Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

DIY pinholen teko kunnollisesti

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana mablo, 2 Helmikuu 2011.

    Olen pikkuhiljaa alkanut harrastelemaan pinholettelua ja konvertoinut yhden 6x9 laatikkokameran pinholeksi ja toinen 6x6 DDR-Wunder odottaa kaapissa konvertointia.

    Haluan tehdä pinholen - sen reiän siis - kunnolla. Neulalla töksäisty epämääräinen reikä folioon tai kaljapurkin seinään ei kelpaa. Yksi laserilla tehty 0,3mm hole on (kiitokset, Kimo) mutta niidenkin hankkiminen käy vähän kalliiksi pitkällä aikavälillä.

    Löysin hyvät ohjeet pinholen tekoon täältä:

    http://silverbased.org/category/pinhole/

    Ohjeen mukaan sileä reikä tehdään paukuttamalla pyörövasaralla sopivaa metallilevyä ohueksi ja painamalla siihen neulalla nyppy, joka hiotaan vesihiomapaperilla auki. Reiän koko ja puhtaus tsekataan skannerin avulla.

    Olen kierrellyt pääkaupungin rautakauppoja kyselemässä vajaan millin vahvuista kupari- tai alumiinilevyä pinholen tekoon mutta tyhjin käsin olen tullut takaisin. Puuta niissä myydään, ei rautaa vaikka nimi toista väittää.

    Onko arvon raadilla kokemuksia tai vinkkejä pinholen valmistukseen tai tietoa mistä saisi sopivaa metallilevyä. 

    Vastauksistanne kiittäen,

    --# mablo
     
  1. randomm

    randomm Active Member

    1 073
    0
    36
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Lennokkitarvikeliikkeet, esim SIL:lin kauppa Malmin lentokentällä. Askarteluliikkeet keskustassa?
     
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 475
    3 081
    113
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Partakoneen terät, ne vanhanaikaiset, ovat aika ohutta levyä, tosin kovaa.

    Limutölkit (tai kalja-)  ovat sopivan ohutta alumiinia.

    Paksu alumiinifolio on aika hyvää sekin. Siihen saa hyvän reiän hiomalla silmäneulan kohtisuoraan poikki ja painamalla sillä sopivaa pintaa vasten, niin että se leikkaa eikä venytä.

    Laserilla tehdyt eivät ole ihan parhaita, reuna on hiukan rosoinen. Tarkkuusporatut ovat parempia, niitäkin saa eBaysta.  Et kummiskaan tarvitse kuin pari kappaletta, eiväthän ne kulutustavaraa ole.
     
  3. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Perusidea on kuitenkin että materiaalin paksuus oli pienempi kuin reijän halkaisija muuten tuleepi putki. Mulla on pari valmiiksi teetettyä mutta en ole ihan varma etteikö kuvista tulisi mielenkiintoisempia kun reunat ovat vähän niin ja näin...
     
  4. StMichel

    StMichel Member

    60
    0
    6
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Jaa, mielestäni kaljapurkin seinä on hyvä lähtökohta lähteä paukuttelemaan. Jos haluaa materiaalia lähteä ostelemaan, niin koittaisin ekana Protoshopia Otaniemessä (tai em. puljun pitämää Otaniemen Rautaa).
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 475
    3 081
    113
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Otsikossa lukikin tässä tapauksessa "kunnollisesti".
     
  6. massee

    massee Member

    419
    0
    16
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Yhden pinholen olen tehnyt kaljapurkkiperiaatteella ja kuvia silläkin sai aikaiseksi. Hyvät menetelmät tarkkuusversion tekemiseen kiinnostaisivat minuakin. Varsinkin skanneritsekkausmenetelmä oli hyvä tipsi.

    Alumiinilevyjä on ainakin joskus saanut Clas Ohlsonilta. Sieltä on löytynyt A4-kokoisia alumiini- ja messinkilevyjä. Ovat olleet samalla osastolla pleksilevyjen kanssa kirjekuorityyppisissä pakkauksissa.
     
  7. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Ahaa, Clas Ohlson - tuo miesten Tiimari - pitääkin käydä tsekkaamassa klasu Itiksessä. Kiitokset vinkistä. Kiitokset myös muista vinkeistä ja pitäkää keskustelua aiheesta yllä!

    Pinhole Day lähestyy!

    Worldwide Pinhole Photography Day
     
  8. massee

    massee Member

    419
    0
    16
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Toivottavasti clasu vielä myy noita, en ole hetkeen käynyt. Yhden pakkauksen olen kuitenkin sieltä adoptoinut.
     
  9. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Muistuttaisin vaan että se materiaali, johon reikä tehdään on kunnollisessa versiossa melkoisen ohutta. Jos en väärin muista niin  näissä 0,14 tai 0,17 mm. Aika paperia. Tulpassa oleva reikä on 6 millin luokkaa ja itse reikä taisi olla 0,27 mm.
     
  10. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Viilipurkin kannesta voi tehdä reikiä kunnollisesti. Lusikan pohjalla ensin hangataan rypyt pois ja sitten silmäneulalla pyöritellään sopivan kokoinen reikä.

    kapa
     
  11. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 475
    3 081
    113
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    "Pyörittelemällä"  saa reiän, jonka reunat repeilevät ja taipuvat.  Kunnollinen reikä on tehty leikkaavalla terällä, kuten katkaistu silmäneula on, tai sitten poraamalla tarkkuusporalla.

    Jonkinlaisen aukon nyt tietysti saa millä vehkeellä hyvänsä.
     
  12. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Ostin ns. "suutinporasarjan", jossa pienin terä on 0,2 mm. Ohut messinkipelti olisi kai parasta, mutta kuten yllä on mainittu rautakauppa ei aina ole paras paikka ostaa. Hartmanilla saattaa muistaakseni olla valikoimassa kyseistä peltiä. Se valitettavasti on usein liian paksua sellaisenaan neulanreikäkameran käyttöön. Aion kokeilla niin, että poraan ensin varovasti pylväsporakoneella isommalla terällä peltiin kartiomaisen syvennyksen. Sitä ei siis vielä porata läpi. Syvennyksen pohjasta poraan sitten suutinporalla läpi pienen reiän. Porausnopeus melko hidas. Porakoneena minulla on pienoismallipora, jossa on taipuisa akseli. Sen istukkaan saa pienellä virityksellä kiinni ohuen terän pyörittämällä terän varren ympäri muutaman kerroksen maalarinteippiä. Muuten istukka ei saa otetta niin ohuesta terästä. Reiästä pitäisi tulla niin tarkka ettei sen reunoja tarvitse viimeistellä. Pistän piakkoin kuvia projektista...
     
  13. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Mikäs siinä, jos pylväsporakoneellasi pystyy säätämään poraussyvyyttä muutaman sadasosamillin tarkkuudella...
     
  14. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Kyseessä on kokeilu...kuka on yrittänytkään sadasosamillin tarkkuuksia? Teen projektin joka tapauksessa - näkee sitten onnistuuko vai ei. Runkona käytän vanhaa 6x6 Bilora Bellaa, jonka linssi on vintturassa. Suljinmekanismi toimii, joten laitan linssin tilalle messinkilevyn. Jos tuo kartioporaus ei onnistu, käyn Clas Ohlsonilla. Kiitos vinkistä Masseelle!
     
  15. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Pienellä terällä pitäisi olla paljon kierroksia ja tarkkuusistukka, muuten ei  tule reijästä pyöreää. Mielellään vielä jotain leikkuunestettä jäähdytykseen ja tarttumisenestoon. Tuommoinen teipin laittaminen ei oikein toimi, kun terästä tulee epäkesko. Dremeliin taitaa tosiaan pienin istukkakoko olla 0,8mm.
     
  16. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Joskus kun tein pinholen johonkin materiaaliin,laitoin reikälevyn suurennuskoneen maskin paikalle ja nostin melko ylös jolloin reikä piirtyi isona paperille.Näkymästä voit katsella reikää ja puutteita  tms
     
  17. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Vaikuttaakos tää kuviin miten jos on putki?

     
  18. Vs: DIY pinholen teko kunnollisesti

    Jos sulla on esimerkiksi 5 sentin putki, jonka sisähalkaisija on sentti niin sen läpi syntyvä kuva on aika kaponen eikä levene tarpeeksi (vrt millin levyyn 0,2 mm:n reikä). Voihan tuosta syntyä hyväkin efekti mutta etukäteen on paha arpoa.