Tuossa dioja uudelleen digitoidessa huomasin, että noin 2/3 kuvistani on pystykuvia. Kun digitoinnin jälkeen poistan mustat reunukset, niin se on helpompi tehdä PS:n actionilla. Ja silloin on pitää tehdä eri action kummallekin, jotta homma toimisi sujuvasti. Mutta kertookohan se jotain tavastani kuvata?
Kinarin kuvasuhde tuntuu joskus oudon pitkulaiselta ja pystykuvissa melkoiselta tornilta. Ei sentään 2:1 joka olisi jo äärimmäinen 'yleiskameraan'.
Persoonallisuutta koskeviin arviointeihin tarvittasiin ammattihenkilö eli psykologi. Jotain se varmasti kertoo, mutta vain erikoistunut henkilö pystyy kertomaan, mitä.
Ehkä kotipsykologikin voisi hahmotella mahdollisuuksia näinkin arveluttaviin taipumuksiin. Lisätietoja kyllä soisi olla. Esimerkiksi onko näin ollut lapsuudesta asti vai tuliko taipumus esiin murrosiässä tai jonkin muun elämänmuutoksen yhteydessä? Entä littyykö tähän tietyt polttovälit ja aiheet? Pitemmässä terapiassa selvitetään aina myös mahdollinen varhainen laajakulman puute ja siitä johtuvat pysyvät muutokset hahmotuksessa.
Meillä on enemmistöllä kaksi näkevää silmää. Ovat asettuneet horisontaalisesti. Sksi tv-ruutumme on asetettu vaakaan, kuten myös elokuvakangas. Monet maalaukset ja valokuvat ovat taasen pystyjä. Soveltuvat tilaan siten helpommin. Ovat helpompia myydä. Kapa
Yleensä maanpäällistä elämää katseltaessa liike tapahtuu vaakasuunnassa. Josta seuraa, että sitä varten evoluutiossa silmämme "ovat asettuneet horisontaalisesti ..." (jatko, ks. lainaus).
Vai juontuisikohan juttu ornitologitaustasta "mä silmät luon ylös taivaaseen...". Nykyisin digiaikana pystykuvia on pikaisella silmäyksellä alle puolet, vaikka käytössä on myös pystykuvauskahva. Filmikameroissani sitä ei ollut. Mutta ehkä filmiaikana suunnittelin jokaisen kuvan valmiiksi ennen napin painallusta. Nyt tulee otettua helposti sekä vaaka- että pystykuva.
Joo hyvin tunnettuahan se on että alunperin pystykuvat tulivat elokuviin kun se kinarin 36x24 niin määräs yhdessä luontaisen vakausmomentin kanssa ja nykyään perinne jatkuu nettivideoissa. Luontainen vakausmomentti lie kelojen hyrrävaikutus. Sama syy miksi polkupyörässä on kiekot vertikaalisesti! Myöhemmin sama tuli moottoripyöriin ja autoihin. Horisontaalisen pyörän laahaavuus on nyttemmin laajalti tunnustettu. motion picture film formats - Google-haku:
Näköjään alkuperäinen asia on muuttunut ihan joksikin muuksi. Joskos palataan alkuperäiseen asiaan ja siirretään tämän ketjun osalta offtopicit muualle.
Oh. Pahoittelut. Asia onkin tällä ainakin osaltani selvä. Kiitoksia kysymyksestäsi, johon käytin näköjään turhaan aikaani. Se että kuvaa pystykuvia enemmän kuin vaakakuvia kertoo siitä, että kuvaa pystykuvia enemmän kuin vaakakuvia.