Kyllä joo, toinen on mössämpi. Jokin terävöityshankaluus. Vähän liian pieniä kuvia molemmat joten ei niin väliä toisaalta.
Minusta huurre on aika eri kuin kuura. Onkohan tässä jokin murrehommeli? Toisaalta mitä sitä setvimään näin, kun se selviää kuvinkin miten ihmiset sen käsittää. Huuhua huurretta huurtumista. Kuuraa kuurretta. Vain jälkimmäinen on minusta jäätynyttä kiteistä lumenomaista.
Onpa mielenkiintoista! En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että ne olisivat eri asioita. Piti ruveta googlettamaan miten nuo erottaa toisistaan. Ei se vissiin aina ole ihan helppoa asiantuntijoillekaan: Hunnuttaako maisemaa kuura, huurre vai huura? – Kävimme ikuistamassa talvisen Suomen kauneuden herkkiin valokuviin
Wikipedian ihmeellisestä maailmasta: "Kuura sotketaan usein huurteen kanssa, ja yleiskielessä molempia kutsutaan huurteeksi. Meteorologisesti ero on siinä, että kuura syntyy härmistymällä suoraan vesihöyrystä kiinteään muotoon tilanteessa, jolloin kastepiste on pakkasen puolella ja pinnan lämpötila on alempi kuin kastepiste mutta ilman lämpötila korkeampi kuin kastepiste. Huurre taas syntyy siten, että pieniä alijäähtyneennesteen pisaroita tiivistyy ja niistä syntyy jäätävää sumua tai utua. Tämä sumu tai utu tarttuu sitten hanakasti kaikkiin tarpeeksi kylmiin pintoihin."
Säätieteessä kuura ja huurre ovat eri asioita, puhekielessä suloisesti sekaisin, niin kuin moni muukin asia. Huurre taitaa olla melko harvinaista näihin aikoihin ainakin eteläisessä Suomessa, joten kuura saa kelvata kuvauskohteeksi. (Huurretta syntyy yleisemmin tuntureilla, kun pilvet pyyhkivät pusikkoa.)
Tuskin kumpikaan. Aika kylmää pitäisi kaljan olla, jos vesi jäätyisi tuopin ulkopinnalla. Vettähän se vain on, mutta on ihan ymmärrettävää, ettei tuopista käytetä täsmällistä ilmaisua "vetinen".
Ihan turhaa höpinää. Monille muillekin termeille on joku tehnyt tarkan määrityksen, mutta silti termiä käytetään kuten kukin sen itse mieltää. Joten keskitytään kuvaamiseen turhan vänkäämisen sijaan.
Tulkitaan miten tulkitaan. Nyt määkin tiedän että huurre virallisesti kuuluu erilaisten jäiden joukkoon. Sorry vaihdoin vanhan kuvan uuteen. En vaan jaksanut katsoa kännikaveriselfietä. Nyt on ainakin oikein harrastettu teemakuvausta. Suomi24 keskustelussa yksi valisti ettei auton lasikaan huurru kesällä vaan huuruuntuu. Ja et rillitkin menee huuruun eikä huurteeseen. Tää meni aika kauas sitten koska huurussa ajatus.
Kari Tapio lauloi aikanaan: on mulla käsi uurteinen ja siinä tuoppi huurteinen... Ehkei tuopin pinnalla kuitenkaan ollut huurretta.
Perussana olutlasin yhteydessä onkin huuru. Miten sitten huuruisesta onkaan tullut huurteinen. Sen tietää vain, kun on maistanut hyvää kylmää olutta. Sakeaa se voi olla, mutta ei huuruista.