Apua kaivataan! Linhof technika III Minulla on jo Nikonin W 150 / 5.6, mutta kaipaisin hieman laajampaa kuvakulmaa. En halua kovin isokokoista, ja piirtoympyrä saisi olla riittävä. Kiitos etukäteen vastauksista.
lenses for 4x5 in tuolta näet painon, piirtoympyrän ja kinovastaavuuden, ja muut tiedot lasista .Suosittelen 90 mm lasia, mutta jos haluat aika laajan (19 mm kino) , ja valoisat näkymät niin Nikkor sw 75 mm 4,5 Nikkor sw 75 mm | eBay
90mm siinä kino@28 4x5 tuumalle. Lens Selection Schneider Optics https://www.schneideroptics.com/ecommerce/CatalogSubCategoryDisplay.aspx?CID=162 Schneider Kreuznach - Wikipedia Kohdassa 105-115mm on yksi suositus. Lightweight Wide Angles 90 - 125mm
Tuon Thalmannin esityksessä suurin osa on vastaavasti niukkoja piirtoympyrältään. Vaan mitähän tässä oikein haettiin, kun sanottiin riiittävä. Tulkitsin että siirtoja halutaan tehdä reilusti, mutta ehkä sitä ei tarkoitettukaan. Tai ehkä jotain sinne päin koska ei muuten olisi järkeä ilmoittaa haluttuihin spekseihin että piirtoympyrän pitää riittää. En ole vielä nähnyt sellaista joka tyytyisi mustiin kulmiin.
Huomaatteko lensgraph-kuvassa virheen? Sinisellä "mm from center of film"! (Kertokaa mulle jos löydätte tekijän sille. Julkaisin sen luvatta tähän ja en löydä vuosia sitten tallentamani kuvan alkuperää.) https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Objektiivit/lensgraph – Kopio.gif?img=full
Technica III on 40-luvun rakenteita, eikä siinä paljoa säätöjä ole, etulautakaan ei taida kääntyä kuin taaksepäin. Kohtuus riittää piirtoympyrässä hyvin. 75 mm on aika hyvä lisä 150-milliselle. Valovoimaisemmat eivät taida mahtuakaan kameraan, joten vähempi riittää siinäkin.
Vertailuksi Nikkor W 150mm speksejä. 150mm f/5.6 W Large-format W-series Lens 2007 Nikkor Lenses Discontinued
No, riittävä...on hieman epätarkka ilmaisu, mutta en osannut ilmasta asiaa paremmin. Sain linkin taulukkoon, mistä näkee linssien tietoja, ja se auttaa paljon. Kiitos siitä. Nikonin W 150/5.6 piirtoympyrä on näköjään 210mm, enkä ole vielä testannut mihin siirtoihin se riittää. Laajempaa linssiä kuitenkin kaipaan, mutta en mitään suurikokoista.
Mun mielestä Angulon 6,8/90mm on hieno lasi, piirtää hyvin ja on pieni ja kevyt. Huono puoli on, ettei piirtoympyrä riitä siirtoihin, ainakaan 4*5 koossa, 9*12 taitaa olla pikkasen varaa säädellä.
Mikäs siinä. 1930 kauppaan tulleiden sarjassa ihan..... no, käyttökelpoinen. Tai sitten ei... Super-Angulon on ihan eri juttu, niistä uudemmat on jo ihan kalvopäällystettykin Jos nyt näkee sen vaivan, että laakafilkalle kuvaa, niin kai se on tarkoitus saada hiukan skarpimpaa jälkeä kuin mummovainaan perinnöksi jättämällä laatikkokameralla. (No, ei välttämättä, mutta luulisi niin...) Super-Angulon 90 mm f:8 kyllä painaa kolme kertaa niin paljon kuin nuo muinaismuistot, mutta onhan se (ainakin monikalvopäällystetyt) sitten huippuskarppi optiikkakin.
Joo.. Olen kyllä samoilla linjoilla, kamera on vain filminkantoväline. Optiikkaan kyllä kannattaa panostaa, tietysti kameran mahdollisuuksien mukaan kuten tässä tapauksessa. Vähän sama kun ostaisi uuden auton ja siihen pinnoitetut talvirenkaat .
Angulonin terävyyden osalta jutut meni nyt aika ufoiksi. Jos nyt ainakin nurkista hieman ohi katsellaan. Tietenkin objektiivitkin on yksilöitä ja museokapineet vielä enemmän. Ja on muutakin hyvyyden mittaria kuin terävyys optimioloissa. Mutta meni.
Kerropa nyt ihan rehellisesti, kuinka monella sellaisella olet kuvannut? Ihan oikeasti? 90 mm f:6.8 ?
Uskon enemmän tuon Thalmannin kertomusta jossa hän on mittauksia tehnyt useista yksilöistä ja kertoo oikein osto-oppaankin hyvän yksilön saamiseksi. Kannattaa tutustua siihen. En minä turhaan kai vinkannut. Siinä voi vertailla tuloksia moderneihin kakkuloihin myös. Mä olen kuvannut Super-Angulonilla 9x12 värinegoja sarjan Helsinki-Kerava radanvarren graffiteista vuonna -90. Vähäistä on ollut isonkoon kuvaus.
Niinpä. Kuten sanoin, Super-Angulon on IHAN eri juttu. Minulla oli joskus 65 mm sellainen, ja se oli ehkä terävin ison koon opiska, mitä olen käsitellyt. 90-millisillä olen kuvannut Angulonilla ja sitten Nikkorilla. Ero on yhtä iso. Uskoahan saa ihan mitä kulloinkin huvittaa, mutta luulot korvautuvat tiedolla, kun itse kokeilee.