^Ehkä minun tapani räplätä EV+1 -kompensaatiota AV-modessa on liikaa : ) Ken Rockwelleilt ja kumppaneilt ei löydy oikein mitään aiheesta "Canon 5D IV white balance accuracy"; Tuolta löytyy jotain: http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-iv/canon-5d-ivA5.HTM Harmi etteivät mainitse tuossa EV+- -testissään, onko valkotasapaino AWB:llä vai manuaalimittauksella vai millä: Lisään vielä, että ALO eli Automatic Lightning Optimization niin kuin kaikki tällaiset yleensä minä otan defaultisti pois päältä.
Varma, ehei, vaan kummallistahan se olisi. Minä sitä kyselin vaan koska joku syy, outokin, olisi hyvä löytää tällaiseen täysin luokattomaan awb toimintaan. Eihän tuota juuri toiminnaksi voi edes kutsua. En nyt esitetyn suuruista heittelyä muista milloinkaan kohdanneeni ja siksi sitä yrittää tässä ymmärtää ja hakuammuntana arvella syytä.
Pari seikkaa, mitkä on selviä nyt: - AV automatiikka korjattuna -> valkotasapaino tod. näk heittelehtii - Korjaus valotusta alaspäin lämmittää - korjaus ylöspäin kylmentää -> jos kaksi esim. 1/2-1 aukkoa korjattua RAW-kuvaa korjaa esim. DPPssä "oikein valotetuiksi", niin ruuduissa helposti parin tuhannen kelvinin ero. - EF 50/1.2 L -> tod. näk. heittää enemmän kuin muilla, välillä tulee hienon eksoottista jälkeä. Tuossa puol aukkoo ali -kuvassa oli niin "mukavasti pielessä", että laitoin menemään sellaisenaan korjaamatta värivirhettä, vähän taivasta vaan tummentelin ja turjaketta vaalensin: No niin, taidan lakata taivastelemasta ja jatkaa kuvaamaan! Kiitoksia asiallisesta myötäelämisestä, arvon herrat.
Mulla on D810 samat sävelet. Nimenomaan valotus vaikuttaa radikaalisti valkotasapainon huojuntaan. Olen lukinnut valkotasapainon vakioarvolle ja opetellut elämään rajoitetun huojunnan kanssa. Yksi osa ongelmaa on Lightroomin alkeellinen ja huonosti toimiva valkotasapainotyökalu. Keksisin helposti 10 tapaa parantaa sen toimintaa.
Vaan onhan nuo Kelvinit luettavissa lukuarvona RAW muuntimessa oli valotusta muuntimessa säädetty tahi ei (arvo' kuten kuvattu'.) Aiemmin ymmärsin että kyse on siitä, että kamera "arpoo" kelvinarvoksi vaihtelevia lukuja kun on awb päällä, erityisesti kun valotusta kuvatessa korjaa. RAW muuntimen perusasetuksissa lie että ne nappaa väritasapainon 'kuten kuvattu' eli kamerasta. Mutta tätä varmaan edelleen tarkoitit. Pitääkin tehdä D810:llä koe, kun kerran Nikon mainittiin jo. Oletukseni on etten vastaavaa saa millään kameraa tekemään. Vaihtelua kyllä varmasti muttei rajua. No katsotaan...
Ymmärsit ihan oikein! Mutta nyt puolestani minä en ymmärrä, en minä saa näkyviin todellista kuvaan tallentunutta värilämpöä, jos olen kuvannut AWB:llä - käytössäni on Canonin DPP ja siitä en löydä mistään Kelvin-lukemaa, ei löydy kun White balance Auto: ..ja jos muuten tuon kuvan vaihdan DPP:ssä "Autosta" "Color Temperatureen", niin kuvan värilämpötila heilahtaa ihan jonnekin muualle kuin sen AWB-tilassa kuvattu on. Aika kumma juttu! Tuo kuva on kuvattu 5D Mk III:lla, mutta sehän ei muuta mitään.
Mitä rajoitettuakaan huojuntaa enää voi olla kun olet lukinnut kelvinarvon? Outo on ohjelma. Varsinkin siinä kun et näe siitä mikä on kameran AWB:n valitsema arvo. Liitteeksi vielä Nikonin NX-D, jossa recorded settings = "as shot". 4908K on kameran AWB:n valitsema arvo. Jos muuttaa liukusäätimestä paikkaa, muuttuu myös ylemmäs valituksi "manual".
^Täytyykin laittaa tuosta DPP:stä palautetta Canonille tuon osalta - tuo "kuvan värilämpötilan muuttuminen vaihdettaessa AWBstä Color Temperatureen" -ominaisuus on tarkemmin ajateltuna ihan täysin järjetön!
Ole hyvä vaan. olen puhunut tästä aikaisemminkin, kun ihmettelin sitä sekavalossa alkavaa valkotasapainorallia. Muistanet varmaankin.
Ei tämä nyt ollut sekavalojuttuja. Esim vastauksen 77 kuvapari: https://www.kameralaukku.com/digikuvaus-f39/5d-mark-iv-t118515-s60#p855012 Tai 109: https://www.kameralaukku.com/digikuvaus-f39/5d-mark-iv-t118515-s100#p857176 Tuntumani on että noin valtava vaihtelu on jokseenkin mahdotonta D810:llä. Laitan tutkimisen tulokset omaan ketjuunsa.
Mystistä kertakaikkiaan. Ikäänkuin valotuksen korjaukseen olisi jotekin koplattu mukaan WB:n korjaus (en muista ulkoa saako sitä asetettua edes samaan rullaan vaihtoehdoksi). Tai sitten ikäänkuin valkotasapainon haarukointi olisi päällä, mutta siitäkin pitäisi näkyä varoitusmerkki ja valkotasapainon pitäisi heitellä riippumatta valotuksen korjauksesta.
Ei kauheita vaihteluita tullut eikä lainkaan valotuksen korjauksesta. https://www.kameralaukku.com/digikuvaus-f39/varitasapainon-vaihtelut-awb-lla-t125306 En kehtaisi mitenkään yhtäläisenä verrata tässä esitettyihin vaihteluihin. Panettelua sellainen. ed. 5.9.2018 linkit harmillisesti hajalla. Laitetaan siis: Väritasapainon vaihtelut AWB:lla
Hemmottelin itseäni karseen kiireisen syksyn lomassa ja tilasin Profoton A1:sen eli "maailman pienimmän studiosalamin", vitust makso ja tänään tuli ja heti iltahämärissä piti päästä testaamaan, Lemmyy-yy: Ja kas; katon kautta heijastettuna ei sitten minkäänlaista 580 EX II:sen kanssa kuvatessa tutuksi tullutta hankalaa punakeltaista huntua kuviin, uu-öö.
Onko sulla mittaria? Jos viitsit, niin kokeile paljonko siinä on paukkua enemmän kuin näissä muissa strobeissa vai onko kikkailtu heijastimilla...
Merkillistä miten huonot arvostelut Applen Appstoressa on saanut Canon Camera Connect - toimii "tautisen hyvin" 5D Mk IV:n kanssa. Niin hyvin, että joutuu eläkkeestä laittaa sivuun ja ostaa iPad Pro 4G yhteydellä! Mutta kumman kaa; Snapseed vaiko Lightroom CC, kas siinäpä pulma. Snapseed on kyl ihqu iPhonessa..
Minä ihmettelin samaa. Appletti kaikessa kätevyydessään toimii luotettavasti ja on helppo ottaa käyttöön. Liekö vähän trollausta mukana?
Ei siinä ole mitään järjetöntä, näyttää sen värilämpötilan mikä sieltä kamerasta on valittu, sitä kun pystyy säätämään. Toiset kun mittaa värilämpötilan mittarilla ja säätää sen mukaan sen kohdilleen. Hyvä tietysti olisi jos tuo awb lämpötilan näkisi jostain, muttei taida canonissa näkyä, tai toisaalta mitä sillä tiedolla tekee.
Että mitähän perttiä, laulaa Sanni - Canon 5D Mk IV ja sen HDMI-porttiin liitettävä Blackmagic Video Assist -tallennin kyseessä - ko. laitokseen voi tallentaa suoraan ihqua Apple ProRes HQta ja muutenkin isolta näytöltä on juhlavaa kattoo. Mut: olen kokeillut kaikki mahdolliset valikkovaihtoehdot ja päivittänyt molemmat laitteet ja foliohattu on päässä ja näin näyttää olevan: jos ei 5D Mk IV -rungossa ole korttia sisällä, niin ei käynnistä videokäynnistysnamiskasta videotallennusta lainkaan, vaikka HDMI-portissa on kiinni päällä oleva tallennin, jossa on kortti. Sitten kun runkoon laittaa kortin, niin käynnistää myös tallentimen kortille tallennuksen. Jaa että ulkoista tallenninta käytettäessä oikein kahdelle kortille pitää tallentaa - mitähän ihmettä Canonin teknikot on miettineet. Tietty voi aina tökätä Blackmagicin tallentimesta sen käynnistyksen, mutta tallentimen näytön pienen rec-nappulan tökkiminen etusormella on jotenkin junttia hommaa.. Onko kenelläkään samankaltaista zettiä tai Atomosia kiinni ja toimiiko yhtään paremmin, mitä en usko? Toisaalta, jos DSLR olis niin hyvä videokuvauksessa kuin mitä markkinamiehet sanoo - kuka ostaisi 5 ja puol donaa maksavan EOS C100 Mk II:sen.
Sieltä valikosta voi valita, että laukaistaanko ilman objektiivia tai ilman korttia. Ne pitää ainakin olla "kyllä, kyllä"-asennossa.