Seurassamme, jota en nyt nimeltä mainitse, syntyi kiivasta sananvaihtoa siitä, mikä ja millainen on MONOCHROME -valokuva. Joukossa vanhoja konkareita alalta ja myös nuorta polvea kinaamassa. Googlaamalla saa kaikenlaista "soosia", muttei oikein selkeätä "kuvaa" asiasta. Nyt haluaisinkin saada yksinkertaisen ja selvän määritelmän asiasta: mikä on MONOCHROME -valokuva???
Ensinnä olisi syytä määrittää puhuitteko suomea väittelyssänne. Sitten toki myös mikä on valokuva. Ja vielä monokromaattinen.
No niin, kyllä on nyt kaiketi selvempääkin selvempää, että suomalaisessa seurassa puhumme yleensä Suomea!!! Herran tähden mitä ihmeen näsäviisaan höystämiä selvityksiä tarvitaan yksinkertaiseen ja selvään kysymykseen (viittaan Mirroredin vastaukseen)!!! En pyytänyt mitään kahden sivun tutkielmalyhennystä asiasta vaan selkokielisen vastauksen Suomeksi, kiitos! Löysin kyllä tuon Panin laittaman FIAPin määritelmän...mutta suomeksi pyysin, taidan päätyä ojasta allikkoon?
Ja ettei menisi liikaa pilkun "n..........i", voin kyllä kääntää seuralaisillemme tuon Panin (=FIAPin) määritelmän, niin päästään kaikki helpommalla, kiitän mielenkiinnosta!
Voisitko muotoilla rauhassa kysymyksen uudestaan? Tällaisissä aiheissa on sisäänrakennettuna pilkunnussinta kuten ehkä salaamassasi seurassa olisit jo voinut huomata. Monokromaattinen valokuva on hyvinkin sellainen jossa on vain "yhtä väriä". (Siitä taas pääsisi värin määritelmään, mutta ehkä mielummin värittömyyden olemukseen.) Minusta voidaan esimerkiksi sanoa että jokin värikuva vaikuttaa monokromaattiselta kun siinä ei vaikuta olevan kuin yhtä väriä. Esimerkiksi päivänvalofilmillä kuvattu kohde hehkulampun alla voi näyttää siltä ja varsinkin natriumlampun (HPS) alla.
Annoin ymmärtää jo viimeisessä vastauksessani selkeällä suomen kielellä, että asian veivaaminen riittää tältä osin, hyvää viikonloppua vaan!
Aivan sama mitä väriä se on kun koko kuva on sitä väriä alusta loppuun eri voimakkuuksina tietty. Esimerkiksi mustavalkokuva ei käy siihen, kun siinä on mustaa sekä valkoista. Mutta jos täysin valkoinen on jätetty pois niin sitten se käy. Mutta kuten Matti Saaniokin sanoi että mustavalkokuvassa pitää olla täysin musta ja täysin valkoinen kohta että se voidaan luokitella mustavalkokuvaksi.
Totta. Perusasioita. Valkoinen taasen on - yksinkertaistettuna - kaikkien värisävyjen summa. _______________ Ludwig Wittgenstein: "Sanan merkitys on sen käyttö kielessä."
Tämäkin on väärin. Myös mustavalokuva on monokromaattinen. Loppujen lopuksi kyseessä on värikontrastien puuttuminen mikä monokromaattisen määrittää. (Moderni klassikko mustavalkokuvien tekniikkaan on nimeltään Way Beyond Monochrome. Ei taida ollla suomennettu..) (Ei se mikään pyhä raamattu ole vaan pikemmin harvinaisen laaja uudempi opus)
Hyvä pojat, kunhan ette nyt vain liikaa kiihdy. Oi, tsiisus, hahhahha... Kameraharrastus aiheuttaa äärimmäisiä mielien kuohumisia, se on ennenkin havaittu... Hupsua. Edit: HUI kamalaa: Tuli kirjötysvirhe - älkää ampuko...
Tämä menee aloittaj Pitää paikansa projisoitaessa, mutta painotekniikassa kaikkien värien summa on musta.
Vasmattikin voi palata viikonlopun vietoltaan tyytyväisenä kun taas jälleen kerran Kameralaukusta tuli paras määritelmtä kysyttyyn. Vaikka itse sanonkin. Est & Pan pääsivät myös asian ytimeen. Aina on foorumeillä kiistelty aiheesta voiko mustassa olla valoa. Itse ajattelen mustaa valkoisena ja päinvastoin.
@Vasamatti #perjantaipullo #kameraseura (sorry oli pakko koska: ) Hiukan nyt liennytystä! Ei kaikki selviä vaatimalla ja heti. Aamu on iltaa viisaampi. ed. Sitäpaitsi voimme määrittää uudestaan FIAP-määritelmän, mutta jos se sulle riittää, niin antaisit kuitenkin meidän vatvoa.
Mustavalkokuva, joka voi sisältää eri harmaan sävyjä täysin valkoisesta umpimustaan. Voi olla sävytetty, esim. sepia tai cyan. 'Vapaasti käännetty wikipediasta' Mustavalkokuvasta lie yksinkertainen määritelmä hopeagelatiinivedos?
Ei. Ei todellakaan. Mutta tuo sävytys tuo asiaan valaisua. Miettikääpä sitä mainitsemaani värikontrastia. Yksi väri ei voi muodostaa sitä yksinään. (Vai voisiko sittenkin rinnan mustan, valkoisen tai harmaan kanssa? Määrittelykysymys, mutta menee ns akateemiseksi. Tyypillisesti kuitenkin opetetaan värikontrasti siten että värit keskenään sitä muodostavat - erotuksena tai osana yleisestä kontrastista.)
Puhtaus on oikeastaan filosofinen kysymys ja sitä olisi löydettävissä vain absoluuttisesta tyhjyydestä (jos olematonta voisi "löytää"). Eikä ole soveliasta järjestää kaikille avoimia "tule sellaisena kuin olet" -kutsuja ja kuitenkin ottaa pultteja kun ei kutsun jokin vastaanottaja vastaakaan kutsujan sisäisiä mieltymyksiä. Kun hyvää tarkoittavat kameranäprääjät antavat lahjan itsestään vastaamalla, kukin parhaan kykynsä mukaan, siitä olisi syytä olla nöyrän kiitollinen. Tuohtuminen taasen pöyristyttävän epäkohteliasta. Kaksikielisessä maassa...