Jokainen voi tietenkin muodostaa asiasta oman käsityksensä, ja keskustella arkipuheessa siitä kuten haluaa. Poliittiset johtajat kuten Rinne ovat herkullisia esimerkkejä, mutta eivät tietenkään määritä kokonaisuutta. Koska tämä läheisesti sivuaa työtäni, niin näin ammatillisesti kerron, että vakiintuneesti ajatellaan, että SDP on sosiaaliliberaali puolue. Sen käsitys markkinoiden suhteesta yhteiskuntaan on hiukan toisenlainen kuin joillakin muilla puolueilla, vaikkapa vihreillä, ruotsalaisilla, vasemmistoliitolla tai kokoomuuksella. Ja toki kaikkien näiden puolueiden sisällä on suuri pelivara sen suhteen, miten kysymys markkinoista nähdään. Kuitenkin yleismaailmallisesta näkökulmasta tarkasteltuna, vaikkapa Yhdysvalloista käsin, kaikki Suomen suuret puolueet ovat sosiaaliliberaaleja puolueita. Tai jos mutkia haluat oikoa niin sosialistisia puolueita. Vai miten oli Paavo Lipposen ja Jyrki Kataisen poliittisten linjojen erot? Onko Orpo tämän hetken vaikutusvaltaisin sosiaaliliberaali poliitikko Suomessa? Suomessa ei kai yksikään puolue tavoittele sen enempää markkinatalouden kumoamista, kuin myöskään sen täydellistä vapautta. Hyvä käytännön esimerkki tästä on se, että kaikki puolueet ovat myös ilmoittaneet kannattavansa hyvinvointivaltiota. Ei ihme, että Suomessa kyetään muodostamaan hallituksia joissa istuu puolueita vasemmistoliitosta kokoomukseen. Se millaisessa liberalismissa elämme, on poliittisen kompromissin tulosta. Poliittisen linjan jatkuva hakeminen (ja epäselvyys sekä kiistanalaisuus) on liberalismin peruspiirre. Toisin kuin Marxin tai Hegelin filosofiat, liberalismi on sitoutunut avoimeen käsitykseen historiasta. Ei siis ihme, että jatkuvasti käydään vilkasta keskustelua siitä, mitä se Adam Smith todella tarkoitti. Liberalismin eri fraktioilla sosiaaliliberaaleilla, libertaristeilla, uusliberaaleilla jne. on asiasta hieman eri käsitys. Liberaalin ajattelun oheen kuuluu myös vahva republikaanisen poliittisen ideologian juonne. Tässä jaottelussa kuitenkin asettaisin kaikki maamme merkittävät poliittiset voimat eriasteisten sosiaaliliberaalien joukkoon.
Taitaa tosiaan olla myöhäistä saivarrella ismeistä ja ajanhukkaa riidellä ikivanhoin termein. Risan kelkan vauhti senkuin kiihtyy ja jyrkänne edessä. Sääli syntymättömiä ja nyt nuoria. Saavat kontolleen henkisesti laiskojen sukupolvien tuhlaamisen ja hedonistisen itsekkyyden seuraukset. Tämä on logiikkaa ilman poliittista suuntausta.
Est tiedät hyvin, ettei ismeillä - liberalismia lukuunottamatta - ole sijaa historian lopun jälkeisessä maailmassa.
Ei pidä paikkaansa. OP oli ainoa pankki, jonka tappioita ei sosialisoitu. Tällä hetkellähän Suomen kansa tukee koko Euroopan konkurssissa olevaa pankkisektoria EKP roskapaperiostoilla ohi kaikkien kirjanpitojen.
Laitetaanko jatkoksi vielä markkinatalous? Kaikilla käsitteillä on oma erityismerkityksensä ja ne liittyvät jollain hämärällä tavalla toisiinsa. Ainakin minun käsitykseni mukaan kapitalismista puhuminen on kuitenkin uinut keskusteluihimme kai ennenkaikkea marxilaisen ajattelun kautta, eli sikäli se on eriparisin tuosta kolmikosta.
No eikös markkinatalous (ja sen perustana oleva sopimuksellisuus) ole se talousjärjestelmä jonka ajatellaan parhaiten vastaavan liberalismin keskeisiä ajatuksia vapaudesta ja yksilöiden välisistä suhteista. Marxilaisen filosofian käsitys kapitalismista johtaa markkinatalouden kritiikkiin ja kyllä liberalisminkin puitteissa kapitalismilla on käsitteenä mielestäni kriittinen sävy.
Tietämättömyytesi sitten kyllä aiheuttaa hiukan harhoja. K.o. tapauksen oikeuskäsittely on kesken, eiivätkä päätökset ole vielä lainvoimaisia. Poliisi EI voi estää mielenosoitusta tuon lakkautustuomion perusteella, ennen kuin valitukset on käsitelty.
Ay-ganstereista, olen sitä mieltä että 50-60 luvulle ay-liike oli tarpeelinen ja oikeudenmukainen. Sen jälkeen yleiseen palkkatasoon verrattuna, ei lakkovaikutukseltaan merkittävien ammatiryhmien palkkataso ole noussut. Varsinainen tuloero on tullut, lakkovaikutukseltaan merkittävien liitojen ja lakkovaikutukseltaan ei niin merkittävien tuloerot isoiksi. Jopa liitojen sisällä esim. AKTeen sisällä, on ahtaajien palkka tuplaantunut verattuna pakettiautonkuljettan liksaan. Samoin kuin liittojen organisaatiot on moninkertaistuneen ja liitojen johtajien palkka nelinkertaistunut. Vielä ennen markan kellutusta oli tapana nostaa kaikkien palkkoja hieman vuosittain ja lakkovaikutuksiltaan suurien ammatiryhmien liksaa tai etuja vielä sen päälle, inflaatio hoiti kuitenkin sen että ostovoima ei parantunut muilla. Ay-liikke ei todellisuudessa ole ollut pienen ihmisen asialla sitten 50-luvun, vaan se on ajanut ainoastaan lakkovaikuiteisten ammatien etua ja johtajiensa palkkoja. Ajatellaan vaikka naapuriani, amiksen käynyt kuhmolainen kuorma-auton kuljettaja tienaa yli 120k vuodessa, johtaessaan maan suurinta kiristysorganisaatiota.
^^Niin, SakkeM, onhan tuokin jo ilmaistu. Marskinryyppyjäkö taas otettu? Tuossa "Yle" -lainauksessa on mukana ihan artikkelin alkuperäiset kirjoitusvirheetkin.
Keittiöön siitä. Ota vaikka kamera mukaan. Väännät sitten elementsillä... Kylläisenä ja muutaman drinkin jälkeen tulet taas parjaamaan - ilman perusteita - ihmisiä natseiksi?
Mielenkiintoinen näkemys. Mielenilmaisu olisi voitu estää aivan hyvin. Tarvittaessa se olisi käsitelty hallinto-oikeudessa. Nyt lippujen poistoa perusteltiin sillä, että niiden esittäminen on kaiken moraalikäsitysten ulkopuolella. Ja nyt on myös syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Itse kuuntelen ja seuraan mielenkiinnolla, mitä kansanryhmää kohtaan nyt kiihotettiin. Korkeimman oikeuden päätös tuota joukkoa kohtaan on kaikilla tiedossa, ja oli jo ennen eilistä. Provokaatiohan se oli. Ja moni siihen lähti mukaan. Itse viittasin tähän pari sivua sitten toteamallani "yläpuolelle asettumisella". Äärilaitojen välillä on tosiaan sävyjä. Ei tämä mennyt nyt ihan niin kuin störmsössä. Strategia petti. Virkamieskoneisto ei ole tällä vuosituhannella. Valitettavasti.
Nyt asia hoidettiin pois päiväjärjestyksestä hallitulla lupamenettelyllä ja mielenosoitukselle osoitetussa paikassa. Ne pari sataa natsia olisivat kumminkin hilluneet kaupungilla. Olisihan se pidätysaalto tietysti tietänyt lehdille lisää levikkiä ja retosteltavaa keskustelupalstoilla.