Mulla jäätyili aikanaan muistikortista johtuen, ja sitten pari kertaa akkukahvan kanssa, mutta viimeiseen vuoteen ei ole temppuillut. Ainiin, yksi juttu on sitten sen linssin lukitusnastan jumitus. Eli ei tunnista että linssi on kiinni kun se lukitusnastan mikrokytkin jää pohjaan. Vaati vähän sen vapautusnappulan renkkaamista, eipä ole sitäkään noin vuoteen ilmennyt.
Itsekin ajattelin ekana muistikortteja, mutta kamerassa on ollut samat kortit alusta saakka. Ja kamerassa aina alustettu. Pitää tarkkailla. Joku pikkuisen jumittuva nappi voisi olla hyvä selitys tälläiselle. Parempi uutinen on se, että käytettynä ostettu 25mm/1.2 Pro on eksynyt m43 objektiivien valikoimaani. Se antaa m43:lle ulottuvuuden jotta melkein kuin täyskärillä kuvaisi Vuodenajan mukaisesti retkipotretteja sieniä olen tuolla enimmäkseen kuvannut.
Tämä kuulostaa kummalliselta, minulla on ollut E-M1 ja nyt on E-M1 MarkII enkä ole koskaan formatoinut muualla kuin kamerassa eikä kumpikaan ole tähän mennessä jäätynyt. Olen aina pyrkinyt käyttämään uusinta firmwarea. Käytössä on Sandiskin kortit.
Voi kuulostaa kummalliselta mutta totta se on. SD-korttien tiedostojärjestelmä on tehtaalla luotu kopioimalla sama image kaikille korteille. Ne eivät aina toimi ongelmitta kaikissa kameroissa. Kamera ei luo tiedostojärjestelmää uudestaan, se tekee vain pikaformatoinnin. Siksi kortit kannattaa ennen käyttöönottoa alustaa kunnolla tietokoneessa ongelmien välttämiseksi. Minullakin mk1 toimi hyvin ilman tätä kikkaa, mutta mk2 jäätyili ennen kun alustin kortit kunnolla. Yksi huonosti toimivista oli Lexar, toinen oli Sandisk. Firmware on toki aina ollut uusin, vaikka näiden jäätymistapausten kohdalla se oli nimenomaan ensimmäinen ja ainut firmis mikä kameraan oli olemassa. On toki mahdollista että uudemmilla firmiksillä ongelmaa ei ilmenisi, tätä en pysty mitenkään tietämään koska minulla kamera on ollut siitä päivästä alkaen kun se myyntiin tuli.
Koskee asia mistä kirjoitat periaatteessa kaikkia kameroita? (Vaikka enimmäkseenhän kamerassa formationti toimii hyvin ja sitä jopa pidetään parhaanat käytäntönä.)
Periaatteessa koskee kaikkia kameroita. Itse olen törmännyt tähän vain nopeilla UHS-II-korteilla joissa exFAT-tiedostojärjestelmä, mutta ei se varmaan mahdotonta ole ilmetä muillakin.
Kerropas millä muulla kameralla olet kuullut tällaista jäätymistä tapahtuneen ja onko sitä kirjallisena jossakin esillä?
Kameran jäätyminen ei ole mielestäni ole ominaisuus vaan vika Jotenkin vain jäi vaikutelma, että sinun Olympuksessasi olisi ollut jotain vain siihen kamerayksilöön liittyvää häikkää. Minulla ollut jäätymistä joskus muinoin myös Nikonissa, D600 muistaakseni, mutta se taisi hoitua firmwaren päivittämisellä - eikä muutenkaan ollut sen kameran suurin vika En ole korkean resoluution kuvia käyttänyt tositilanteessa. Mutta jos ominaisuus onnistuu käsivaralta ja niin nopeasti, että aalloista tai puiden liikkeistä ei tule artefakteja, niin ehkä se sitten on jo oikeasti hyödyllinen. Jos tuo high res onnistuu uudessa Olympuksessa, niin se kertoo kennon olevan todella nopean. Tämä lupaa myös parempaa tarkennusta sekä nopeassa sarjakuvauksessa välkkymätöntä etsintä, tyyliin Sony A9. Noi on sellaisia ominaisuuksia joiden pitäisi olla kunnossa kalliissa m43 kamerassa.
Nopean kuukkeloinnin perusteella muista merkeistä ainakin Sonylla, Fujilla, Samsungilla ja Nikonilla. Canonia, Leicaa, Hasselbladia ja Pentaxia ei pistänyt silmään. Fujilla taitaa sattua vähän yleisemmin, mutta tämä on mutu-arvio ja saattaa johtua siitä kun kuvaan Fujillakin (Sigman ja Olympuksen ohella) niin tulee seurattua aktiivisemmin Fuji-keskusteluja
Muistikorttiongelma ei suinkaan ole ainoa syy miksi nämä Mk2-mallit jäätyilee. Muutamastakin tapauksesta olen lukenut jossa ongelman aiheutti viallinen emolevy, ja siellä joku piiri joka virransyötöstä huolehtii. Näissä tapauksissa on emolevy vaihdettu Olympuksen toimesta.
Kyllä tätä paljon esiintyy, etenkin tuntuisi keskittyvän peilittömiin kameroihin jotka kuvaa korkean bittinopeuden 4K:ta eli niissä jossa on UHS-II käytössä. Toistan kuitenkin taasen että periaatteessa ongelma voi esiintyä ihan millä kameralla tahansa. Se on sitten eri juttu tuleeko tätä ongelmaa käytännössä vastaan vai ei. En kuitenkaan näe mitään haittaakaan siitä että periaatteen vuoksi formatoi kaikki kortit tietokoneessa tai ulkoisessa kortinlukijassa ennen käyttöä. Sen jälkeen niitä voi sujuvasti pikaformatoida kamerassa, joten kertaluontoisesta hommasta kyse. Itse omistan kokonaiset viisi SD-korttia, joten mitenkään merkittävää osuutta elämästäni en ole tähän toimintaan kuluttanut.
Minulla on Olympuksessa Lexarin 1000x UHS-II kortti. Nämä ovat niitä jotka eivät kai ole kamalan yhteesopivia Olympukseen. Mutta tämä kortti tuli kameran kylkiäisenä ja ehti toimia ekan vuoden virheettömästi. Sen takia viimeiakoina sattuneet pari jäätymistä yllättivät. Käyttämäni Lexarin ilmoitettu nopeus on 150mb/s, siis UHS-II kortiksi hyvin hidas. Koska E-M1 mk2 puskuri ei aivan helposti täyty, niin voisi melkein laittaa Lexarin tilalle Sandiskin 95mb/s normaalilla SD-kortin. Noita olen käyttänyt Nikoneissa ja nyttemmin Sonyssa, eikä kertaakaan ole ollut ongelmaa.
Kun pistää kuukkeliin "lexar uhs 2 problems" löytyy ainakin mm Nikon D500, Fuji, Olympus, EOS, NX1 joissa on ollut ongelmia.
Olympus E-M1 mk2 on kamera josta melkein kaikki tykkäävät - tai ainakin kovasti haluavat tykätä. Viime aikojen jonkunmoisen hiljaiselon jälkeen Olympus on päättänyt auttaa tykkäämistämme aktivoitumalla sosiaalisessa mediassa. Varsinkin Youtubessa tulee nykyisin vastaan kaikenlaista mukavaa Olympus -relevanttia, kuten esimerkiksi seuraavat Meeri Koutaniemen ja Jari Peltomäen (videon otsikossa aka Patelomäki) kertovat lyhyet videot.
Tässä omia kokemuksiani muutaman kuukauden räpläilyn perusteella. Kompaktia kokoa on oppinut arvostamaan, kampetta on ilo kanniskella. Silti nappulat ja nippulat ovat myös hanskat kädessä käytettävissä. Perustana on tietysti pieni kenno, josta seuraa sekä hyvää että huonoa. Kroppausvaraa on totuttua vähemmän ja hämärissä valoissa ISO 1600 on mielestäni yläraja. Hyvissä valoissa ISO 3200 on vielä käyttökelpoinen. Syvyysterävyyttä on, joten taustaa on miettiä vähän tarkemmin. Toisaalta tämä on myös positiivinen asia, sillä isoa aukkoa voi tarvittaessa käyttää huolettomammin syväterävyyden kärsimättä. Luontohommeleissa sähköinen suljin on hyvä juttu ja käytännössä lähes äänetön. Jatkuvaa tarkennusta en vielä ole päässyt kunnolla testailemaan, katsotaan keväämmällä kun taas valoa on enemmän. M.Zuiko-obiskat soivat tämän kanssa kyllä todella hienosti ja optinen laatu on huima. Erityisesti en malta olla hämmästelemättä, miten hienosti 300-millisen vakaaja toimii yhteen rungon oman vakaajan kanssa. Ihan huikea laite. Android-kännykkään asennettu OI.Share toimii hienosti myös radiolaukasimena. Rungon jumitusongelmia ei ole ollut (käytössä Sandiskin 95 Mb/s -kortit).
Ensi vuonna on luontokuvaajille luvassa lisää Zuiko-nannaa. Ilmeisesti tulossa 150-400mm f/4-f/5.6 PRO sekä 2x telekonvertteri. Saattaisin jälkimmäiseen langetakin, se muuttaisi 40-150mm f/2.8 --> 80-300mm f/5.6. Jos kuvanlaatu ei liikoja kärsi niin voisi olla köyhän miehen korvike 300mm f/4:lle, plus tietysti zoomin edut.
Jossain juutuubin haastattelussa Peltomäki toivoi (ennakoi) 200-400mm zoomia Olympukselta. Ylisti zoomin joustavuutta ja sitä, että ne ovat nykyisin kuvanlaadultaan riittäviä - kuten ovatkin. Tämä 150-400mm lienee sitten se. Voisi olla erittäin kätevä pari 12-100mm/4:lle. Jos 150-400mm ei maksa enempää kun nykyinen 300mm/4 niin se menee luontopiireissä kaupaksi kuin häkä. Varsinainen uutinen Olympus rintamalla on kai kuitenkin E-M1x nimellä kulkeva uusi jumalkamera jossa pitäisi olla erittäin nopea kenno, integroitu akkukahva jne. Ja hintaa 3000e!!! Jotenkin tuntuu vaikealta uskoa, että noin kallis m43 kamera menisi kaupaksi, mutta ehkäpä sen hyvyydet löytyvät aikanaan myös E-M1 mk3:sta. Ja toivottavasti hyvyyksiin kuuluu myös nappi/rulla periaatteella säädettävä herkkyys ja auto-ISO, parempi tarkennus ja 14 bitin tiedostot - vihdoinkin.
En tiedä olisiko se varsinainen innovaatio jos kamerassa olisi iso nappi jota painaessa yhdellä rullalla voisi säätää herkkyyttä ja toisella kytkeä auto-ISO:n päälle ja pois. Tuommoinen ominaisuus (ainakin jollakin tapaa toteuteettuna) on kaikissa vähänkään kunnollisemmissa kameroissa. Jopa umpi-epä-kätevässä retro-Df:ssä on sellainen ominaisuus. Mutta yleisemmin, ei kai modernille ihmiselle ole muita vaihtoehtoja tarjolla kuin uskoa innovaatioihin tai vaipua epätoivoon maailman tilan edessä. Innovaatioiden soveltaminen käytäntöön ottaa kuitenkin aikansa, eikä se muutenkaan etene lineaarisesti. On teknisiä, sosiaalisia ja kaupallisia rajoitteita. Esimerkiksi järjestelmäkameran peilittömyys, jonka asian innovoinnissa Olympus oli 5-10 vuotta sitten edelläkävijä, etenee juuri nyt aika kovaa mutta enemmänkin muutaman muun valmistajan toimesta. Uskon silti Olympukseen. On niillä ilmeisen selvä näkemys kuvaamisesta ja omasta roolistaan siinä. Melkein väittäisin, että minkä tahansa kameratuotteen hankkiminen tuohoaa maailmaa vähemmän kuin vastaavan rahasumman käyttäminen esimerkiksi kuvausmatkoihin. Näin etenkin jos matkustaa lentämällä tai polttomoottorikäyttöisellä autolla. Sori banaali vastakkainasettelu, mutta en voinut vastustaa kiusausta