS 28/2,8 Täysi aukko vinjetoinnin sekä todellisen läpäisyn syistä (T arvo) on usein erilainen.
Tulee huomenna DHL auto noutamaan objektiivit ruotsinmatkalle. Pystyi jopa tunnin tarkkuudella valitsemaan ajankohdan. Teemu Salmisen kanssa on ollut hyvin vaivatonta asioida Focus Nordicissa sähköpostitse. Focus Nordic - Euroopan suurin valokuvaustarvikkeiden jakelija. ( Ei muistakaan henkilöistä huonoa sanottavaa.) Nikonista vielä sen verran että D810:ssä on keskustapainotteiseen valittavissa useita variaatioita custom menu b6. 8, 12, 15 tai 20mm keskiympyrän painotus ja lisäksi jopa kokoala ilman painotusta keskelle. Minulla on ollut tuo 20mm valittuna. Kuitenkin non-CPU objektiiveilla - kuten edellä pari manuaalinikkoria - tämä keskustapainotteisen erityisvalinta ohittuu ja tulee silloin 12mm ympyrä, mikä on taitaa olla myös perinteinen Nikonin keskustapainotteisen mitta jo alusta alkaen 60% painotuksella keskiympyrään. Nämä 35 & 45mm saavat myös päivityksen Tap-In-Console yhteensopiviksi samalla. On tuo objektiivitelakka vielä niin uutuus Tamronilla, että näissä ei sitä muuten ollut. Jos ei tarkennukseen liittyviin säätöihin tarvii niin päivityksiin uusiin kameramalleihin sopivaksi (Canikonin peilittömät). Tamron Tap In Console Review and How To - DustinAbbott.net (Yllättävän paljon mahdollisuuksia tarkemmin katsottuna. Focus limiter, manual focus speed, vakaajan säädöt.)
Nopeaa on kun jo on tänään lähetetty takaisinpäin. Muuta tietoa en vielä saanut kuin lähetystiedot ja seurannan. Lähettäjä Kameraservice Kungsör AB Määränpää R-KIOSKI MH-ASIAMIES Kuljetusliike PostNord Sverige Palvelu MyPack Collect
Fujin huolto oli Ruotsissa. Kamera tuli paljon nopeammin huollosta kuin missään suomalaisessa huollossa koskaan.
Nopeeta oli, mutta ei nää ainakaan kokonaan tasaantuneet. Puolisen aukkoa vaikuttaa olevan edelleen eroa zoomiin. Pöh. "Work done: Updated firmware and adjusted diaphragm a little." ed. Salminen jo vastasikin postiini ja lupasi tiedustella huollosta asiaa tarkemmin. Ylhäällä täydet aukot, alhaalla himmennetyt ja vasemmalla 35mm, oikealla 24-70mm. (Lumimaiseman korjaus kuvatessa +0,7EV jokaisessa.)
Pisteellä. Ylhäällä täydet aukot, alhaalla himmennetyt f/4. Ero on nyt selkeä enää himmennettynä ja vähäisempi kuin keskustapainotteisella.
Vielä yksi keskustapainotteinen. Taitaa ero olla kaventunut huollossa, muttei vielä kadonnut. Vaan miksi päivänvalossa ero on selvempi, jonka näkee myös histogrammin isommasta liikahduksesta lumikuvissa?
Eivät ne opiskojen himmentimet mitään tarkkuusinstrumentteja ole. Aika suuria eroja eri opiskoilla on. Jossain työpajassa huomattiin aukonkin eroja eri kameroitten välillä. Siis salamat vakioteholla, kuvat samalla aukolla (ja ISOlla), verrattiin histogrammeja.
No niin siis vaihtelua himmentimien toiminnassa aina jossain määrin on sen sulkeutuessa valitulle aukolle tai vanhanaikaisessa objektiivissa riippuen kierretäänkö aukipäin vai toisesta suunnasta käyttöaukolle. Ja himmentimen lika (tyypillisesti öljy lamelleilla) on myös tunnettu ylivalotuksen aiheuttaja pienillä aukoilla, sillä silloin lamellit eivät sulkeudu valitulle aukolle riittävän nopeasti laukaisinta painettaessa. Tähän asti ketjun aiheena olleet merkittävät systemaattiset poikkeamat valotukseen (myös M-moodilla valotusmittariin) on kuitenkin toinen asia.
Mulla on Sigman 35mm:n ja 24-105mm:n ero 35mm:n polttovälillä ja aukolla f/4.0 kiinteäpolttovälisen eduksi suurinpirtein aukon verran.
Eduksi? Nyt pitäisi erottaa objektiivin 'läpäisy' kullakin aukolla kameran valotusmittarin toiminnasta objektiivilla. Jälkimmäisestä on tässä ollut minulla koko ajan kyse. Kokeilin huvikseni manuaalisäädöillä f/4 eikä eroa juurikaan ole. Ylhäällä vasemmalla zoomi, oikealla kiinteä. Himmentimen tarkkuus ja säätö on siis hyvällä tolalla. Mittari kuitenkin tekee virheen kiinteällä eli piti säätää eri valotusaika mittarin mukaan operoiden. Tämä alhaalla, josta tuli vaaleampi, näkee histogrammejakin verraten. (Näitä poikkeavia objektiiveja on siis kaksi, 35mm ja 45mm. Hiukan paranivat huollossa. Sigma 150, Tamron 85, Tamron 24-70, Nikkor AF-S 16-80 toimivat kaikki yhteneväisesti. Samat tulokset tulivat myös D7500 rungolla.) (Osaako joku sanoa miksi luonnonvalossa virhe kasvaa suuremmaksi? #16 sitä kyselin.)