Hyvä se on, noilla käytettävissä olevilla välineillä suorastaan erinomainen pohja pienelle käsittelylle, sulla on ensi viikolla varsinainen kuvaus, anna palaa vaan...
Kiitos Olli ja kaikille muillekin hyvistä ohjeista ja neuvoista tässä ketjussa! Neuvoista on oikeasti ollut minulle paljon apua, ehkä joku muukin lukija on niistä hyötynyt. Ryhdyn luottavaisin mielin hommiin ensi viikolla.
Päävalon suuntaa vielä kokeilisin lisää, leventää kasvoja.. varjojen suhde valaisuun aika kiva, siihen en puuttuisi, eikä tummuus/valoisuus ole kuin päätös kuinka tulosteen säädät, tässä on varaa kumpaankin suuntaan paljon joten ok. Ehkä päävalo enemmän sivulle, ehkä enemmän ylös.. mutta vasta kokailemalla löytyy, jos on kunnolliset ohjausvalot salamoissa testaa niillä ja laita vaikka "irtopää" malliksi kun haet sitä mitä tavoittelet, niin ei kenenkään tarvitse olla koekaniinina Irtopäitä saa kohtalaisen halvalla milloin mistäkin. mallinukeilla on jonkinlainen ikä, jossa eivät enää kelpaa "tuotantoon" Tarkoitan tämän kuvan valaistusta: View attachment 247204
Niin, tässä siis käytetty kolme Canonin käsisalamalaitetta, kaksi 580EX ja yksi 550EX, joten ohjausvaloja ei ole. Olen kokeillut päävaloa enemmän sivusta, edestä, alemmalta ja korkeammalta, pienemmällä ja suuremmalla salamateholla. Ollin tämän ketjun alussa mainitsema päävalon 45/45 astetta toimii mielestäni näillä salamalaitteilla parhaiten, varjot eivät ole liian rajuja eikä ihon kiiltoa ainakaan pahasti esiinny. Pääsalama ammuttu puolella teholla hejastavan varjon kautta.
No en todellakaan ymmärrä miksi niin pitäisi tehdä, siksi kommentoin, että valittu setti tekee niin. Olisi kohtuullista, että ei levennä kasvoja, vaan mielummin kaventaa, jos kysymys on vain valaistuksen luomasta illuusiosta, niin kuin still-kuvissa helposti on.. Kukaan nainen ei halua olla leveä kasvoiltan, siksi kirjoitin, ettei ko salamasetti toimi mallin kannalta positiivisella tavalla.. (minut kyllä voi helposti ymmärtää väärin, kuten tämän kysymyksen kysyminenkin osoitti, ehkä pitää vaan olla hiljaa, sorry hyvää ajattelin.) On tuossa varmaan liian lyhyt polttovälikin, kun nuo kasvot näyttää niin leveiltä, mutta valot korostaa polttovälin valintaa negativisesti. Alle normaalin polttovälin ei pitäisi kasvoja kuvata koskaan, mieluummin pikku tele, jotta ei ainakaan polttovälin takia levene. Kohta joku kirjoittaa, kuinka onnistunut ja hieno kuva on Joten sorry vaan ehkä annan olla jatkossa.,.
Mut eikös tuo ole kuvattu 100 millisellä? Ihmisten kasvojen leveys (ja siten myös kapeus) vaihtelee...
Jep, specsit kyllä kerrottu jos viitsii lukea. Satamillisellä kuvattu. Ehkä JPu:n kannattaisi katsoa myös ketjun muita kuvia eikä pelkästään tuota yhtä (Estillä tietty pointti)? Ja ehkä myös kertoa mihin suuntaan päävaloa pitäisi viedä että valo kaventaisi? Kuten jo mainitsin, olen kokeillut eri suunnista, mutta siirtämällä tulee muita ongelmia kuten varjot ja kiillot.
Eka kuvaussessio takana, puolet johtoryhmästä kuvattu. Ilokseni voin todeta että ihan hyvin toimii tällä valaistuksella. Varjot ok ja meikkaajien avustuksella kiillot myös kurissa. Näillä mennään!
Loppupäivä sujui myös oikein hyvin, toistakymmentä potrettia otettu tänään. Mutta silmälasien heijastukset ovat kyllä pirun hankalat! Onneksi vain yhdellä oli. Onko tähän jotain käytännön neuvoa? Ehkä pää hieman poskäännettynä päävalosta vai mitä lääkkeeksi? Miesmalli oli tosi pitkä. Nostin valon niin korkealle kuin jalusta salli ja siirsin eri paikkoihin, mutta aina vaan näkyi enemmän tai vähemmän heijastuksia.
Silmälasien laatu tulee hyvin esille salamalla kuvatessa. Jotkut lasit heijastavat, vaikka miten käännät päätä tai salamaa. Toisissa laseissa taas heijastuksenesto on niin hyvä, ettet heijastuksia juuri saa aikaankaan. Kun ei ole ohjausvaloa, on homma hankalampaa. Yleensä ihan parin millin pään käännöillä asiaan löytyy ratkaisu.
Silmälasien laatu tai pinnoite voisi ainakin osittain selittää asian. Kokeilin jälkeenpäin laittaa omat silmälasini kollegan päähän, ja sain helposti heijastukset pois. Ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia. Ohjausvaloilla olisi varmasti helpompi nähdä oikeat kulmat.
Joo, 1. ohjausvaloilla oikean asennon etsiminen (asennon vaihtaminen, salaman siirtäminen, kameran siirtäminen, lasien siirtäminen tai kuvattavan siirtäminen, joskus jopa lasien puhdistaminen), ellei ohjausvaloja ole 2. kärsivällinen kokeilu edellisillä, usein milli-kaksi riittää, 3. photoshopin työkalut, 4. kaksi kuvaa, laseilla ja ilman ja yhdistäminen 5. ilman laseja kuvaaminen...
Laseilla ja ilman ja kuvien yhdistäminen on huippuhyvä neuvo, kiitos Olli! Huomenna on pari rillipäistä tulossa, joten teen näin ellei muuten onnistu.
Suosittelen YouTubesta playlist OnSet with Daniel Norton, OnSet with Daniel Norton, todella monipuolista erilaisilla salamilla (ja jatkuvalla valollakin) kuvaamista. Hän suosii kylläkin Profotoa. Adoraman myös sarja Take & Make Great Photography with Gavin Hoey, brittikuvaaja jolla käytössä hieman edullisempi valokalusto.
Silmälasit on kyllä joskus ongelmallisia. Valolle ei välillä löydy kunnon paikkaa, lasit heijastaa vaikka salaman vie valaistuksellisesti huonoon paikkaan. En tiedä onko halpislasit vielä huonompia kuin kovalla rahalla maksetut....hionnasta ja pinnoitteista varmaan johtuvaa. Serkun poika oli hääkuvassa kiinassa, maan tavan mukaan koko vaatetus meni niillä uusiksi, kaikensorttista humputusta oli päälle laitettu ja kaiken kruunasi linssittömät silmälasit, mitka kuvaajan varastosta sai mieleisensä valita...feikkiä, feikkiä koko maa.
Tässä nyt kuvaamassani potrettisarjassa (20 henkilöä) neljällä oli silmälasit. Kolmen lasien kanssa ei minkäänlaisia ongelmia, mutta yhdellä ei meinannut onnistua millään. Loppujen lopuksi tein kuten Olli neuvosi: kuvasin ekaks laseilla (ja heijastuksilla), ja heti perään ilman laseja. Yhdistelen sitten Photarissa.
Kuvat on nyt julkistettu, joten laitanpa lopputuloksen tännekin. Itse olen sarjaan tyytyväinen, parempaan en olisi pystynyt näillä käsisalamalaitteilla enkä omilla taidoillani. Lämmin kiitos vielä kerran kaikesta avusta ja erittäin hyvistä neuvoista mitä tässä ketjussa sain!